Evropa dobila prvega brezdomca, ki oddaja okolici Wi-Fi signal brezplačno

A bi s svojim pametnim telefonom sprejel/a WiFi signal brezdomca ? Se ne bi bal/a, da bi se z njega signalom umazal/a ali celo dobil/a kakšno bolezen, čeprav bi ti njegov signal napolnil telefon in še omogočil poln signal ? Vprašanji sta seveda namerno sarkastično provokativni, čeprav ne dvomim, da bi utegnil prejeti tudi kakšen pritrdilen odgovor…..

Wi-Fi (brez žični internet) očitno postaja ena osnovnih človekovih potreb in vsaj v mestih se vedno bolj trudijo omogočiti obiskovalcem brezplačno telefonsko Wi-Fi povezavo. Seveda pa ostaja še vedno dosti površin, ki, zaradi tega ali onega razloga, ne pokrivajo Wi-Fi oddajniki.

In za takšne primere je zdaj rešitev tu, človek pa bo lahko še enkrat več nesebično in povsem brezplačno pomagal sočloveku.

V Pragi, glavnem mestu Češke z 1,2 milijona prebivalcev, je te dni zaživel revolucionaren projekt “WiFi 4 Life – Free Wi-Fi charity” in tako podaril prvega brezdomca v EU, ki je v bistvu mobilni Wi-Fi oddajnik.

Ti zveni čudno, mogoče malo noro ? Kakorkoli že – projekt bi moral po vseh projekcijah dodobra spremeniti življenja dosedanjih brezdomcev, a tudi telefonskih uporabnikov.

Avtor projekta je češki mladinec, študent Luboš Boleček, ki si želi združiti koristno s humanitarnim in tako pomagati brezdomcem, kakor tudi mestu, preko tega servisa brezplačnega interneta na mestih, kjer ni brezplačnega signala. Ja, tudi Wi-Fi povezave so lahko plačljive, sploh zaklenjene.

Luboš je idejo za projekt, za donacije dostopen tudi na Indiegogo, dobil v času študijskega obiska v Kanadi. “Nikjer nisem mogel najti brezplačnega pristopa do interneta in takrat sem se domislil, da bi internetno nedostopnost lahko rešili brezdomci. Zdaj to ni več zgolj projekt za brezplačen internet, pač pa kako pomagati ljudem, ki so pristali na dnu“, pravi Luboš.

In zadeva deluje sila enostavno. Brezdomci v Pragi bodo prejeli majhne Wi-Fi oddajnike, katere bodo nosili v žepu svojega oblačila, na sebi pa bodo imeli tudi majico z napisom “Free Wi-Fi charity” in/ali “Približaj se in brezplačno priklopi na internet”.

Tako bo lahko vsakdo, v radijusu 20m okoli brezdomca, prejel brezplačen Wi-Fi signal za polnjenje svojega telefona in seveda za spletno uporabo.

Prvi evropski mobilni Wi-Fi oddajnik je tako postal 56 letni Radim, ki je brezdomec že 35 let, v Pragi ga poznajo ljudje tudi kot prodajalca cvetja ob vhodu v metro, in kot pravi, je rade volje pristopil projektu, čeprav se ne razume v internet in te zadeve.

Je pač delo, kot vsako drugo. Za nas, ki smo na ulici, je vsako delo dobro. Sicer pa, kdo bi me pa sploh zaposlil pri mojih letih, pa še z artiritsom. Vse kar je potrebno je čas in tudi brezdomci bodo radi sodelovali v tem projektu“, je pojasnil Radim.

Seveda pa brezdomci, ki bodo delali kot mobilni Wi-Fi oddajnik, tega ne bodo počeli zastonj. Imeli bodo 8 urni delovnik na z ljudmi najbolj prometnimi lokacijami v Pragi, v prvih 6ih mesecih bodo za plačilo prejemali brezplačno bivanje v občinskih neprofitnih stanovanjih s plačanimi stroški, oblačila in obutev, ter najmanj 3 obroke hrane dnevno.

Po 6ih mesecih pa bodo od mestnih oblasti, kakor tudi nekaterih podjetij internetne ponudbe, ki so že potrdile sodelovanje, prejeli ponudbo za redno zaposlitev v okviru JS ali v katerem od (občinskih) podjetij, skladno izobrazbi in delovnih izkušnjam.

Kot pravi Luboš, ki ima za prvi del projekta v trajanju 6ih mesecev že 6 brezdomcev, pripravljenih na sodelovanje, želi pa jih privabiti 40, namen projekta ni, da bi brezdomce “ugnezdili” v le tem, temveč da po 6ih mesecih stopijo na nadaljevanje svoje poti, kar jim bo zagotovila mestna oblast, in ta projekt uporabijo kot odskočno desko v novo življenje.

V Pragi imajo danes okoli 7000 brezdomcev, projekt “Free Wi-Fi charity” pa bi moral vsako leto pot v novo življenje tlakovati med 300 – 500 brezdomcem.

Odziv javnosti na ta projekt mobilnih Wi-Fi oddajnikov brezdomcev je bil v Pragi zelo dobro sprejet in tako se je začelo 6 mesečno poskusno obdobje, ob zaključku katerega nameravam ravno tako poročati, upam da s predvidenim, da se projekt nadaljuje za nedoločen čas.

A že danes je jasno, da ima Praga prva v Evropi, in verjetno celo na svetu, človeško mobilne Wi-Fi oddajnike v brezdomcih, ki bodo nesebično delili brezplačen signal za polnjenja in uporabljanja mobilnih telefonov meščanov uporabnikov tudi ali celo predvsem na mestih, kjer internetnega signala doslej ni bilo.

V Ameriki bi konzervativci takšen projekt povozili z valjarjem

Podoben projekt temu je sicer pred 3mi leti poskušal lansirati tudi internetni ponudnik storitev BBH v ZDA, a so ga tamkajšnji konzervativci sesuli še pred začetkom, ko so zagnali javno medijsko vojno in s svojim argumentom, da “takšen projekt ponižuje in žigosa brezdomce” tudi uspeli prepričati javnost ter politiko, podjetje pa je od projekta odstopilo.

In potem sem se vprašal koliko dvoličnosti, hinavščine in katolištva je bilo v tej njih trditvi “takšen projekt ponižuje in žigosa brezdomce”. A vprašal sem se tudi, koliko brezdomcev so tej konzervativci sami ustvarili. In koliko jih vsak dan novih. Kako jih rešujejo so že odgovorili.

Zadnje raziskave kažejo, da je bilo lani v ZDA med 2,5 – 3 milijone brezdomcev med odraslimi in 2,5 milijona med najmlajšimi odpadniki Amerike, torej otroci. In vsako leto se število brezdomcev zaradi siromašenja poveča za 8%…..

Po tem vprašanju nismo angelčki niti v EU, saj je bilo lani registriranih okoli 3 milijone brezdomcev in praviloma na vsakega registriranega zapadejo še vsaj 2 neregistrirana. Razlogi brezdomstva pa so predvsem siromašenje prebivalstva in vedno višje stanovanjske najemnine.

Vodeča v EU tudi na brezdomskem področju je Nemčija s trenutno okoli 340.000 brezdomcev, od katerih je okoli 32.000 otrok, za naslednje leto BAGW predvideva že 380.000 brezdomcev.

V Sloveniji sicer ni točne evidence, a kljub temu humanitarne organizacije ocenjujejo, da imamo med 6000 – 8.000 brezdomcev, ki so to postali vsled številnih bankrotov, plačilnih nezmožnosti, revščine in visokih stanovanjskih najemnin, letno pa se to število viša za dodatnih 8%.

In ja, v tem delu si ne morem kaj, da ne bi obrusil jezik z zgodovinskim dejstvom – čas, ko je bila Slovenija v Jugoslaviji enostavno ni poznal brezdomcev. Nismo sicer imeli po 2 avta na družino, 3 televizije ali 5 telefonov, a nihče ni bil brez strehe nad glavo. Ja, 25 let smo zajebali do konca. In ne, niso krivi migranti.

Da je ironija še večja – EU, kakor tudi Slovenija, bi lahko brezdomstvo rešila dobesedno v enem dnevu če bi brezdomce naselila v prazne objekte. Nemčija 1,8 milijona praznih stanovanj, Španija 1,3 milijona, Italija 1,6 milijona, Slovenija 201.000 praznih stanovanj. Cerar, kje je nepremičninski davek ?!

No, pa da za konec še kontriram američanom in podobno mislečim, ki brezdomce sicer uspešno ustvarjajo, a obenem trdijo, da “takšen projekt ponižuje in žigosa brezdomce”.

Ne gospodje, niso tovrstni projekti tisti, ki bi poniževali brezdomce. Brezdomci so namreč ponižani in ožigosani že v tistem trenutku, ko to postanejo in v ogromni večini primerov ste za to njih stanje krivi ravno vi gospodje politiki. In seveda tisti del družbe, ki takšne politike podpira…..

Moje mnenje je celo ravno obratno in sicer, da takšen projekt, kot je “Free Wi-Fi charity” brezdomcem vrača dostojanstvo, upanje v boljši jutri, osnovne življenske pogoje in celo spodobno delo za plačilo, namesto da prebijajo čas v brskanjih za hrano po kontejnerjih in zbiranjih časopisov, ki nadomestijo toplo odejo v mrzlih zimskih nočeh pod mostom.

Osebno namreč ne vidim nobene razlike med tem, da brezdomec prodaja recimo “Kralje ulice” ali pa mobilno oddaja Wi-Fi signal z oddajnikom v žepu in tako izvaja tudi družbeno koristno delo, sploh za tiste, ki recimo ne zmorejo dihati brez interneta niti na družabni kavici, kot so recimo “Monkey donkey“.

Skratka, navijam za brezdomce s svojo streho in Wi-Fi brez sten in streh……

Don Marko M

WIFI CHARITY (blog Don Marko M)WIFI Radim (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *