Volitve Grčija. Siriza – nekaj, kar se Sloveniji ne sme zgoditi

Ponavlja se tista zgodovinska ljudska pregovorna – od junaka do bedaka zadostuje le korak. Iz bedaka pa junaka lahko naredijo itak le še večji bedaki. Cipras in Grki so dokaz. Tudi oni. Grčiji so se spet zgodile parlamentarne volitve, ki so dejansko v zadnjih 6ih letih že postale vsakoletni zapravljivi nacionalni šport…..

Zarolajmo film nekaj mesecev nazaj, na začetek letošnjega leta. Siriza je z velikim naskokom obnorela in slavila veličastno zmago na volitvah. EU birokrati, sploh tisti desni, so obnemeli. Popadel jih je strah, dobesedno. Strah za svoje riti. Za svoj nagrabljen kapital.

Žalostno dejstvo je pač, da je vsaka težnja katere države juga Evrope, ki se želi upreti podivjanemu potrošniškemu neoliberalizmu in ustvariti socialne pogoje v zadovoljstvo svojih državljanov, izrazita grožnja ustaljeni shemi vodilnih EU birokratov.

In Siriza je začela dobro v tej smeri. Presenetljivo dobro, kar sem predstavil v teh zapisih :
Največjij bankroti držav po svetu, Nemčija vodilna
Kaj vse je naredil Alexis Cipras v 24 urah in kaj Miro Cerar v 191 x 24 urah
Grčiji prva zmaga z EU – Bruselj ukinja Trojko
IMF, ECB in Evropska komisija priznali – namensko uničujemo Grčijo !
Grki finančnim lakomnikom povedali jasno – OXI ! EU nikoli več, kot je bila….
Prej bo propadla EU, kot pa Grčija
Referendum Grčija – večina mladih Grkov bo rekla NE izsiljevanjem in poniževanjem EU

Dejansko je Siriza v začetkih, na splošno jezo EU birokratov, uvajala socialne ukrepe, ki so začeli za silo reševati že skoraj 40% socialno povsem ogroženih Grkov, ki so podlegli zaradi znamenitih Merklinih reform, katere je leta poprej gonila grška desnica.

Siriza je uvodoma izvajala dejanja, ki so sledila predhodnim besedam in zaradi teh dejanj so imeli tudi moje simpatije, ker sem pač eden tistih, ki ocenjujem dejanja, besede pa jemljem v vednost zgolj dokler postanejo dejanje, ali pak ne….

V svojih zapisih nikakor nikoli nisem skrival, prej poudarjal, da je Siriza v bistvu imela moje simpatije v prvi vrsti zaradi Varoufakisa, ki je bil očitno tisti gonilni generator vsega, ne zaradi Ciprasa. Zame je bil v bistvu voditelj Sirize karizmatični, z jajci Varoufakis, ne pa pocukran Cipras.

Sklepam, da je to postalo jasno zelo hitro tudi Ciprasu in v trilerju pogajanj z EU birokrati je Cipras, namesto mu slediti, Varoufakisa enostavno skenslal (uradno naj bi sicer sam odstopil) in začel furati po svoje.

Tako in toliko po svoje, da je Siriza uspela ne le potolči v prah svoje predvolilne programske obljube ljudstvu, ampak celo večinsko referendumsko voljo svojega ljudstva, kar je povzročilo nove volitve, druge v enem letu.

Ko voditelj izda svoj narod, si ne zasluži nove priložnosti

Cipras je v tokratni predvolilni kampanji spet napovedoval trd boj s posojilodajalci iz EU in IMF, ter izboljšanje pogojev pomoči. In Grki so spet nasedli. Ne morem verjeti, da ima še zlata ribica več spomina, kot nekateri ljudje.

Še bolj sarkastično pa jemljem prvo izjavo Ciprasa po volilnem štetju. Izjavil je – “Zmaga Sirize je zmaga grških volivcev. Danes sta Grčija in grški narod v Evropi sinonima za upor in dostojanstvo.” Upor ? Dostojanstvo ?

Upor za dostojanstvo se je deloma dogajal v prvem prihodu Sirize na oblast, a le nekaj mesecev kasneje je Cipras uspel poteptati tako upor, kot dostojanstvo svojega naroda. Očitno je, da tako Cipras kot njega tokratni volilci nimajo razčiščenega pojma definicije “upor” in “dostojanstvo”.

Kakšen upor, kakšno dostojanstvo sploh še lahko izvajaš potem, ko je Cipras podpisal zategnitev vrvi okoli vratu z najemi novih skoraj 100 milijardnih kreditov, katere so Grki dobili skupaj v paketu, ki jim narekuje, da s preko 50 miljard tega posojila dokapitalizirajo (tuje) banke v Grčiji in razprodajo svoje premoženje za bagatelo ?! Kaj bo sploh ostalo, če kaj, za tako opevano socialo Grkov ?

Dvoma sploh ne bi smelo biti – ko se zgodi, da politični stranki ali voditelju skoraj 70% državljanov odda strinjanje, da se izpelje scenarij katerega je celo stranka, voditelj sam predlagal, potem je edina naloga tega voditelja in stranke, da to ljudsko voljo izpeljejo.

Če so Grki izrekli Ciprasu in Sirizi OXI, ter pripravljenost jesti travo nekaj let, da se rešijo iz dreka, potem bi se moral OXI tudi zgoditi in nič drugega.

Zmeden narod si zasluži zmedene voditelje

In potem se vprašam kakšen brezvretenčni, brezjajčni vodja moraš biti, da povoziš ne le izraženo voljo ljudstva, pač pa tudi lastno dano besedo…..

Res je, uporništvo zahteva tudi povsem drugačen pristop delovanja za naprej, torej če rečeš, da se nočeš brezglavo zadolževati, potem moraš izvajati svoje rešitve za svoje ljudstvo, ampak ravno v ta namen so parlamentarci izvoljeni, ali kako.

A da je parodija še hujša – Grki so na vrh spet izvolili ravno Sirizo in Ciprasa, kateri so jih zadolžili za nadaljna 10letja, obenem pa Grki novi stranki Ljudska enotnost, odpadnikom Sirize, ki so na svojo pot logično in odgovorno izstopili takoj, ko je Cipras prelomil praktično vse svoje besede, in nadaljevali s prvotno zastavljenim programom Sirize, torej proti najemanju novih posojil tiranstva kapitala in zategovanju pasu, Grki niso namenili niti dovolj glasov za vstop v parlament.

Res je, večina ljudi, ki so prvotno v začetku leta volili Sirizo tokrat, vsled Ciprasove izdaje ljudstva in razočaranja, sploh niso šli na volitve, preostale volilce pa je Cipras spravil v sila neugoden položaj.

Namreč, če ne bi šli na volitve za Sirizo, bi spet, kot zadnja leta, slavili konzervativni desničarji, ki so leta uspešno uničevali Grčijo, in tako je Cipras volilce dejansko prisilil v izbiro manjšega zla. Zlo torej v vsakem primeru.

Tako bistvu niso volili za Sirizo, temveč proti Novi demokraciji in celo neonacistični Zlati zori, čeprav so imeli na izbiro dovolj drugih opcij.

Ustaljena praksa je pač, da vsako nesodelovanje volivcev leve in/ali liberalne opcije na volitvah avtomatično pomeni ponujena možnost in priložnost predvsem desnim ekstremističnim strankam, kar se je spet dokazalo v teh grških volitvah, ko je v parlament, celo kot tretje uvrščena, vstopila neonacistična stranka Zlata zora.

In če sem vse do znamenitega Ciprasovega OXI referenduma celo malo navijaško gojil čustva do Grkov, so se moja čustva začela ohlajati najprej, ko je Cipras dobesedno povozil referendumsko voljo svojega ljudstva, dodatno ohlajevala, ko je najel nove milijarde posojil in vrnil Grčijo v čas, kjer in kakor je že bila.

Dokončno pa so se ohladila, ko so Grki na teh volitvah spet izvolili Sirizo. In zdaj mi je, milo rečeno, povsem vseeno kaj bo dogajalo Grkom naprej, ker so, milo rečeno, povsem neresni kot narod. Imeli so priložnost 1000letja in uspešno so jo zavozili.

Cipras uspešno uničil tudi evropsko levico

Cipras je torej imel s Sirizo zlato, zgodovinsko priložnost, da se z zlatimi črkami vpiše v zgodovino kot car, celo evropsko levico popelje na vrh, kjer bi lahko oblikovala prihodnost vsaj kakšno 10letje. A je zajebal. Zajebal tudi komplet evropsko levico tako in toliko, da ji noben vsaj delno priseben, razen običajnih prisklednikov, ne bo nikjer več verjel, kaj šele zaupal.

Da je zadeva še bolj kičasta – Cipras je poskrbel, da se poslej skrajna levica povsem upravičeno izenačuje s skrajno desnico. In skrajneži ne počnejo nič drugega, kot probleme, velike in stroške vsem tistim, ki nepotrebnih problemov in stroškov nočejo.

Zdaj lahko mirno rečem tudi, da kakšne slovenske Sirize, ki bi delovala kot Ciprasova grška, res ne rabimo, vsaj jaz je nočem. Ker Siriza je več kot očitno postala eden temeljev grobišča evropske levičarske ideologije.

In v bodoče jih pred popolnim propadom lahko reši le še ljudska amnezija. Saj veš, to je tisti pojav, ki se redno dogaja na volitvah tudi v naši mali podalpski…..

Don Marko M

Grčija Siriza 2015 (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Volitve Grčija. Siriza – nekaj, kar se Sloveniji ne sme zgoditi

  1. še vem kako je na volitvah zavestno voliti manjše zlo. mogoče je najboljše, da sploh več ne grem…

  2. Politiki imajo to lastnost, da so kupljivi. In to masovno. Ciprav nobena izjema. Nemski evri lepo disijo. Bolj kot bi znala pect vest zaradi preloma obljube lastnemu narodu. Siicer pa – psi lajajo, kolona gre naprej. Redki politiki so bili junaki s srcem in vestjo, ki so svoje obljube drzali ne glede na vse. Na zalost vecina ze pokojnih.

  3. Sašo, zgodovina nam je postregla z dokazi o podkupljivih voditeljih/politikih, ki žal kvarijo sliko vsem, še lastnemu narodu, kakor tudi s tistimi, ki to niso in so (bili) vzorni voditelji/politiki svojemu narodu….narod pa imamo vedno možnost ali voliti spet tiste, ki so delali škodo in probleme ali pa se usmeriti na nove in tako postopoma čistiti politično prizorišče…..
    apmak glavni problem tokrat, kot že prevečkrat, ni toliko v Ciprasu in Sirizi, kot je v narodu, ki jih je znova izvolil kljub temu, da so jih prav s kolom po buči, pa se jih vseeno ne prime….dejanski problem je v ljudstvu, v strankarskih privilegirancih, ki bodo šli na volitve ker morajo odslužiti privilegije, zato je kvota teh skoraj konstantno vedno enaka in tej isti prihajajo v parlament…..oni ostali, katerih je bistveno več, pa na volitve nočejo, čeprav imajo za izbirati dokaj velik nabor in tako so dejansko ravno tej pasivci tisti, ki omogočajo tistim, da še naprej ostajajo tam kjer so…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *