Domoljubi Slovenije, ki nimajo pojma, kaj je domoljubje…..

Priznam, moj prebavni trakt super deluje zadnje čase v zahvalo samooklicanim domoljubom, ki nimajo pojma o domoljubju. V bistvu imajo pojma le, da nimajo pojma o pojmu, pa še o tem bi se dalo debatirati…..

In ko gledam, kako v klubu ljudi z resnimi težavami tulijo na vse možne načine stop begunci ali stop istospolne družine in podobne zadeve, ob čemer za to svoje obnašanje ponujajo le sklicevanje na domoljubje, jim je pač treba jasno povedati….

Jok, lubčki in lubice, ta vaša neomejeno omejena, votla in s frustracijskimi strahovi obložena nabijanja nimajo nobene, ampak prav nobene veze z domoljubjem. V bistvu nimajo veze z ničemer. Razen s polnim sovraštvom.

Sovraštvom in nezadovoljstvom s samimi seboj. Sovraštvom, ki zelo jasno dokazuje vašo popolno zafrustrirano osebno in družbeno nesposobnost, neodgovornost, nezrelost, za katero preko takšnih sporočil poskušate krivdno obremeniti povsem nedolžne.

Domoljubje oz. patriotizem, ki sicer označuje emocionalno pripadnost svojemu narodu in državi, ni izumljeno v Sloveniji, sploh pa ne letos, ampak so ga izumili in uporabljali že stari Grki in Rimljani.

In stari Grki so, tako kot za demokracijo, zelo jasno podali tudi definicijo za – domoljubje. Ki se glasi :

Domoljubje, kot izključno pozitivno konotiran pojem, se od nacionalizma in šovinizma razlikuje v tem, da se domoljub identificira s svojo državo in sodržavljani brez žaljenja ali poniževanja drugih narodov“.

Naj še enkrat in izjemoma na tem blogu za poudarjanje bita domoljubja uporabim caps lock, odebeljeno in še podčrtano, za kratkovidne nedomoljube :
DOMOLJUBJE JE – KO SE POSAMEZNIK IDENTIFICIRA S SVOJO DRŽAVO IN DRŽAVLJANI, KAR DOKAZUJE – BREZ PONIŽEVANJA, ŽALJENJA, OBSOJANJA, BLATENJA DRUGIH NARODOV IN NARODNOSTI !

Da bo jasno za vse čase……

In če nekdo izobesi slovensko zastavo za praznik na bajto ali na FB profil, obenem pa sovražno nacionalistično, šovinistično bruha po beguncih, pravicah istospolnih, itd., potem to ne pomeni, da je domoljub, ampak le klinični primer, ki nima ničesar skupnega z domoljubjem.

In da – če se ti na poti pojavi kateri teh ponarejenih, zlaganih nedomoljubov in ti začne opletati s kretenizmi poveličevanj določene verske skupnosti, politične opcije ali sorodnega, v sovražnosti do drugih, ki to niso, ga, kot pravi domoljub, komot steraj u kurac in pizdo materno obenem, tudi dobesedno ali pa kultivirano razloži, da je popoln/a kreten/ka, s katerim domoljubje noče imeti ničesar.

Domoljubu je dovoljeno, da tudi na takšen način odgovarja kozlarijam navedb nedomoljubov in tako brani domoljubje pred zlaganimi domoljubi, torej nedomoljubi. Vsekakor pa se zlaganim domoljubom,nedomoljubom, ne sme molčati in pasivno opazovati njih početje, ampak proti njim aktivno posredovati.

Žal živimo v dejstvu, ko se določeni nedomoljubi v naši mali podalpski trudijo prave vrednote domoljubja izpriditi in zlorabljati, kot se to zgodi večini dobrih zadev, ko prestopijo meje te države. In to se ne sme dopuščati…..

Nisem popoln in upam, da tudi nikoli ne bom. Dopuščam tudi, da mi kdo zabrusi, da nisem pravi domoljub, a še vedno sem raje to, kot pa zlagani, torej nacionalistično šovinistični nedomoljub.

A kljub temu nimam nobenega razloga kriviti in sovražiti nekoga, ki ne meni, ne moji družini, ne mojemu sodržavljani in ne moji državi, v življenju ni storil ne le nič žalega ali škodljivega, pač pa celo prav nič…..

Ker vem, da domoljubje ni in ne sme biti oviranje nekoga, pač pa pomoč nekomu…..in kdor ni sposoben pomagati, naj niti ne ovira, torej naj bo pogojno vsaj polovičen domoljub, če že biti cel ni sposoben……

Don Marko M

Slovenija (blog Don Marko M)

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Domoljubi Slovenije, ki nimajo pojma, kaj je domoljubje…..

  1. “DOMOLJUBJE JE – KO SE POSAMEZNIK IDENTIFICIRA S SVOJO DRŽAVO IN DRŽAVLJANI, KAR DOKAZUJE – BREZ PONIŽEVANJA, ŽALJENJA, OBSOJANJA, BLATENJA DRUGIH NARODOV IN NARODNOSTI !”
    Kaj, ko bi omenjen izrek lahko uporabili na višjem nivoju .. “.. S SVOJO DRŽAVO IN DRŽAVLJANI..” bi nadomestili s “S svojim planetom in vsem življem na njem”
    .. a potem se ne bi imeli več s čim identificirati .. ker URADNO še vedno nimamo nikogar, s katerim bi se primerjali..
    Bi bil pa to neverjeten napredek, mar ne?

  2. Saj, saj.. ta “kakor kdo” me najbolj boli, ker smo postali “confortably numbs”, še bolj ločeni en od drugega, kaj to, sami od sebe..

  3. Bojda, menda, po študijah, nekje okoli 7% populacije potegne za seboj večino .. bo šlo, a imava tolk takšnih z nama? Zgolj samovprašanje.

  4. Zdaj ne najdem linka, na youtube je zanimivo predavanje znanega zagrebškega filozofa Milana Kangrge, ki je svojih hrvaškim ultranacionalistom nekajkrat dopovedoval, da je biti hrvaški patriot sredi svoje države čisti nesmisel, ker si pravi patriot lahko šele v tuji državi, ko je treba zagovarjati svojo domovino. Doma se vsaka budala lahko ima za patriota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *