Podpisujemo peticijo – Vpis neodtujljive pravice do vode v Ustavo !

Podpisujemo izjemno pomembno peticijo – peticijo za državljansko pravico do slovenskih voda. Državljansko pravico do nemotene uporabe, a tudi gospodarne skrbnosti do naši naravnih vodnih biserov. Podpisujemo, da je voda človekova, državljanska, neodtujljiva temeljna pravica……

Žal živimo v časih, ko je pohlep svetovnih korporacij po naravnih virih, sploh in predvsem vode, že zelo problematičen. Dodatno so problematični še posamezni politiki v državah, a tudi v EU parlamentu, ki se podrejajo tem korporacijam in se izogibajo vsesplošnemu čvrstemu stališču zagovarjanja, da je voda človekova temeljna in neodtujljiva pravica, katere rabo nima nihče pravice omejevati ali onemogočati.

Številni politiki se, čeprav bi morali delovati v interesu svojih državljanov, na žalost, zganejo le še, ko začnejo civilne iniciative delovati številčno in na polno, zato so številne civilne iniciative po državah Evrope z zahtevami po neodtujljivi zaščiti vode, kot temeljne človekove pravice, logična in smiselna posledica.

Naša mala podalpska je vodno bogata država, na srečo Narava vsaj v tem ni skoparila, a to obenem pomeni tudi, da mora biti naša zavest in dejanja z ohranjanji naših vodnih virov zelo močna.

Dovolj močna, da slovenske vodne vire in gospodarno ravnanje z njimi, zaščitimo pred pohlepom korporacij tudi z vpisom v našo Ustavo.

Osvežimo – leta 2014 je skupina 35 koalicijskih poslancev vložila predlog za spremembo 70.člena naše Ustave, v katero bi se zapisalo, da ima vsakdo pravico do pitne vode in da se oskrba s pitno vodo za prebivalstvo opravlja kot neprofitna javna služba.

Od takrat se ni zgodilo še nič in čeprav je lepo število takratnih podpisnikov še vedno v parlamentu, pa naši parlamentarci glede tega vprašanja zdaj spijo, če ga že ne ignorirajo.

Se je pa zato marca 2013, leto pred oddajo predloga teh 35 poslancev, zgodila vse Evropska akcija civilne iniciative RIGHT2Water, s katero smo zahtevali od evropskih poslancev priznanje in vpis v EU Ustavo, da je voda človekova temeljna pravica.

Tej akciji sem se odzval tudi sam s pozivom podpisovanja te evropske peticije in sicer v zapisu Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno – za vodne vire in z odličnim odzivom vaših podpisovanj smo zbrali okoli 10 tisoč podpisov, od skupaj evropsko zbranih 1,9 milijona.

Dobre tri mesece kasneje se je naše skupno evropsko podpisovanje peticije obrestovalo, saj je zaradi pritiskov peticije EU parlament sprejel resolucijo “Pravica o vodi”, kar sem predstavil v zapisu Bruselj je klonil – bitko proti privatizaciji vodnih virov smo dobili ! Gremo naprej….

In zdaj smo spet na vrsti mi, ki živimo danes tukaj in zdaj, da zaščitimo naše slovenske vode, ter našo temeljno in neodtujljivo pravico do vode za naše državljane, a tudi za naše potomce, zanamce. Pred nami je pomembna dolžnost, kateri se ne moremo in ne smemo izogibati, tudi zato, ker so pritiski korporacij po privatizacijah vodnih virov vedno močnejši.

Seveda je povsem jasno, da v kolikor številni tisoči podpisov peticije še vedno ne bodo zganili poslancev k urgentnemu vpisu pravice do vode v Ustavo, bo pač treba prisopiti k referendumu. Ampak gremo po vrsti.

Vabim te, seveda v kolikor ocenjuješ, da je tako prav in da je pravica do vode temeljna in neodtujljiva državljanska pravica, ter jo je treba tako zaščititi tudi pred privatizacijo, k podpisu peticije na tej povezavi – Vpis neodtujljive pravice do vode v Ustavo !

In seveda povezavo do podpisovanja peticije zaželjeno deliš naprej. Ker voda je življenje in nima alternative….

Don Marko M

Voda (blog Don Marko M)

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Podpisujemo peticijo – Vpis neodtujljive pravice do vode v Ustavo !

 1. Nismo pač tako neuničljivi.da bi zdržali brez čiste in zdrave vode.Žalostno pa, da se moramo boriti zato,Se bom pa drugič še oglasil

 2. bravo slovenija… spet gremo v vode kjer je gospodarstvo prešibko in prodajamo svoje surove vire…

 3. hoj
  ,,Nestle” že kakih štiri leta pikiran vodno zajetje v Klečah. Ko in če bodo dobili koncesijo bodo flaširali 200 miljonov litrov vode! In bulana Lublana bo ostal brez vode.
  Vsi izviri pitne vode v osiromašenih državah EU (Portugalska, Slovenija, Hrvaška, Grčija, Romunija, Bolgarija…) je zapisala Evropska unija v svojih dokumentih morajo postati vir bogastva za korporacije kot je recimo ,,Nestle”, Hamburgwasser, United Utilities, Veolia, Suez, RWE, Tele Wasser…
  Evropska komisij sedaj od vseke države v EU zahteva in od njene najmanjše občine zahteva, da se vsi vodnjaki dajo pod koncesijo nad izviri vode in se bo ali se je, to vpiše v službenem listu EU, da bo tako lahko vsaka korporacija povezana s izkoriščanjem (belo zlato) lahko sodelovala. Take korporacije bodo z lahkoto zmagale. S takimi korporacijami jemnogo držav širom sveta doživelo grde probleme…
  Torej običajnih ljudi ne bo noben nič vprašal. Tisti, ki bi moral kaj narediti na to temo pa so predobro plačani z denarjem pobranim preko davkov od kakih 495 miljonov sužnjev v EU. Evo primera EU poslanci so upravičeni do 460.000 evrov na leto. In od takih pričakovati kaj pozitivnega za večino sužnjev, je v rangu črnega humorja.
  čaobao

 4. Voda je vir, katerega nam ne smejo vzeti. Še malo, pa bodo hoteli privatizirati zrak, ki ga dihamo, grrr…

 5. Ne vem s kakšno pravico upravljajo z vsem kar ni njihovo. Se čisto strinjam z Matjažem, ki pravi da nam bodo kmalu zaračunali še zrak, ki ga dihamo. Predlagam da jih pošljemo na Mars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *