Legalizacija prostitucije ? Seveda, že včeraj…..

Prostitucija na slovenskem, in to legalna prostitucija, je dosti starejša, kot Slovenija. Bili so pač časi Avstro-Ogrske monarhije, ki so upravljali s to našo malo podalpsko in takrat je bila, med ostalim, zakonsko urejena tudi prostitucija….

Avstro-Ogrska monarhija je že takrat seštela vse potrebno, ter za potrebe prostitucije uporabljala – bordele oz. javne hiše, kateri so tako pokončno stali že v osemdesetih letih 19. stoletja, v vseh večjih mestih sedanjega slovenskega ozemlja.

V Ljubljani sta tako povsem zakonito obstajala in obratovala 2 bordela, v Mariboru kar 7, po 1 pa je bil na voljo v Celju in Novem mestu. S koncem 1.svetovne vojne in razpadom Avstro-Ogrske monarhije je nastala Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev (SHS), v kateri pa so že takoj na začetku v 1919 vse te bordele in prostitucijo zakonsko prepovedali.

Prostitucija je tako na slovenskem, skoraj 100 let kasneje, še vedno zakonsko prepovedana. In od takrat so se storitve, katere bordeli ponujajo, preselili v ilegalo – ilegalne bordele. Čeprav vsem na očem. Vsaj v naši podalpski. In vsi vidimo in vemo, a nihče nič ne vidi in ne ve.

Mar se naši politiki bojijo, da bi država preveč zalužila s to najstarejšo obrtjo? Mar se policija boji, da bi izgubila brezplačne špiclje iz vrst prostitutk, ki jim servirajo pomembne “skrivnosti” ? Ali pa se oboji bojijo, da bi javnost izvedela za nekatera imena “vzornih” državljanov, ki so redni konzumenti storitev prijateljic noči ?

In spet, lahko me razumeš kakor hočeš le napak ne, ampak sem eden tistih, ki bi takoj podpisal, da se zakonita tradicija bordelov in prostitucije v naši podalpski nadaljuje. Za ženske in tudi moške ponudnike te obrti.

In to zaradi čisto praktičnih in ekonomskih razlogov. Bordeli so pač donosna in nikoli usahljiva dejavnost. Obrt ali storitev ?! Odvisno na kateri strani si. Sploh pa si prostitutke ali prostituti zaslužijo urejene delovne razmere. Tako kot vsak, ki dela.

Ni nobenega razloga, da bi se jim prepovedavalo urejene delovne razmere. Nenazadnje je to delo njih odločitev in država mora omogočiti in dopustiti urejene delovne pogoje za vse.

Bordeli bi tako imeli svojo zdravniško ordinacijo, kjer bi bilo poskrbljeno za higieno in reden zdravstveni nadzor, pa tudi sindikat, ki bi skrbel za delovni urnik, ter še ostale pravice, ki izvirajo iz delovnih razmerij. Dejavnost bi tako bila tudi uradno pod nadzorom, trgovina z ljudmi in raznimi zvodniki v tej dejavnosti praktično izničena.

Obenem bi se tako lahko ustvarilo tudi zakonsko podlago za stroga kaznovanja, z visokimi kaznimi, za vse, ki opravljanja dejavnosti prostitucije ne bi registrirali, bi jo pa kljub temu izvajali.

Državna blagajna pa bi se na račun njih storitev plačanih prispevkov in davkov krepko napolnila s prek 500 milijonov letno. Statistični in kakopak neuradni podatki, pridobljeni neposredno od izvajalcev prostitucije pričajo, da prostitut/ka mesečno povprečno ustvari za vsaj 10.000 € prometa. Zgornja meja je pač odvisna od volje do dela in spretnosti posameznice/posameznika.

Je pa res, da bi legalizacija bordelov in prostitucije zelo verjetno povzročila propad delovanja posrednikov, pa tudi številnih sicer poštenih in vzornih gospa, žena, kakor tudi marsikatere mladenke, sicer pridne punčke, ki pod pretvezo študija v najetem stanovanju, katerega plačajo praviloma starši, izvajajo najstarejšo obrt. Pa imamo tu še eskort dame, pa starlete, pa nema da nema…..

Zagotovo obstaja še več dobrih razlogov v korist legalizacije prostitucije in bordelov v naši mali podalpski, a jih v tem trenutku, predvsem zaradi svoje neizkušenosti praktičnega poznavanja tega področja, pač ne zmorem zapisati.

Verjamem pa, da pomanjkanja teh izkušenj nima kar nekaj naših tudi opozicijskih parlamentarcev in tako prav nobenega argumenta proti legalizaciji prostitucije. Torej ovir za legalizacijo prostitucije in bordelov ni. Legalizirajmo torej to, že včeraj. Ker je neprimerno bolje imeti prostituke, ki državi dajejo, kot kurbe, ki ji odvzemajo……

Don Marko M

Prostitutka (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Legalizacija prostitucije ? Seveda, že včeraj…..

  1. Rado, ta tema bo aktualna, dokler ne bo povsem legalizirana…..davčno številko pa boš lahko dobil na računu izvajalke storitve……

  2. @Rado

    davčno številko boš dal samo, če si davčni zavezanec in boš želel račun vzeti originalen na podjetje 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *