Pomagajmo družini Primoža Smrtnik – ti, minister Goran Klemenčič, pa odstopi

Biti pošten podjetnik se v naši mali podalpski enostavno – ne splača. Bodi pohlepen, bodi brezobziren, bodi nepošten, niti pod razno ne plačuj računov, izsiljuj, pa boš uspešen podjetnik – to je generalno sporočilo slovenskih parlamentarcev, še posebej ministra Mramorja in ministra Gorana Klemenčiča v primeru Smrtnik. Tudi v tem primeru…..

Zadeva je v očeh tudi tuje javnosti še tolikanj bolj sramotna za našo malo podalpsko, ko slovenski podjetniki, ki so vse prej kot to, že preveč očitno izvajajo plačilno nedisciplino do delavcev, tudi slovenskih, katere napotujejo na delo v tujino.

A pri tej sorti lakomnih podjetnikov gre za nekaj drugega, ker jim tuji naročniki dejansko plačajo vse do zadnjeg acenta in oni sami namensko in namerno zlorabljajo plačilno disciplino do svojij delavcev, o njih bom naslednjič….

Tokrat o plačilni nedisciplini, ki tudi proti njih volji doleti tisoče naših podjetnikov zaradi “kolegov” neplačnikov, med katerimi odlično mesto pri vrhu zaseda kar država oz. državne institucije same……

V državi, kjer podjetniki zaradi plačilne nediscipline serijsko cepajo kot muhe v številnih tisočih in se samo še nadgrajujejo pogoji za korupcijo, je kakopak preveč tega narobe, da bi lahko človek zamižal ali zgolj zamahnil z roko.

In v državi, kjer levo-desni komunajzarski parlamentarci celih 25 let niso (bili) sposobni urediti osnove podjetništva – plačilno (ne)disciplino – da bi podjetnik za dobro opravljeno delo, korektno in brez vsakih ovir prejel pravičasno in polno plačilo, je sploh vse narobe in malo nič prav.

Stanje je dejansko že leta alarmantno – zaradi plačilne nediscipline ima tisoče slovenskih malih podjetnikov grožnje z rubeži na bivalnem premoženju, načeto zdravje, obolevajo za težkimi boleznimi, družine razpadajo, otroci ostajajo brez staršev, vrstijo se samomori.

Števila stečajev slovenskih odjetnikov, kjer ne mislim na 10% tistih, ki peljejo v stečaje namenoma, se je letno povprečno povzpelo že na vrtoglavih 4000, okoli 2000 pravnih subjektov je letno izbrisanih iz registra, mesečno pa pa ima račune blokirane že preko 10.000 poslovnih subjektov.

To je za eno majhno Slovenijo ogromno in nesporen dokaz, da Slovenija ni urejena država za zdravo podjetništvo. Ne še…..Še večji problem nastane, ker je javni sektor vezan na realnega podjetniškega in če je v le tem kaos, bo oz. je tudi v Javnem sektorju.

Zgodba podjetnika Primoža Smrtnika je le vrh ledene gore nacionalne sramote

Žal, le vrh ledene gore skrajno neodgovornih parlamentarcev zadnjih 25ih let. Primož je, kot podjetnik in oče 4ih otrok, kot večina podjetnikov, zapadel v spiralo plačilne nediscipline proti svoji volji. Tebi ne plačajo, ti ne moreš plačati. Zadeva odprave plačilne nediscipline se sicer da odpraviti zakonsko zelo enostavno in hitro, a 25 let te enostavnosti ni bilo v parlamentu.

Poleg 200 tisočakov podjetniškega dolga, tudi državne službe dolgujejo Primožu. Zavod zdravstvenega zavarovanja celih 30.232,35 €, …A mu zavod tega zneska noče izplačati, ker dolguje temu istemu zavodu 19.000 € za prispevke. Mu pa zavod zaračunava zamudne obresti…..

Primož, zdaj zaradi živčnih zlomov in Parkinsonove bolezni, kamor ga je celotna situacija pripeljala, kljub denarju ki ga ima od zasluženega dela, denarja nima in zaradi tega ni upravičen do dodatnih zdravstvenih storitev za zdravljenje težke bolezni, razen kot samoplačnik.

Seveda gre tudi v Primoževem primeru za popolnoma nepravičen in neživljenski birokratski presedan, ki bi lahko bil, celo po zakonu, rešen povsem enostavno s pobotom terjatev.

A ne, tega niti pod razno nimajo namena narediti na ZZZS, kar je zanikrno mrtvo hladno razložila njih predstavnica Uršula Jerše Jan :
Plačati in šele potem lahko uveljavljati pravice. To pa je ravno pravzaprav tudi načelo pravičnosti. Ne moremo govoriti o pobotu, ne gre za pobot. Zakonska določba je izrecna“.

Jeršetino izjavo je seveda moč razumeti tudi zelo enostavno in sicer, da je tudi ali predvsem najprej ZZZS dolžan najprej plačati Primožu 30.232,35 €, da bi lahko potem uveljavil svoje pravice do prejetja plačila Primoževih 19.000 €.

Povsem jasno je, da je Jeršetova zgolj še ena v nizu suhoparno butastih slovenskih birokratov, povsem asocialne narave in nefleksibilen pisarniški fikus v nepoznavanja zakonodaje svojega področja dela, ki si, žal standarno slovensko birokratsko, dovoljuje postavljati nad in mimo zakonov, pa čeprav ljudje zaradi takšne drže lahko dobesedno umrejo in čeprav je ZZZS zadolžen, da do takšnih zadev ne pride.

Da je Uršula Jerše Jan, poleg vsega, celo prekoračila vsa svoja pooblastila, zelo temperamentno pritrjuje tudi ustavni pravnik Andraž Teršek :
V tem primeru gre za popolno zlorabo oblasti. To je že tisto, ko lahko rečemo zakonsko nepravo. Tako očitno nepravo, da pomeni že zanikanje ideje prava.Jaz ne razumem, da se to lahko zgodi.”

Zaradi plačilne nediscipline nediscipliniranih podjentikov, katere celo država varuje in neguje, danes že preko 60.000 sodržavljanov ni upravičeno do celovite zdravstvene oskrbe, da ne omenjam vsa pehanja v revščino že preko 500.000 državljanov.

Dejansko je število samomorov med (bivšimi) podjetniki v zadnjih letih, zaradi pritiskov zapadlosti v kolesje plačilne nediscipline, skokovito naraslo…..Otroci ostajajo brez očetov, mater, država brez zdravega razvoja in zaupanja teh otrok v svojo prihodnost.

Minister Goran Klemenčič – odstopi, takoj !

In to vse zaradi podjetniške plačilne nediscipline, ki je predvsem krivda države. In minister Klemenčič na vse to mirno pravi – “Jebite se, znajdite, crknite in se kultivirajte”, Mramor, kakor tudi ostali parlamentarci pa dodajajo “Pa davkov ne pozabite plačati in če ne morete plačati davkov, se pač obesite, dobesedno”…..

Minister pravosodja Klemenčič je šel s svojo izjavo o reševanju plačilne nediscipline, tudi v primeru Smrtnik, butnskalsko celo korak dlje in zadevo spravil do vrelišča :
Izboljšanje plačilne nediscipline je primarno naloga pogodbenih strank in problem nekulture“…..

Ne, minister Klemenčič – ureditev plačilne nediscipline je treba spraviti na kulturno stopnjo in za to si v tem trenutku edini odgovoren in celo odlično plačan ravno ti, pa tvoj kolega Mramor, pa vajini kolegi parlamentarci seveda.

In Goran klemenčič – če nisi sposoben in če ne zmoreš tega higienskega minimuma kulture, da zakonsko spraviš nekulturno plačilno nedisciplino v kulturno plačilno disciplino, potem enostavno – pojdi. Čim dlje….Že včeraj…..

Pa tako enostavno bi se dalo vse urediti – reforma za plačilno disciplino. V Jugi je za to temeljito skrbela SDK, prvi dan samostojne slovenije so Peterle, Drnovšek in DEMOS kompanija, torej učenci socialističnega SDK sistema, najprej ukinili SDK, z ničemer nadomestili in po 25 letih imamo v državi globoko stanje poraznosti, nepravičnosti, izgub človeškega dostojanstva in obupa…..

Takšna država ni to, kar si želim in ve se, kdo so generalni krivci in to je treba korenito spremeniti v slehernemu človeku dostojno državo !

Naredimo to – pomagajmo Primožu in njegovi družini

Primož Smrtnik se je po pomoč pri reševanju svoje problematike, da bi dosegel poplačila za opravljena dela od večjih podjetij, obrnil na številne državne institucije, ministrstva, žal neuspešno.

Primož je danes, ob svojih 4ih otrocih, dveh šoloobveznih in nezaposleni soprogi, zaradi vseh podjetniških naporov priti samo do svojega zasluženega plačila, hudo zbolel, tudi za Parkinsonovo boleznijo.

Bolezen ga je spravila v mnogo prezgodnjo penzijo, a brez denarja kateri mu pripada, a mu ga ne izplačajo, da bi si lahko plačeval nujno potrebno dodatno zavarovanje in polno zdravstveno oskrbo.

Zato naredimo to…..

Samo 1900 nas je potrebnih. 1900, ki bomo vsak posebej prispevali 10 € v pomoč Primožu in družini. Ali pa 3800 nas, ki bomo vsak posebej prispevali po 5 €. Ali pa vsak prispeva kakšen € po svoji zmožnostih.

Najkasneje v mesecu dni lahko tako zberemo potebna sredstva za nujno pomoč Primožu in družini. Verjamem v to.

Za potrebe tega dobrodelnega projekta pomoči Primožu so na ZPM odprli račun za nakazovanje sredstev. Tukaj je poln naslov :

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA

SKLIC: SI00 528 DRUŽINA SMRTNIK
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22

KODA: CHAR

Tako bomo pomagali Primožu in njegovi družini, da lahko poplača svoj dolg ZZZS, da bo potem le ta plačal svoj dolg Primožu in bo cela družina deležna vsaj osnovnih zdravstvenih storitev, sploh terapij katere Primož trenutno še kako nujno potrebuje.

Res pa je, da problema podjetniške plačilne nediscipline, ki uničuje tako slovensko podjetništvo, kakor tudi delavce, s to akcijo ne bomo rešili. Za to bo treba kaj več. Dosti več. Brez teh 25 let istih parlamentarcev…..

In seveda – zelo dobrodošlo je, da podatke računa ZPM, za sodelovanje v tej dobrodelni akciji, posreduješ naprej svojim prijateljem, znancem in ostalim….Skupaj zmoremo kar hočemo….

Don Marko M

Primož Smrtnik (blog Don Marko M)

20 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Pomagajmo družini Primoža Smrtnik – ti, minister Goran Klemenčič, pa odstopi

 1. Don Marko M pomagati Primožu vsekakor, ampak kot si napisal:
  “Res pa je, da problema podjetniške plačilne nediscipline, ki uničuje tako slovensko podjetništvo, kakor tudi delavce, s to akcijo ne bomo rešili.”
  Dokler bomo mi navadni občani reševali take stvari z zbiranjem denarja, se v naši državi ne bo spremenilo NIČ. Ne kaže drugega kot, da gre narod na ulice in pokaže voluharjem, kaj si misli. V 25 letih se s pisanjem ni spremenilo nič in izgleda, da samo še ulica bi mogoče kaj spremenila. MOGOČE.
  Ni treba vse razbiti, če gremo masovno na ulice. Najprej lepo mirno, če pa to ne bo zaleglo, potem pa,,,,,,,
  Se pa bojim da bo fight potreben.

 2. Tu bi opozoril še na računovodski vidik morebitne pomoči Smrtniku.
  Tudi če bi sodišče prisodilo odškodnino smrtniku – govorim o predlogu dr. Terška na koncu Tarče – in bi mu država nakazala denar, bi ta denar z računa, obremenjenega z blokadami, takoj izginil v korist Smrtnikovih upnikov.
  . . . in Smrtnik še vedno ne bi prišel do prepotrebnega denarja za zdravljenje. (To velja tudi za vse vrste, nakazil in morebitnih donacij). Edina pomoč, ki šteje je gotovina na roke.

  Najbolj optimalna rešitev za Smrtnika bi bila,
  da /zaradi pritiska javnosti/ vendarle pride do pobota, ostanek Smrtnikove terjatve (med 30 in 19 tisoč) pa naj se knjiži v dobro Smrtnikovega dodatnega zavarovanja. Pa bi imel za nekaj let mir.
  Seveda je pa tudi tu hakeljc (kot je povsod). Morebitni prisilni, ali stečajni upravitelj Smrtnikovega premoženja, bi lahko kasneje to knjižbo prerekal!

 3. “Samo 1900 nas je potrebnih. 1900, ki bomo vsak posebej prispevali 10 € v pomoč Primožu in družini. Ali pa 3800 nas, ki bomo vsak posebej prispevali po 5 €. Ali pa vsak prispeva kakšen € po svoji zmožnostih.”

  Ta tvoj predlog lahko realiziramo tako, da nam Smrtnik priskbi številko TRR zavarovalnice in sklic (nanj), potem pa mi lahko mirno nakazujemo od doma. Ni nevarnosti, da bi denar izpuhtel v neželjene roke (upniki in država).

 4. @ Don Marco…
  Strinjam se z zapisanim kakor tudi komntarjema od Rado.

  Ne morem pa se strinjati s nekim posploševanjem. Napisal si:
  “V Jugi je za to temeljito skrbela SDK, prvi dan samostojne Slovenije so Peterle, Drnovšek in DEMOS kompanija, torej učenci socialističnega SDK sistema, najprej ukinili SDK”

  Potrebno je biti precizen.
  SDK je doživela spremembo 1994 ko je vlada Drnovška “nekompatibilno” ime “služba
  družbenega knjigovodstva” spremenila v Agencijo. Ta agencija pa je imela že v
  nazivu napisane vse kompetence kakršne je imela SDK. Bila je Agencija za plačilni promet, nadzor in obveščanje.
  Ta lepotna sprememba pa nekaterim ni bila zadostna. Tako je vodstvo Agencije s prvo
  podpisano direktorico in s pomočjo 30 podpisov poslancev , vložilo Zakon o Agenciji
  v presojo na Ustavno sodišče. Čigavi podpisi so bili izbrani in v kateri politični opciji
  je bila direktorica lahko uganjujete samo enkrat.
  Kakorkoli… Ustavno sodišče je ukinilo SDK oz Agencijo . Iz odločbe pa lahko preberete kdo so bili sodnik in kaj so odločili. Tukaj:
  http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=DRUG8

  G. Smrtnik je samo ena od kolateralnih škod te sramotne odločbe.

 5. …Se pa bojim da bo fight potreben…
  ————————————————
  hoj
  In Kacin bo ves vesel poklical očipljene Tjulne, da bodo naredili še večjo štalo…
  čao

 6. Viš Cinik, tole mi je pa zanimivo. Ustavno sodišče je torej miniralo kompetence nekdanjega SDK? Jaz pa sem (sam pri sebi) za to krivil pokojnega Drnovška. Torej je US uresničilo zahtevo Demosa, da se morajo uničiti vse sledi nekdanjega socialistično komunističnega vpliva.
  In to je US naredilo kljub temu, da je njihova – radikalna desničarka Romana Logar, direktorica SDK ja, svarila pred ukinitvijo le-tega.
  .

 7. cinik,

  teh kolateralnih škod tipa Primož Smrtnik je bilo žal že več kot preveč in temu je treba odločno narediti konec….jasno pa je, da s temi ki so tenutno v parlamentu, nekateri celo že 25 let, to ni možno, ker so le tej dejansko vir problema in ne rešitve…..
  za ukinitev SDK, kot navajaš, pa očitno niso krivi sodniki US…..iz obrazložitve US je jasno razbrati, da so bili določeni členi zakona razveljavljeni zaradi grobe napake – vlade….

  vlada je bila namreč tista, ki je z zakonom hotela uvesti polno kontrolo nad novo agencijo, bivšo SDK, kar pa je tudi po mojem povsem nesprejemljivo…..celo v Jugi je bila SDK povsem avtonomna, neodvisna organizacija, ki je imela kompetence registriranj, nadzorovanj in sankcijskih ukrepanj nad plačilnim prometom pravnih oseb….
  in te pristojnosti bi morale ostati tudi novi agenciji, vlada, avtomatično tudi naslednje vlade, pa si je želela agencijo nadzorsko povsem podrediti, kar je nedopustno….
  a to še ni bil glavni problem…..

  glavni problem je nastal, ker celoten DZ, torej vsi parlamentarci, naknadno niso le popravili odpravljenih zahtev US, ampak niso naredili dobesedno nič, razen, da so tako novi agenciji, kot računskemu sodišču, odvzeli vse pristojnosti direktnega sankcioniranja nad neodgovoronimi pravnimi osebami….
  torej so neposredno generalni krivci prav vsi tedanji parlamentarci, pa tudi vsi kasnejši, ki te zadeve še do danes niso uredili…..in to je treba urediti nujno….a kot že rečeno, to bo izvedljivo le z drugimi ljudmi, ki jim je res mar za to državo in državljane, ker tistim 25 let to ni bilo in še vedno ni….

 8. Rado,

  zbrani denar za Primoževo družino na priloženem ZPM računu bo brez dvoma prišel v prave roke, nenazadnje so v družini še 4 otroci in nezaposlena soproga in rabijo tudi ostale oblike pomoči…..

 9. Jaz ZPM-ju že zaupam, ne zaupam pa državnemu protokolu. Zato se sprašujem o tehničnih podrobnostih izročitve. Če se bo denar enkrat pojavil na Smrtnikovem računu, bo prav vseeno s kakšnim namenom je bil zbran. Šel bo v tri krasne.
  Opciji sta vsaj dve:
  – ali mu dajo gotovino
  – ali pa ZPM selektivno plačuje njegove dolgove. Poplačajo zavarovalnico, nakupijo špecerijo, . . .

 10. Rado, po mojem bo ZPM plačal neposredno na račun ZZZS, ker na njegov račun ne bi rešili nič, za špecerije pa se itak izdajajo naročilnice…..

 11. “za špecerije pa se itak izdajajo naročilnice…..”

  Vidiš v tem delu bi prav prišel še kakšen komercialist. Z naročilnico, recimo za 500 evrov bi šel na upravo trgovskega podjetja, bi predstavil primer in bi jih pripravil do tega, da bi se iz humanitarnih razlogov odpovedali marži. Torej bi Smrtnik lahko kupil za 650 evrov špecerije, ali za vsaj 750 evrov tekstilnih proizvodov.

 12. Rado, kolikor mi je znano imajo dobrodelne organizacije z daljšim stažem že urejene določene “bonitete” z večjimi trgovci tudi v tem pogledu…..
  ampak ponavljam – tam zunaj je še na tisoče in tisoče Primožev in narod se mora vzdigniti, da se prekine tradicija privilegijev, ker zdaj po 25ih letih imamo več kot jasne dokaze, kam vse so našo družbo in državo pripeljala ta politična podeljevanja privilegijev določenim skupinam…..temu je enostavno treba narediti konec in globinsko čistko, ni več druge možnosti….

 13. hoj
  Vse bliže smo četrtemu korporativnemu rajhu.
  Ko bo država izgubila svojo funkcijo, ki je ključna za regulacijo družbenih, političnih ali ekonomskih interesov, bomo vse bližje temu, da bodo to vlogo prevzele korporacije-in dobili bomo novo zastrašujočo sliko sveta v skorajšnji bodočnosti. Torej večina Slovencev so bo takrat znašla v vlogi omenjene družine. Šoroš: Nastaja družba v kateri ne bo večina upravičena do ničesar.
  čao

 14. Primer Smrtnik je zaključen. Pozornost javnosti se je obrnila k novim primerom, k drugim vzrokom za OGORČENJE.
  Najbrž nihče ne ve povedati, ali se je Smrtniku kaj konkretnega pomagalo.

 15. Rado, primer Smrtnik se komaj začenja na polno poganjati, jutri v Tedniku, ostalo prihaja…..o prejeti pomoči pa bo razložil Smrtnik sam že kmalu…..

 16. Z vsem se strinjam, treba bo iti na ulice, da se uredi ta nepravna in nesocialna država Slovenija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *