3.dan upora v Luki Koper – podporo delavcem dodaja tudi civilna družba (foto)

3. dan delavskega upora v Luki Koper preprašča lokalne dimenzije, saj se je delavskemu uporu pridružilo tudi civilno prebivalstvo. Sicer lokalno prebivalstvo obiskuje(mo) uporniške delavce na barikadah skozi praktično ves dan, vse dni…..

Z aktivnim sodelovanjem podpore prebivalcev lokalne skupnosti, pa luški upor pridobiva tudi nove razsežnosti, ki bi morale že zelo resno zasekirati, še pred odhodom na parlamentarne počitnice, kompleten parlament. Da ne bodo počitnice razvlečene v nedoločen čas…..

Pred vhodom v Luko, torej pred zapornicami, za katerimi so na barikadah luški delavci, se nas je zbralo okoli 300 njim v podporo, v torek 5.julija ob 18. bo število že večje.

Mislim, da je treba povedati, da so natolcevanja določenih medijev in predvsem predstavnikov vlade, da je zaradi delavskega upora gospodarska škoda vsak dan večja in da “vlada dnevno šteje gospodarsko škodo v milijonih” čisto navaden blef in namerne laži.

Razen če predstavniki vlade in parlamenta, kakor tudi novinarjji, ki plasirajo takšne neresnice, mislijo na svoje milijone v obliki provizij in podkupnin ob prodaji Luke Koper, katerih ne bodo dobili.

Dovolj je namreč zavrteti čas le 5 let nazaj, v leto 2011, ko se v Luki Koper sicer ni dogajal klasičen delavski upor kot tokrat, pač pa stavka dela. Stavka v Luki je takrat, ko je vse stalo, trajala polnih osem (8) dni, skupna ocenjena škoda po zaključku stavke pa je bila – 1,4 milijona €.

O kakšnih milijonskih škodah torej opletate v parlamentu ?! Sploh Slovenske železnice, ki stokajo o okoli 700.000 € izgube dnevno zaradi luškega upora. Po javno dostopnih podatkih poslovanja SŽ, le te, z vsemi svojimi družbami in dejavnostmi, ne le železniške prevoze iz in v Luko, dnevno zaslužijo komaj kaj več kot polovico od zneska, katerega navajajo kot tokratno izgubo. In kako imate potem lahko 700 jurjev izgube ?

Za primerjavo – samo v NLB je bila zadnjih 12 let vsak dan izguba 1.000.000,00€, da ne začnem pisati dolgega seznama istega scenarija milijonskih izgub po številnih državnih podjetjih od 2004 dalje, vključno s slabo banko. Torej ravno vsi tisti levo desni, ki so vsa ta leta povzračili ne le milijonske, pač pa milijardne izgube celi državi in državljanom, zdaj pametujejo o “dnevni milijonski škodi” zaradi upora v Luki.

Namesto, da bi rešili okoliščine, katere so ravno Cerar in parlamentarci zakuhali, zdaj valijo krivdo na uporniške delavce. A zmorete še nižje ?

In da, točno proti tem in takšnim je namenjen upor luških delavcev. Najprej levo desni lopovčki vrnite pokradene milijarde, odgovarjajte za uničevanje države tudi s svojim premoženjem in kazenskim zapornim lopatanjem, potem boste šele imeli pravico se oglašati.

Zahteve luških delavcev, da se odstavi Dragonjo in Gašperšiča, ob že odstopu Jazbeca, Cerar in vseh 90 parlamentarcev še vedno niso izpolnili in zato se upor nadaljuje.

Cerar in vseh 90 parlamentarcev se namreč še vedno niso premaknili iz mišje luknje in obiskali uporniške luške delavce, kar je sicer po sobotni izjavi Cerarja že bolj razumljivo. A lepega dne bodo morali vzdigniti svoje riti in stopiti pred delavce v naši mali podalpski, ki jim omogočajo, čeprav povsem nezasluženo, plačo in vse dodatke, ali jih pa ne bo več.

Ker politik, ki se ne odzove na takšno vabilo delavcev, kot je tudi to pismo Cerarju luških delavcev, si pač ne zasluži biti kjer je….

Spoštovani predsednik Vlade RS Miro Cerar

Glas delavcev Luke Koper ni glas ulice, ni glas huliganov in ni glas tistih, ki hočejo škoditi lastnemu podjetju. Gre za zadnji klic razuma delavcev Luke Koper, prebivalcev Kopra, Primorske in Slovenije, ki smo siti uničevanja naših podjetij in naših življenj.

Ste se v teh dneh mogoče vprašali, komu je v največjem interesu braniti Luko Koper? Nam, ki preživimo štirideset let svojega življenja v luki, ali oblastnikom, ki se menjajo vsake štiri leta in luko jemljejo kot potencialni plen za osebna okoriščanja.

Država in državno premoženje sta last vseh prebivalcev in prebivalk in ne last oblastnikov, ki so jo dobili samo v upravljanje. Z enako pravico, kot lahko predstavniki kapitala vodijo naša podjetja, lahko tudi delavci sodelujemo pri upravljanju, kar je med drugim tudi ustavna pravica.

Nikakor ne gre za ultimate, atentate in ostale prevrate, temveč za nezadovoljstvo z odločitvami ljudi, ki služijo izključno lobističnim interesom iz ozadja. Jazbec je bil le izvrševalec odločitev, zato nas njegov odstop ne zadovoljuje. Razkrili smo številne manipulacije in laži državnega sekretarja Dragonje in ministra Gašperšiča, zadnji pridobljeni dokumenti pa napovedujejo razkosanje naše luke in postopno uničevanje vsega, kar smo sami ustvarili. To so ljudje, ki delajo škodo našemu podjetju in vsem prebivalcem Slovenije, zato morajo odgovarjati.

Povabili smo vas med nas. Ponudili smo vam roko dialoga. Ta roka se ne zavrača, če naj resno jemljemo vaše izjave k umirjanju razmer. Želimo samo zaščititi naša delovna mesta in naše podjetje tudi v prihodnje in za bodoče rodove. Naša volja je neomajna, ker se borimo za naša življenja, za naše družine, našo prihodnost in naše otroke.

Zato nimamo kaj izgubiti!

Delavci Luke Koper

S klikom na modro obarvano si lahko ogledaš video današnjega civilnega shoda pred Luko. In za tokratni zaključek luškega dnevnika še v vednost – naslednjič se lokalno prebivalstvo, pa tudi iz ostalih koncev naše male podalpske, v podporo uporniškim luškim delavcem, zberemo v torek 5.julija ob 18 uri, pred vhodom v Luko.

Don Marko M

Luka upor 3 dan (blog Don Marko M)01 Luka upor 3 dan (blog Don Marko M)02 Luka upor 3 dan (blog Don Marko M)03 Luka upor 3 dan (blog Don Marko M)04 Luka upor 3 dan (blog Don Marko M)05 Luka upor 3 dan (blog Don Marko M)06 Luka upor 3 dan (blog Don Marko M)07

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “3.dan upora v Luki Koper – podporo delavcem dodaja tudi civilna družba (foto)

  1. Jutri bom začel z organizacijo avtobusnega prevoza iz Litije do Luke Koper v podporo delavcem Luke Koper,za prijave prosim na ZS.

  2. Življenje je kur atletika: Narod (ulica, da bojo zastopli anka une mone s’z vlade ino ministrstev, ma nisen pozabla neanke koprskih zavihanih nusov, predvsem unih dveh velikih, ki jin menj smrdijo smeti kur narod) zmeron teče maraton!!! Politiki tečeste kratke proge ino šprint-kur ulični tatovi! Se ćun naredit Francozinjo: JE SUIS LUKA KOPER.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *