Zapišimo v Ustavo – revščina je protiustavna !

Ko se človek zazre v Cerarjevo vlado, s SDS opozicijskim zavezništvom, ki nima nobenih težav, ne moralnih zadržkov, kar tako pljuniti 40 milijonov že itak preplačanim Kuštrinovcem, obenem pa zavrača plačilo pičlih 3 milijonov za kosila vsem socialno ogroženim otrokom v osnovnih šolah, se človek vpraša……

Človek se vpraša, kdo je v bistvu večji revež – ali Cerar s svojimi ministri, vlado in SDS podporniško opozicijo, ali tistih skoraj 500.000 državljanov v revščini ?! Človek se retorično vpraša…..

Slovenija je socialna država. Tako piše v Ustavi naše male podalpske. Socialna država kakopak pomeni tudi, da država, v tem primeru parlamentarci, zagotavlja(jo) svojim državljanom najmanj osnovne socialne pravice, na osnovi katerih pojma “državljani v revščini” sploh ne bi smeli poznati.

In niti ne bi imeli državljanov v revščini, če bi parlamentarci, tako levi kot desni, sploh tej zadnjih 12ih let, delovali po Ustavi in delali, za kar so plačani. Zaenkrat največji dosežen domet parlamentarcev tako ni izkoreninjanje revščine 1/4 državljanov, pač pa uradna razčlenitev revščine v 3 kategorije, za potrebe statističnih izračunav.

Očitno je, da ne kažejo interesa slediti ustavnosti socialne države, kar pomeni, da na tem področju, tudi tem, delujejo protiustavno. To pa si, brez osnove etike, morale in empatije, lahko dovoljujejo tudi zato, ker jim ta ista Ustava ne določa, ljudstvo pa ne na glas očita, da je revščina, sploh tista katero oni namerno povzročajo že leta, protiustavna. Tudi to…..

Vem ja, normalnim ni treba nič nikamor zapisati, pa bodo vseeno naredili vse prav, za vse. Da je revščina preveč državljanov naše male podalpske postala že preveč pereč, nedopusten problem, trdi tudi ustavnik, pravni filozof Dr. Andraž Teršek.

Andraž Teršek, sicer tudi glasen kritik pojava revščine v naši državi, je mnenja, da bi morali revščino zapisati v Ustavo kot protiustavno, kar razloži tako :

Biti reven razumem kot živeti v socialnih okoliščinah, ki ne pomenijo za človeka dostojnega življenja. Živeti v socialnem pomanjkanju. Živeti s stalno skrbjo, dnevno ali mesečno, glede denarnega dostopa do temeljnih dobrin: hrane, pijače, oblačil, stanovanjskega prostora. A tudi do najboljše zdravstvene oskrbe.

Pa ne imeti možnosti rednega ukvarjanja s športom, razvedrilom, kulturo, umetnostjo. Ne imeti možnosti fizične svobode v smislu kadar koli kamor koli odpotovati, se gibati po okolju, videti kraje in svet. Ustvariti si družino, brez strahu pred materialnim pomanjkanjem, enako imeti možnost takšne oskrbe in vzgoje otrok. Predvsem ne imeti možnosti nudenja neomejenih alternativ vzgoje in šolanja otrok.

Preživeti življenje na delovnem mestu – zgolj zaradi zagotovitve osnovne eksistence. Životariti. Biti prisiljen v ponižanja, da bi lahko ljudje, ki so od tebe odvisni ali si zanje dolžan skrbeti, pravno ali moralno, živeli brez pomanjkanja in socialno dostojno.

In nespregledljiv paradoks je, da pravo, glede na njegovo razumevanje in funkcijo danes, kot tehnika veliko bolj povzroča, generira revščino, kot pa jo preprečuje ali lajša. Revščina je zame nepravična. Zato jo razumem kot nekaj, kar je proti pravu.

Izgubiti stanovanje ali hišo zaradi dolga 200 € ?! Izgubiti to, biti deložiran, prodan na dražbi npr. zaradi kazni 3.000 € za prekršek enkratne neizdaje računa za paradižnik in peteršilj v vrednosti 1,5 € ?!

To … oh, kako ti uradniki tega ne razumejo … to ni pravo in zagotavljanje reda, to je, nasprotno, nepravo in erozija avtoritete prava, onemogočanje reda.

Moji možgani ne razumejo, kako je to mogoče, kako lahko kdor koli to dopušča, kdor koli, sploh pa funkcionarji in pravniki ! Ne razumem tega. Ne znam, ne morem razumeti.

Ustava določa pravno dolžnost države, da z aktivnimi ukrepi omogoča dejansko, kakovostno in učinkovito socialno življenje, socialno zaščito posameznikov in uživanje socialnih pravic.

To je pozitivna pravna dolžnost države, dolžnost omogočiti z aktivnimi ukrepi, politikami, zakonodajo, programi, institucijami itd. Učinkovito uresničevanje socialnih pravic in socialno pravičnost, enako svobodo in svobodo v enakosti.

Revščina ni določena kot protiustavna. Jaz trdim, da bi morala biti izrecno razglašena kot protiustavna.

Od tistega trenutka dalje, ko bi bila revščina pravnoformalno opredeljena kot ustavno nedopustni življenjski položaj posameznika, bi bila odprta pravna pot za sodno zaščito slehernega državljana/državljanke pred življenjem v revščini.

Bistveno, da zasukamo zgodovino in v mali državi, ki revščino lahko onemogoči, to storimo. In to se lahko stori. Zlahka. Denarja je na pretek, težava je porazdelitev in transparentnost.”

Tako je Andraž Teršek predstavil sapienti sat. Kaj pa ti….si že pripravljen/a na korak zapisa protiustavnosti revščine v Ustavo ?……in seveda potem to tudi dosledno izvajati……

Don Marko M

revscina-je-protiustavna-blog-don-marko-m

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zapišimo v Ustavo – revščina je protiustavna !

 1. Da razložim – politika-ne bo naredila spremembe ! Mi jo lahko ! Lahko jo policaj,namesto da kaznuje reveža,naj mu pomaga ! Lahko jo inšpektor, namesto da kaznuje revico za peteržilj,bi ji ga odkupil in ji povedal kje naj drugič varno prodaja svojo malenkost za preživetje ! Župan lahko da v upravljanje zapuščeno hišo ljudem brez doma…in še bi lahko našteval ! Seveda je tukaj ovira beseda -LAHKO- ! Jaz sem naprimer podaril vsako leto za konec šole in začetek vsem otrokim ki so k meni prišli sladoled ! Častil sem mladinsko ekipo gasilcev z pijačo ali sladoledom ! Skratka poleg svojih 4 otrok sem vedno lahko še kaj dal v obliki hrane,pijače,oblačil, vedno ! kako se mi je to poplačal ? Z iskro v otroških očeh ki je tako lepa kot nikoli ne bo nobena zvevda na nebu ! Mi moramo opozoriti in prav delati-zato ne potrebujemo ne zakonov in ne ustave…samo človek moramo postati ! Pabrez zamere,vaš mali pizdun !

 2. se strinjam Ervin, saj ravno to počnem(o)….opozarjam(o) namreč, da tej isti politiki zadnjih 25 let niso del rešitve, pač pa del problema……od tu dalje pa bo treba vzdigniti riti in se odločno lotiti sprememb, dejstva so znana in jasna, prostora za izgovore pa več ni……

 3. Če je protiustavno, je torej kaznivo. Če si reven, plačaj kazen. bolj reven kot si, višja bo kazen…

 4. Za to, (da bi bila revščina pravnoformalno opredeljena kot ustavno nedopustni življenjski položaj posameznika, bi bila odprta pravna pot za sodno zaščito slehernega državljana/državljanke pred življenjem v revščini), sem pripravljen izrabiti ves svoj prosti čas in se žrtvovati za vpis te pravice v ustavo

 5. Največ proti revščini bomo naredil, če omogočimo ljudem, da se sami potegnejo iz revščine, da lahko delajo in ustvarjajo. Tistim, ki niso zmožni delati pa pomagamo.

 6. Teršek ima prav. Ni problem politikom kupiti neuporabne vojaške ropotije za par sto milijonov dolarjev, ni problem preplačati TEŠ-6 za par sto milijonov EUR-ov, ni problem povišati plač že tako preplačanim zdravnikom za 20%, ni problem projektirati 2. tir za trikratno ceno tunelov, kot so stali kot za četrtino preplačani tuneli na slovenskem avtocestnem križu in preplačati, kar se bo seveda tudi zgodilo, 2. tir za 600 do 800 milijonov EU-ov, problem je dati socialno pomoč socialno šibkim brez vpisa na njihove nepremičnine, problem je povečanje plač tistim, ki imajo te najnižje, problem je javna prehrana v šolah in vrtcih, problem je najti denar za obnovo cest. Problem je skrajšati čakalne vrste v zdravstvenih ustanovah, ker potem FIDES ne bi imel streliva za izsiljevanje že sedaj previsokih plač privilegiranih zdravnikov na položajih.

 7. zapis protiustavnosti revščine v ustavo,bi državo dodobra spremenilo…že sama višina najnižjega os.dohodka bi se morala spremeniti…seveda to,čez noč ne bo šlo…ampak k temu moramo stremeti…vsi…in zapis proti ustavnosti revščine v ustavo je prvi korak…
  ne gre za nas…gre za prihodnje rodove…
  ne pozabit kaj so naši predniki storili za nas…in imeli so težjo nalogo…iz nič ustvariti državo v 70-ih letih…zelo težka naloga…vse časti in slave vredno dejanje…nadaljevati moramo po tej poti…

 8. Mi še tavelkih lopov ne znamo zapret, pol bi se šli pa revščino odpravljat, žal smo še daleč od tega!

 9. Ampak ljudje uživajo, ko vidijo revnega in siromašnega sodržavljana. Čutijo se pomembne in več vredne.

 10. Fantastično branje. Upam, da veliko Slovencev tako ali podobno razmišla. Če ne na glas, pa vsaj po tihem. Slej ko prej bo postalo glasno. In takrat bo bolje.

 11. Se strinjam, plače dol politikom, zdravnikom, sodnikom in dajmo revnim.Ups, naša država je kot Superhik, jemlje revnim in daje bogatim.

 12. JA res ..zadnji čas , da spoznamo vsi ..od prvega do zadnjega ( razen posameznih psihopatov, ki zasedajo posamezne položaje !! ) da je revščina nekoga sramota za vse ,ne le težava nekoga, ki ga-jo morda niti ne poznamo ! …O UTD se vse več govori…Naj se še naprej …O revščini, kot protiustavnem stanju se je zahvaljujoč Teršku in tebi tudi začelo,. naj se nadaljuje. Nekaj, kar mora bit povsem samo po sebi umevno, je žal v Butalski družbi dvojne morale in zlaganih vrednot potrebno opredeliti v Ustavi in še potem je potrebno leta dolgo naprezanje, da se ne postavi take ustavne zakone, ki bi kot švicarski sir, puščali po dolgem in počez ……..In ker smo sami, kot družba, zakodirani v sebično, pobesnelo potrošništvo,je pač težko pričakovat, da bomo postali to, kar bi sicer morali: …sočutni empatični, povezani ..Zato je potrebno, da nekaj prebujenih ljudi ozavešča in se trudi pokončno in odločno, pa tudi korektno in spoštljivo tiste, ki odločajo, torej politiko pripravit v konstruktivno komunikacijo ! ..To je edina pot ….sami se bomo vedli primerno šele, ko nas taki dogovori in kake situacije prebudijo !! ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *