Župan Boris Popovič – poskrbi za skvoterje ustvarjalne platforme INDE (U. P. I.) !

Skvoterstvo, kateremu smo zadnjih 10 let priče tudi pri nas, ima po Evropi že vsaj 400 letno tradicijo in temu primerno imajo razvite države za te potrebe urejeno tudi zakonodajo, ki skvoterstvo omogoča pod določenimi pogoji. Naša mala podalpska pa je od reševanja te problematike oddaljena 400 let……

Tudi v Kopru imamo skvotersko skupnost, ki sliši na Ustvarjalne Platforme INDE – U. P. I.. In katero smo lokalna skupnost pozitivno sprejeli. Ne pa tudi DUTB, ki hoče INDEjevce pregnati iz zasedenega objekta.

Da bi lažje razumeli to problematiko, je potrebno krajše spoznavanje zgodovine do pojava in zahteve DUTB. Čeprav gre za skvotersko zasedbo zapuščenega in propadajočega poslopja nekdanjega podjetja INDE, kjer so nekoč obratovale invalidske delavnice, pa te zasedbe ne morem enačiti s podobno izvedbo ljubljanskih ROGovcev.

Rogovci so se namreč ob zasedbi tovarne Rog javno zavezali, tudi županu, da bodo zasedene prostore zapustili samodejno takoj, ko bo občina začela preurejati te površine za druge namembnosti. In ROGovci se niso držali svoje lastne besede, zato so v mojih očeh izgubili prav vsako spoštovanje in sočustvovanje, kar sem predstavil v zapisu Odvečno rogoviljenje skvoterjev Roga.

Tega problema z našimi INDEjevci nimamo. Ob zasedbi prostorov INDE ni nobena stran ničesar pogojevala, niti se nobena čemu zavezovala. INDEjevci so enostavno zaskvotali prostor, naša krajevna skupnost Olmo in tudi župan, pa smo jim izrekli podporo za programske izvedbe brez vsakih ultimatov ob čemer je župan Popovič še dodal zagotovilo, da bo občina kmalu uredila Mladinski kulturni center (MKC), ki ga je zaprla januarja 2015 in tako druženje v INDE-ju za mlade kmalu ne bo več potrebno.

Zdaj smo 2 leti kasneje, INDEjevci so že zelo uredili prostore INDE, kakopak na lastne stroške in z lastnim delom, ga spremenili v pomembno kulturno središče in že od začetka izvajajo bogate in raznolike programske izvedbe za širšo skupnost, župan Popovič po zavezi še vedno molči, na vrata pa je potrkal DUTB, ki želi INDEjevce deložirati.

Od razvaline do umetnine

Podjetje INDE je bilo svojčas pomembno podjetje v naši Istri, predvsem zaradi specifike zaposlovanja invalidov, a je tudi to, v okviru generacije uspešnih slovenskih menedžerjev, leta 2004 zagonil takratni direktor, ki je sicer zato končal v zaporu, kar pa stečaja in propada podjetja ni ustavilo.

Od takrat je tovarna INDE propadala vsem na očeh, propadanja nista ustavila niti odkup Kraškega zidarja in Konstruktorja, saj sta obe podjetji končali v stečaju, prostori pa v stečajni masi. Šele 2015 je delež Konstruktorja prevzela slaba banka (DUTB), ki je lani poleti odkupila še del Kraškega zidarja in tako postala lastnica nepremičnine. Dejansko je torej lastnica nekdanjega INDE postala država, DUTB pa upravljalec tega premoženja.

Ampak…..Še preden je DUTB stegnil svoje lovke po zapuščenem in razpadajočem INDEju, so ga zaskvotali U.P.I oktobra 2014. Sprva bolj ilegalno, so začeli čistiti zaskvotane prostore kupov smeti, jih urejati, opremljati, kar še vedno počnejo, zapuščenim, razpadajočim prostorom so vdahnili življenje in ob koncu leta so pripravili Novoletno praznovanje.

Na Prešernov kulturni praznik 2015 pa so se U.P.I. odločili stopiti iz anonimnosti in zavzem INDEja tudi javno oznanili.

Od takrat dalje so INDEjevci organizirali in izpeljali, v veselje in sodelovanje širše lokalne skupnosti, že preko 400 dogodkov, od razstav, koncertov, okroglih miz, filmskih večerov, solidarnostnih sred v kuhinji, športnih dogodkov, uredili so si svojo spletno predstavitev, izdajajo svoj časnik Počasnik…..

Skratka vseskozi dogaja…..INDE je postal, po zaslugi skvoterjev, center kreativnosti, pestrosti dogajanja, kar je v današnji potrošniški družbi še toliko bolj dragoceno.

DUTB sanja deložacijo INDEjevcev zaradi – azbesta

S tem, ko je DUTB odkupil INDE v celoti, so se začele tudi težave za skvoterje U.P.I., saj jih je DUTB obvestil, da želi očistiti to območje azbesta in drugih odpadkov, da jih bodo prodali najboljšemu ponudniku. INDEjevcem je naloženo, da morajo prostore zapustiti do zadnjega januarja, saj se 7. februarja izteče rok zbiranja zavezujočih ponudb za nakup INDE, od katerega si DUTB obeta 2 milijona.

Da, vsem je jasno, da DUTB zlorablja floskule o odstranjevanju azbesta zgolj zaradi priročnega izgovora za deložacijo INDEjevcev, kot je vsem jasno, da DUTB ne bo dobil tistih pričakovanih 2 milijonov nikoli od nikogar, razen od kakšnega našega tranzicijskega tajkuna, ki je odprl kakšen sklad v Afriki, da bi tako opral od tukaj odpeljan denar državljanov.

Realno dejstvo pa je, da INDE v tem trenutku enostavno ni vredno niti četrtine te DUTB cene in po moji oceni bo šlo nekaj licitacij skozi, preden bodo prodali, pa še to, ko bodo spustili ceno pod milijon, krepko pod milijon.

Do takrat pa lahko DUTB mirno čisti azbestno streho, ki ni 30 let motila nobenega ekološko osveščenega, in ostalo na 9.923,00m2 območja tovarne, tistih 360,18m2 kolikor zasedajo U.P.I., ki itak delujejo pod opečnato in ne azbestno streho, pa naj lepo pustijo pri miru, njih ustvarjalnost takisto, ker delovnega procesa DUTB nikakor ne motijo.

Moje mnenje je sicer, da bi morali imeti v naši državi, kot drugod po razviti Evropi, zakonodajno urejeno problematiko skvoterstva. Med ostalim bi ta zakonodaja vsebovala tudi opcijo, da bi lahko skvoterji zasedli vsak objekt, ki bi bil zapuščen dlje kot leto dni, s samo zasedbo, ko bi seveda objekt tudi uredili in zanj plačevali simbolično najemnino, pa bi jim pripadla tudi bivalna pravica in tudi denarna odškodnina v kolikor bi jih lastnik hotel deložirati iz tako na novo urejenega objekta.

Že 25 let se namreč dogaja absurdna situacija, ki je posledica denacionalizacije in privatizacije, ko je je država in občine vrnila na tisoče objektov nekim potomcem lastnikov še iz prejšnjega 100letja, ki pa se do tako pridobljenih nepremičnin, čeprav v njih lasti, izredno mačehovsko in neodgovorno obnašajo do kraja samega in družbe kot celote.

Enostavno puščajo objekte propadati in tako gledamo tudi sredi mest propadajoče objekte, ki so bili v času Jugoslavije lepo in redno vzdrževani, denacionalizacijski lastniki pa jih že 10letja neodgvorno puščajo propadanju in s tem celo ogrožajo življenja državljanov, za kar jih naša zakonodaja celo sploh nikakor ne kaznuje.

Na drugi strani pa imamo številna društva, družbeno koristna, ki se spopadajo s prostorsko stisko ali celo brez prostora za osnovno delovanje oz. so primorani plačevati komercialne najemnine za svoje prostore delovanja.

Ker je problematika skvoterjev U.P.I in DUTB prvenstveno lokalna problematika, čeprav nacionalnega dometa je jasno, da bi jo sicer morala reševati država, v kolikor bi imeli zakonodajo tega področja, a tako jo bo morala rešitevati občina in lokalna skupnost, tudi z bojem proti državi.

Zato – ajde zdaj “moj” župan Popović, pokaži, za spremembo, da niso edina jajca katera poznaš tista kokošja in uveljavi občinsko predkupno pravico za celotno površino INDE v občinsko last, pa uredi celotno območje za nadaljno uspešno delovanje skvoterjev U. P. I., pa še preostalih društev v občini, ki zelo pogrešajo primerne prostore za svoje delovanje.

Bo pač 30 palm manj (katerih itak nihče ne opazi, čeprav so zelo opazni stroški zanje), zato pa bo vsaj 500 kreativnih, zadovoljnih občanov, katerih prizadevanja smiselni nadgradnji kakovostnega družabnega življenja v občini bo opazila celotna skupnost.

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *