Titove oljke v Istri – oblikovane v napis TITO – vlada bi žagala, Istrani ne dovolijo

Tar-Vabriga je občina 2000ih prebivalcev hrvaške Istre, ki je nastala z odcepitvijo od občine Poreč. Tudi tipične naravne obmorske lepote Istre omogočajo kraju prepoznavnost, prebivalcem pa spodobno preživljanje prvenstveno s turizmom, a tudi ribištvom, kmetijstvom in oljkarstvom, skratka dobrotami Istre….

Je pa Tar-Varbriga prepoznavna tudi po prav posebnem nasadu oljk, ki se nahaja med Porečem in Novigradom. Oljke so v tem nasadu postavljene v točno določeno zaporedje, pogled na celoto pa prikaže napis – Tito.

Seveda takšna postavitev oljk ni naključje. Domačini so oljke v napis Tito zasadili par let po Titovi smrti iz spoštovanja do jugoslovanskega, a tudi svetovno največjega voditelja, “oljčni” napis pa se da prebrati z vzponom na kakšno bližnjo višjo lokacijo, iz vesolja pa tudi s pomočjo Google maps.

Veliki napisi Tito v naravi, ustvarjeni iz raznih sestavin, od kamnov, rož in dreves, sicer obstajajo v prav vseh republikah bivše skupne SFR Jugoslavije, saj so jih državljani v spomin Titu postavljali leta po njegovi smrti, je pa ta istrski poseben tako zaradi sorte drevesa, kakor extra deviških plodov uporabnosti napisa.

Tudi ta napis Tito je sestavljen iz 88 delov, v tem primeru oljk, ki simbolizirajo, poleg miru, tudi število fizično doživetih let predsednika Tita na tem svetu, njega duh pa, kot vemo, živi še naprej, za kar v naši mali podalpski še posebej izrazito skrbijo člani SDS.

Vsaka črka iz oljk je velikosti 20 metrov, celoten napis pa raztegnjen na 70 metrov in vsa ta leta, 10letja, so imele status nedotakljivosti. V Istri, tako našem, kakor hrvaškem delu, prišlekom pač ni ravno pametno kakorkoli kritizirati ali blatiti partizanov/borcev NOB in/ali Tita, če hoče dobro shajati z večino Istranov, sicer tradicionalno znanimi po, poleg naravnih kulinaričnih dobrot, vedrosti in odprtih dušah.

Čez Komunistično partijo po zaključku NOB se sicer v Istri lahko reče, kar se hoče, sploh ker tej levo-desni komunajzarji še danes sedijo tudi v našem parlamentu, ampak čez partizane/borce NOB in Tita raje ne sikati neumnosti, ker NOB obdobje in Tito sta pač sveti gral nedotakljivosti in ponos večine Istranov na našo osvobodilno zgodovino. To so pač že znana zgodovinska in prihodnosti dejstva, ki se ne bodo nikoli spremenila.

In to zelo dobro vedo tudi v novi desni hrvaški vladi, ki je pred dnevi ustanovila “Svet za soočanje s posledicami oblasti nedemokratičnih režimov”. Zaenkrat še ni čisto jasno, kakšne pristojnosti in za kaj vse bo imel ta “svet”, je pa jasno, da se bodo posvečali obsojanjem dejanj totalitarnih režimov 20. stoletja.

“Svet” si je vzel leto dni časa, da bo določil kateri so, po njihovem, simboli totalitarnih režimov, še vedno pa ni jasno, ali bodo v kategorijo dejanj totalitarnih režimov uvrstili tudi RKC in zadnje čase spet paradirajoče za njih “dom spremne” ustaše, ali pa bodo obsojali zgolj komuniste in osvobodilna dogajanja NOB.

Je pa vsakomur jasno, da s to potezo Hrvaška, po moji oceni, odpira dolgoletno orto, celo zakonito, kregarijo med svojimi državljani ki utegne, sodeč po ustaški Thompson zagnanosti, sprožiti tudi novo državljansko vojno.

Da bo vse kar spominja na Tita motilo, kot že 10letja, hrvaške katolike in ustaše, kar je v bistvu eno in isto, in bodo ta “Svet” zlorabljali za širjenje svojih, sicer krepko poraženih, zgodovinskih vzgibov, sicer ni bilo dvoma, ampak da bodo omenjene oljke, ki tvorijo ime Tito motile levičarje, torej sodobne komunajzarje, ki se sicer v ničemer ne razlikujejo od desnih komunajzarjev, no, to pa je moč razumeti kot malo presenečenje.

Namreč, že takoj naslednji dan po tistem, ko je hrvaška vlada ustanovila “Svet za soočanje s posledicami oblasti nedemokratičnih režimov”, je hrvaški (euro)poslanec v Evropskem parlamentu Ivan Jakovčić (Alde) pozval ta “svet”, naj odloča tudi o nadaljni usodi oljk v Istri, ki tvorijo napis – Tito.

Da bo ironija še večja, je bil Jakovčić pred odhodom v EU parlament dolgoletni predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS), v hrvaškem parlamentu pa je s to stranko tvoril, zaradi številnih neumnosti in skorumpiranosti, že ponarodelo Kukuriku koalicijo z levičarskimi komunajzarji SDP, katere je vodil zdaj že odleteli Zoran Milanović. Ja, tudi med Istrani so krti, redki, a so, kaj čmo….

S tem, ko je Jakovčić pozval ta “svet” k odločanju nadaljne usode Titovih oljk v Vabrigi, jih je seveda pozval k odstranitvi le teh, torej izrutju ali požaganju, odstranitvi v vsakem primeru.

Na poti do tega dejanja pa oviro povzroča le še ena malenkost, usodna malenkost….

Hrvaška vlada in/ali ta “Svet” morata namreč brezpogojno dokazati in odločiti, da je vsaka objava imena Tito nedemokratično in totalitarno dejanje, predvsem pa, da so oljke, ki tvorijo napis Tito – totalitarni simboli…..

Glede na dejstvo, da so hrvaški desničarski komunajzarji v nespoštovanju NOB osvobodilne zgodovine naroda zgolj za 1,2 promila bolj neuravnovešeni kot slovenskih desničarski komunajzarji, me ne bo čudilo, če bodo, seveda brez dokazov in argumentov, soglasno potrdili oba omenjena odprta vprašanja pred začetkom žaganja oljk.

Medtem pa so se, vsled te zahteve žaganja Titovih oljk, že zanetile prve iskre na svojo osvobodilno zgodovino in Tita ponosnih Istranov, ki svetega drevesa Istre – oljke, tam nekim kontinentalcem ne mislijo dovoliti žagati. Pa četudi gre za Titove oljke. Ali ravno zato, ker gre za Titove oljke….. Še bo veselo. Z ognjemeti…..

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Titove oljke v Istri – oblikovane v napis TITO – vlada bi žagala, Istrani ne dovolijo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *