Konec laži Židana in “teranovcev”! Hrvaška razgalila dokumentacijo Istrskega terana

Potem, ko je minister Židan, zadnji leti tudi s pomočjo Cerarja, s svojimi “teranovci”, poleg vseh zavajanj slovenske javnosti drl tudi, da je Hrvaška ponarejala dokumentacijo za pridobitev svojega Istrskega Terana, se je zdaj pokazalo, da so v bistvu edini in največji lažnjivci ravno Cerar ter Židan s svojimi “teranovci”….

Že to, da si dovoli kdo obsojati s ponaredki določeno dokumentacijo, katero so pridobili s črno pobarvanim besedilom, je izven vsakega povprečno zdravega uma, obenem pa višek izprijenega kretenizma. Točno to si je dovolil Židan s “teranovci”. Kako sploh lahko kdo trdi, da je kaj ponarejeno, če sploh ne more prebrati ?

No, hrvaški “tajni” dokumenti, ki so bili za Židana in “teranovce” vir vsega zla in usodnega pomena za obstoj slovenstva so sedaj javni. Celemu svetu na očeh.

Razgalilo jih je kar hrvaško kmetijsko ministrstvo samo, čeprav je bila to v določenem delu naloga Evropske komisije, kot razlog te javne predstavitve “Istrski teran” dokumentacije pa so Hrvati utemeljili z “za zagotovitev popolne preglednosti celotnega procesa in vseh pomembnih informacij za zainteresirano javnost o strokovnih, zgodovinskih in pravnih razlogih, na podlagi katerih je Hrvaška utemeljila svojo zahtevo”.

Hrvaška dokumentacija, dostavljena Evropski komisiji, je poslej evropski javnosti kronološko razvrščena in dosegljiva, v angleškem jeziku, na teh povezavah :

pismo 13 maj 2013/1
pismo 13 maj 2013/2
pismo 13 maj 2013/3
pismo 16 april 2014

Iz predstavljene dokumentacije je jasno samo eno – Hrvaška je svoj Istrski teran zaščitila povsem uredno in skladno z EU zakonodajo.

Na kar sem sicer opozarjal že v zapisih Nova sramota Slovenije – Židanovi hlap(c)i Terana okupirali Bruselj ter Teran-ovci kao branijo ponosa slovenstva – vinarji so le hlapci EU in izvajalci sive ekonomije .

Dvoma ni več – prav ničesar nima Slovenija očitati Hrvaški glede zaščite in rabe njih Terana. Ničesar. Ništa. Nula. Zero……

In zdaj po objavi teh dokumentov so naenkrat Židan, Cerar in iniciativa “teranovci” utihnili. Pozabili so na vse tiste silne grožnje tožb proti Hrvaški, s katerimi so futrali slovensko javnost nekaj let in jo hujskali proti sosedom. Vse kar je je Židan zmogel izdaviti po objavi te dokumentacije je bilo – ” Slovenija se bo dobro odzvala”.

Da, da, Židan. Slovenija se bo dobro odzvala le, če bo tebe, tvoj SD, s Cerarjem vred, ter lakomne vinarske “teranovce”, sterala u 3.p.m.. Te populistične igre je konec….

Židan, pa tudi “teranovci”, ki so ves čas zavajali in lagali slovenski javnosti bi morali zdaj odgovarjati. Tudi kazensko. Udrihali in opletali so proti Hrvaški in namerno ustvarjali sovražno ozračje do sosedov.

Kot to počnejo naši politiki od 91 dalje zgolj za prikazovanje svoje strokovne in diplomatske nesposobnosti, pa za potrebe nabiranja političnih točk pred volitvami in preusmerjanjem pozornosti od dejanskih problemov in njih spočetih svinjarij.

Enostavno butnejo ven nekaj čez Hrvaško, zadnjih par let še čez begunce, del nepoučenega in naivnega naroda to pograbi in začne delati štalo, medtem pa oni mirno kradejo in delajo pizdarije. Čas je da se, namesto bla, bla “naši-njihovi”, začne ocenjevati dejanja parlamentarcev po načelu kaj je prav in kaj narobe.

Pa domoljubje gor ali dol. Najprej tisto kar je prav – to je temelj domoljubja. In zdaj Židan in “teranovci” nehajte rompat škatole s tem teranom. Za pridobivanja predvolilnih točk začnite z neko drugo, svežo lažjo. Mogoče vam kdo še nasede….

Teran je zaključena zgodba. Tudi zato, ker je Teran za Slovenijo nepomemben….v vseh pogledih….ne drugo, temveč šestnajsto razredna tema……skratka, povsem nepomemben…..in za nepomembnost se ne trati časa…..s tem zapisom tudi zaključujem z zapisi o tej tematiki……

Don Marko M

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Konec laži Židana in “teranovcev”! Hrvaška razgalila dokumentacijo Istrskega terana

 1. S tem teranom samo prikrivajo, reševanje naših bank v režiji Evropske komisije. Okradli so nas za več milijard. Banda!

 2. Kakorkoli……resnica je,da narava ne pozna takšnih mej,kot človeška pamet…

 3. Ne razumem, španski teran in italijanski terrano sta v redu, hrvaški teran pa ne.

 4. Kaj ni jasno? Gre za zaščito geografskega porekla. Ne za zaščito trte ali vrste grozdja. Tokai ali Champagna sta geografski regiji. Teran ni geografska regija. Kras in Istra sta geografski regiji. Torej lahko Kraški teran ali Istrski teran.
  Padli smo na foro slovenske stroke “teran je refošk, ki se ga prideluje na Krasu”, in zadevo napačno zaščitili kot geografsko poreklo – brez geografskega pridevnika. To seveda pravno ne gre.

 5. Kolikor se spominjam, sem že pred 30timi leti pil hrvaški Motovunski Teran, ki pač OBSTAJA in Židan s postavljanjem Hrvatov na laž pač ščiti sebe in svoje (verjetno tajne) dogovore. Židan, Erjavec in podobni so pač škodljivci prve klase, a bodo za vse njihove “napake” (ker menim, da je bil to njihov namen in ne napaka) krivi drugi.
  Moje mnenje je, da je Židan in njegova ekipa namerno potopil projekt Teran! Dela usluge prostozidarskim lobijem in pripravlja teren za volitvr. Slovenci smo po večini naivčine in (vedno raje) verjamemo profesionalnim lažnivcem.

 6. Spoštovani.
  Pošiljam Vam moje razmišljanje o problematiki terana.Prosim za objavo v vašem mediju.Hvala.

  Z lepimi pozdravi v prijateljstvu.
  darjo

  Kraški in istrski Teran suo bratie – sta brata

  Paolo Naldini, škof spoštovane istrsko – koprske Cerkve – škofije, je v svoji knjigi Coreografia iz leta 1700 zapisal, da so v Krkavčah nad Koprom – to je v Istri, gojili trte, ki so jih imenovali terrene – teran. Pred sto leti je bila še glavna istrska sorta.

  Zgodovina vinarstva v Istri sega še v antiko v čas Grkov in Feničanov.

  Zapisi govorijo, da v Istri pridelujejo cesarsko vino -Vinum Pucinum. Rimski visoki uradnik, pesnik in menih Kasiodor iz 6. stol. je bil navdušen nad istrskim vinom in oljem. Dalmassa piše, da so l. 1390 teran podarili carskemu ambasadorju, l. 1408 prav tako beneškemu. Napoleon je pokazal interes za istrsko vino in je zaukazal novo tehniko proizvodnje šampanjca. Stankovich piše l.1825 o teranu “di Barbana”. Hugues l.1889 piše o teranu v Kringi in Kanfanaru, l.1894 pa izraža skrb o oceni prevelike kislosti terana na vinski razstavi v Bolzanu l.1886. Leta 1887 so 30 vzorcev istrskega terana ocenjevali v Bordeauxu. Na razstavi v Torinu l.1902 pa je bil istrski teran dan ob bok najkvalitetnejšim francoskim in španskim vinom.

  Tradicija istrskih vin tudi terana torej sloni na delu zgodovinske kulturne dediščine Istre.
  .
  V Sloveniji popijemo več vina kot ga pridelamo 33 l/preb.Danes na slovenskem Krasu pridelajo 1 milion litrov terana – 1/2 litra na prebivalca na leto. 700.000 l. pridela Vinakras, 300.000 l. pa 793 kraških kmetov, povprečje ~378 l na kmetijo. Največji kmet ima 35.000 trt. V primerjavi z Brici je to malenkost. Glede na lego parcel na eni kmetiji pridelajo tudi do osem različnih teranov. V Istri pridelujejo teran na 240 ha, na Krasu na 450 ha in na tržaškem Krasu.
  Rdeča zemlja ali terra rossa, ki daje vinu poseben kiselnat okus, je na Krasu v Sloveniji in Italiji ter v hrvaški Istri.
  Tu je tudi kraj z imenom Sveta Marija na Krasu.

  Državne meje ne morejo biti razlog, da bi zgodovinsko identiteto vinske krajine razdelile.

  Pobudo za zaščito terana so sprožili v Vinakras. Biotehnična fakulteta v Ljubljani in hrvaški znanstveniki so ugotovili, da sta istrska in kraška sorta genetsko identični. Razlike so v morfoloških in fizioloških razlikah v listih.
  V času SFRJ so kraški in istrski vinarji lepo sodelovali. Skupaj so se srečevali na vinskih sejmih in razstavah, sklepali nova prijateljstva, tudi tržili.

  Problem terana med Slovenijo in Hrvaško (je?) “izjemno občutljivo politično vprašanje”, je zapisal kmetijski minister.

  Torej politično sprožen problem kot tak zavira hotenja po skupnem čezmejnem sodelovanju med Istro in Krasom. Noro je govoriti, da nam Hrvati “hočejo vzeti” teran. To je demagogija. Tudi 100. člen evropske uredbe 1308/2013 s katero so Sloveniji dovolili zaščito imena teran, v istem poglavju določa, da lahko z delegiranim aktom odobri izjemo za istrski teran.

  Teran je sin Krasa in Istre, saj ne raste v Slavoniji.

  Dejansko bi se morali kraški in istrski vinarji s podporo svojih držav med seboj regionalno povezati in dogovoriti o skupni strategiji vzgoje, nege, trženja, prodaje in zaščite terana. Saj so to tako majhne količine, evropski trg pa je velik in nudi obojim v sodelovanju z italijanskimi tržaškimi vinarji večjo tržno priložnost. In navsezadnje s Hrvati nimamo zgodovinskih zamer. Da bi s teranom rušili staro istrsko prijateljstvo, to pa ne. Vse to me spominja na čas propada Rimskega imperija, ko se je ob razpadu skupnih vrednot, sodelovanje med plemeni in pokrajinami sprevrglo v nasprotovanje in lokalne vojne za “ped zemlje”.

  Realno imamo kraški in istrski teran. Ti imeni bi morali biti evropsko uveljavljeni in zaščiteni.

  Politika očitno ni naklonjena ohranjanju nekdaj dobrega čezmejnega sodelovanja in povezanosti Krasa, Istre in Trsta. Dobro so nas mediji zmanipulirali saj na spodnjem letaku, ki ga “Vstali Primorci” neodgovorno širijo po medmrežju med drugim piše: “Za teran bomo s Hrvaško obračunali vojaško”, (ali to pomeni Kraševci proti Istrijanom?!) .Tak sovražni govor se lahko izrodi v škodo in nesrečo ljudi.
  Zato je vihar v glažu terana popoln nesmisel in govori o naši nedoraslosti in sebičnosti. Koga nas je strah, saj smo doma?!

  “Moja duša je židane volje, kot bila bi pila kraški teran,” je zapisal pesnik Oton Župančič.

  Židana volja Kraševcev in Istrijanov nikoli ni vodila v prepir in niti Židanova ne bo, temveč v dobro voljo in sodelovanje. In tako je bilo včeraj naj bo danes in tudi jutri. Zmoremo nekei zdrave nacionalne vizije in pogleda čez morsko obzorje na katerem se ne da zidati zidov?

  S Teranom nazdravljajmo si zdravju, bratstvu, prijateljstvu in uspehom.

  darjo gregorič istrjan
  +386 40 868 875

  Po virih:
  P. Naldini: Coreografia 1700, https://sl.wikipedia.org/wiki/Paolo_Naldini
  http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-7QDLRVNC, …dette Terrene, str. 419, 13. vrsta
  https://www.academia.edu/23211835/NALDINI_Paolo_DAROVEC_Darko_urednik_redaktor_prevoda_._Cerkveni_krajepis_ali_Opis_mesta_in_škofije
  …imenovane teran, str. 303, 11. vrsta
  Letak: Primorska kri – Vstala Primorska!
  Stališče Ministrstva za kmetijstvo, 2.2.2017
  http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/9224/
  http://vinistra.com/teran.html

  Slika: Letak, ki se širi po medmrežju

  Vstala Primorska!

 7. Tudi ta zgoraj napisani članek nesporno potrjuje, kam nas je naše hlapčevanje pripeljalo. Tisti, ki najbolj tulijo proti Balkanu so njegovi največji privrženci in podporniki na škodo Slovenije. Ali se avtorji takšnih oslarij res ne zavedate kako razkazujete svojo nesposobnost in mentalno revščino! Vam res ni jasno, da je to le presedans v obravnavanju in ravnanju tajkunov, da ne rečem kaj drugega do manjših poštenih državljanov. Nisem nobeden nostalgik, a v preteklosti smo imeli ljudi, ki so bili sposobni nekaj narediti za to državo, danes jih ni več! In tokrat gre za navadne ljudi, ne za politike in politiko. A žal ravno pokvarjeni politiki, ki niti ne vedo kje je Slovenija “zmagujejo” na najbolj umazan način in rušijo EU, o kateri kokodakajo čisto nekaj drugega! Res sramota !
  “Že v Jugoslaviji so Kraševci sadike trte refoška prodali makedonskemu Tikvešu, ki je vino prodajal kot teran, Kraševci so šli na sodišče in zmagali!!!!!!!!!!!!!! Makedonci so vzeli začetne črke »kraškega« in »terana« ter začeli prodajati vino pod znamko Krater!”

 8. SLOVENEC….ko že opevaš mentalno revščino, nesposobnost, oslarije….tvoj komentar je bil tokrat izjemoma odobren, čeprav vsebuje prav vse, kar opevaš, a v kolikor si boš dovolil v naslednjem komentarju ne komentirati tematike zapisa, torej izpodbijati navedeno in/ali dodajati nove argumente na naslovno tematiko, bo skladno s pravili komentatorskega obanašanja na tem blogu tvoj komentar potrebno moderiran ali v celoti odstranjen…..lep pozdrav

 9. “”“Že v Jugoslaviji so Kraševci sadike trte refoška prodali makedonskemu Tikvešu, ki je vino prodajal kot teran, Kraševci so šli na sodišče in zmagali!””
  Opa, ko nakladača nekdo postavi pred dejstva, pa takoj jeza in doooolg nos ter užaljenost! Kaj pa opeva tvoj “komentar” ŽALITVE Slovencev do onemoglosti in še več??? A ti in tebi podobni ljubljanski luzerji ste nekaj več in zlahka učite druge o teranu in Krasu, čeprav ga niti videli niste še nikdar! Trta imenovana teran???? in belo vino teran čisto vse povedo o vašem herojstvu. Nobenega imena ni napisano, nikjer ni nihče naveden in zanimivo kako se nekateri najdete v tem. Sam se večkrat prebral, brali so tudi drugi prisebni ljudje in tega tako NE vidijo!
  Sicer pa še enkrat preberi kaj je napisano in prvi stavek v navednicah pa še enkrat premisli, kdo komentira tematiko in kdo ne???!!!! Bo šlo???
  No, da boš lahko živel v svojih iluzijah in velikem napuhu pa je najbolje, da kar vse skupaj izbrišeš in ustvariš svoj fantazijski svet ki s poštenostjo in resnico nima ničesar opraviti.

 10. črtomir alias hanibal….s kom se ti pogovarjaš ?….in kaj bi sploh rad povedal ?…..pa če ti bo uspelo, poskusi izpodbiti vsaj eno moje navedeno izmed vseh nespornih dejstev v treh zapisih….verjamem, da ti to predstavlja nadčloveški napor, ampak vsaj probaj……preden odletiš v moderacijo…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *