1400

Ravno sem začel tipkati ekskluzivno reportažo iz poročne slovesnosti predsednika Boruta Pahorja, na kateri smo bili srečno prisotni le peščica izbranih, ko mi v mrtvi kot očesa pade “pišeš 1400 post”. Normalno da sem skenslal reportažo in se posvetil številčni mini obletnici, kot to pač počnem za vsako 100to…..

Ker vsakemu 100temu zapisu posvetim posebno zgodbo, tudi pri tej 100ti, skupaj 1400ti, kakopak nisem imel niti najmanjšega pojma o čem sploh bom pisal. Pač se vsedeš pred tipkovnico in sprožiš mednarodni spor prstov s podstrešjem. Eden od teh dveh vedno popusti….

Tokrat sta se celo presenetljivo hitro zložila v sodelovanje, kar po turbulentnem in kaotičnem 1399em zapisu niti ni bilo čudno. Odločitev, da bom tokrat rekel kakšno o satiri, satiri in saturi, a na nič satiričen način, je stekla sama…..

Satira, torej satirični zapisi, so eden paradnih konjev tega bloga, čeprav zajemajo, poleg vseh ostalih vsebin, zgolj 10% celotne vsebine bloga. In zapis 1399 je bil med temi 10%. V bistvu je bil dober %….

Potolkel je namreč prejšnji rekord branosti v 24 urah, katerega je od 16.aprila 2016 držal satiričen zapis Evropsko sodišče zahteva – “Vsaka oblika verskega krsta otrok v Evropi prepovedana !”, katerega je v 24 urah prebralo – 52.048 bralk/bralcev…..seveda se branje še vedno nadaljuje….

1399 zapis, na ogled postavljen 10.maja 2017, je takisto satiričen Kijev – Omar Naber prinesel Sloveniji kazen 300.000 €, RTV SLO pa trajno izključitev iz Eurosonga, v 24 urah pa ga je prebralo – 94.099 bralk/bralcev…..nov 24 urni rekord tega bloga….seveda se branje še vedno nadaljuje…..

Zdaj, ko sem se nahvalil v bistvu z vašim podvigom, lahko mirno povem – večina državljanov naše male podalpske še ima “insajd” smisel za humor, tudi (samo)ironijo. To lahko mirno trdim za tisoče rednih bralcev mojega bloga, pa tudi za skoraj polovico občasnih, ki se naključno srečujejo z mojimi satirami.

Ampak tokrat resno o satiri ne bom namenil vam, ki smisel za humor (še) imate, pač pa onim, ki so ga nekje po poti izgubili. Onim, ki so pozabili, da je življenje s smislom za humor edino smiselno. Onim, ki so ob jutranjem pogledu v ogledalo pozabili reči “mejk maj dej”…..

Onim, ki vidijo lupino, ne pa tudi vsebine. Onim, ki preberejo le naslove in potem juriš s komentiranjem. In onim, ki humorne in satirične vsebine tudi po celotnem prebranem, gledanem ali poslušanem jemljejo – dobesedno – kot neko redno novičarsko novico javnih medijev.

Ta rekordni 1399 zapis, satiričen zapis, je postregel z marsičem v komenatorskem smislu. V celoto se ne bom spuščal, saj so vsi komenatrji vsem na ogled pod zapisom samim. Na kratko se bom posvetil le enemu komentatorskemu primeru.

Kot je obče znano mi je bilo zaradi mojih zapisanih satir že večkrat groženo z raznimi tožbami in v tem početju prednjačijo politiki našega parlamenta, katerim sem, roko na srce, namenil še največ satir. Preživel sem jih vse in še jih bom….

A tokrat se je na 1399 zapis obesil anonimni strokovnjak, ki je na FB po prvomajskih praznikih odprl stran z nazivom NeNasedi in se poimenoval za mesijo osveščanja in obveščanja javnosti naše male podalpske o “lažnih novicah”.

Za svojo prvi primer osveščanja javnosti je izbral kar mojo 1399 satiro, naredil skrin šot le te in čeznjo z veliki črkami zapisa – “Lažna novica”. Seveda je tudi argumentiral, zakaj je zanj to lažna novica – kot navaja zato, ker noben javni novičarski medij ni predhodno objavil te novice. Torej, ker se v svoji satiri ne sklicujem na že objavljeno v katerem javnem novičarskem mediju.

Kakšna je strokovna definicija “lažne novice” (fejk njuza) si seveda lahko vsak prebere na spletu, kakor tudi za “satiro”, žal pa je ta osveščevalski mesija prešprical to poglavje in tako je, verjamem da nezavedno, z oznako mojega 1399 zapisa za “lažno novico” javno predstavil – svojo satiro…..na mojo satiro…..končno konkurenca….

Čeprav je v meni uvodoma vzbudil zaskrbljenost, če misli tako “strokovno” nadaljevati z osveščanjem javnosti o “lažnih novicah”, sem kljub vsemu do njega izbral sočuten pristop.

Namesto, da bi ga skurcal, sem ga pozval naj pred nadaljnimi objavami nadgradi vsaj osnovno znanje ločevanja literarno novičarskih zvrsti, v nadaljevanju pa sem še povabil svoje redne bralce, da podelijo njegovi strani en lajk za nadaljno bolj strokovno delo (takoj jih je dobil 20) in tudi tebe vabim, da FB lajkaš njegovo stran.

Isto povabilo za všečkanje njih strani bi ti izrekel tudi za one ostale, ki so po prebrani satiri takisto izjavili “lažna novica” in podobno, a žal nimajo svojih strani.

Satira je zgolj in edino – satira ! Ne več, ne manj….

Prav vsak satiričen portal ali blog po svetu ima nekje na svoji strani jasno zapisano, da objavlja satirično vsebino. Sam sem šel še korak dlje in poleg predstavitve v glavi bloga, da le ta vsebuje tudi satirične zapise, dodatno opremil še vsak posamezen satiričen zapis z oznako “Satira”, ki je jasno viden na začetku in na koncu zapisa.

To posebno oznako za vsak satiričen zapis sem naredil zgolj zato, ker ta blog ne vsebuje zgolj satiričnih zapisov, katerih je sicer okoli 10% vseh vsebin bloga, pač pa vsebuje še preko 1000 (pre)ostalih raznolikih tematskih zapisov…..Pa da ne bo kdo rekel, da pač ni bil uredno obveščen. Je pa res, da je treba tudi te vidne oznake “Satira” prebrati…..

Satira se seveda ne bere, posluša, gleda – dobesedno, nenazadnje le ta ni novičarska zadeva, čeprav se lahko v določenem delu opre nanjo, pač pa v spodbujanje razmišljanja zadeva.

Satiro se pač bere, posluša, gleda z logiko, srcem in dušo, predvsem pa – med vrsticami, saj le ta v posamezni enoti postreže z najmanj 4imi različnimi sporočili iz različnih sfer javnega življenja, okolja in ta sporočila so shranjena v vsebini sami, prav nikoli pa v naslovih samih.

Bolj kot v čemerkoli se odraz stanja družbe vidi pri načinu sprejemanja satire. Vidi se stanje splošne razgledanosti, funkcionalne pismenosti, bistrosti, duhovnosti, (samo)ironije in nenazadnje – vidi se smisel za humor…..Torej vse to, kar javni novičarski mediji ne predstavljajo.

Strinjam se, v današnjem svetu, ko so redni novičarski članki vsakdanjih življenskih dogodkov že tako absurdnih dimenzij, da se človek sploh ne čudi, zakaj sta Mars in Luna sprejela urgentni ukrep prepovedi pristanka človeka na njiju, obenem pa se ne more odločiti ali bi se smejal ali jokal ob prebiranju le teh, je satirikom dosti težje ustvarjati.

A kljub temu ločnica ostaja nedvoumno jasna – nobena satira, že od starih Rimljanov dalje, nikoli ni bila, ni in ne bo prav nobena lažna novica, fejk njuz, novinarska raca, trač, troll post, nebuloze, čenče, rumeni tisk, in kar si podobnega še neuki izmišljujejo. Satira je, v vsej svoji bogatosti, pač enostavno samo to – satira…..

Kombinacija fikcije in fakcije, cinizma, ironije, sarkazma, parodije, osebnih pogledov avtorja, ki se praviloma nanašajo na t.i. “nedotakljive” osebnosti ali tematike, katerim se satirik posveča v ostrem, kritičnem, duhovitem, moralizacijskem in zbadljivem opisovanju sodobnih resničnosti življenskih ter družbenih tematik ali pak človeških pomanjkljivosti upoštevajoč tudi, da satiri ni nič svetega in zato vedno hodi po robu. Ostrem robu…..

Poslanstvo satire že od rojstva pred 1000i leti je tudi višanje tolerance svobode in neposrednosti govora oz. tovrstnih sporočil, čeprav se v svoji ostrosti istočasno znajde v paradoksih soglasnosti z etiko, katero redno preizkuša.

In tako pridemo do bita satire in vsega tuzemeljskega – bolj kot je družba odprta, neobvezno tudi demokratična, več svobode govora s smislom za ironično distanco premore. In družba s smislom za (samo)ironijo je – zdrava družba…..

Ekola, za spremembo sem predstavil svoje osebno videnje satire na resen način in srčno upam, da sem tistim površnim bralcem pomagal vsaj malo razumeti razsežnosti satire, kot upam, da jim bodo vse satire, na katere bodo naleteli kjer in kadarkoli, razširila obzorja globine, širine in višine, nenazadnje satira primarno služi ravno temu.

Skratka, drage moje in dragi vaši – negujte humor in (samo)ironijo. Le ta sta namreč tudi v tem sodobnem svetu edini orodje in orožje, ki vodita do (osebnih) zmag. Vse se začne že zjutraj pred ogledalom…..

1400ti zapis je tako zaključen…..ok, gremo zdaj na izi na 1500…..do skoka v svetovni “Blog 2000 club” je še nekaj dela, ki bo z veseljem in užitkom opravljeno….tudi satirično……hvala ti, da si…..satura quidem tota nostra est…..

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “1400

  1. če bi vedel,koliko ljudi deli tvoje satire,pa sploh ne vedo,da to so,postajamo ‘američani’….hehe,car!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *