Pregovorna slovenska delovna pridnost je – mit. Slovenci najbolj leni v EU in pred izumrtjem…..

Tista pregovorna slovenska pridnost, s katero so nas futrali 10letja v Jugi je – mit…..Državljani naše male podalpske, torej tudi ali predvsem Slovenci, namreč po zadnjih meritvah delovne produktivnosti zaostajamo za ostalimi članicami EU za kar 28%……

Da je zadeva še bolj zabavna – delovno ljudstvo naše male podalpske oddela tedensko 41,3 delovnih ur, kar je praktično enako porabljenih delovnih ur, kot v preostalih članicah ali celo več, a je produktivnost vedno nižja.

To so zadnje sveže raziskave, ki so oblikovale statistiko od najbolj do najmanj, in vseh vmes, delavske produktivnosti po Evropi.

A da od kod potem te govorice o pregorelosti delavcev, izčrpanostih, izkoriščanjih ?No, niso zgolj govorice in natolcevanja, to je res. Statistika je pač kurba, katero je treba brati med vrsticami, tudi za delovno produktivnost.

Medtem, ko večina zaposlenih v JS in JU v svojem 8 urnem delovniku efektivno oddela med 3 – 4 ure, pa je zgodba v realnem sektorju da delavec, sploh z nižjo izobrazbo, v 8 urnem delovniku oddela 10 – 12 ur.

Statistično povprečje tako nanese 4 – 5 efektivnih ur v delovniku, kar je našo malo podalpsko zavihtelo na še en neslaven vrh evropske uspešnosti. Stvar torej ni v tem ali je (bil) Slovenec v SFR Jugoslaviji ali v EU, pač pa, da je (bil) v obeh primerih povprečja daleč od pridnosti in prej blizu lenobam.

Kar me v bistvu niti ne preseneča, meni je bila že v Jugi ta pregovorna slovenska delovna pridnost zelo sumljiva, vsaj kolikor sem v tistih rosnih letih opazoval naravo in družbo, sploh ko sem še v vajeniških letih osebno doživljal, da smo “mi Slovenci” v 8 urnem delovniku dejansko opravili največ 4-5 ur, medtem ko so naši bratje iz Juga garali po 10-12 ur in so nam tako dvigovali povprečje.

Dejansko smo se Slovenci v Jugi šlepali na delovno pridnost bratov iz Juga, ki so delali v naši mali podalpski, kar je ustvarilo navidezno pridnost Slovencev, no, v EU pa te opcije ni več in kaže se dejansko stanje…..

Glavni krivci pa, po moji oceni, garnitura osamosvojiteljskih parlamentarcev, od katerih je že kar nekaj dočakalo penzijo v parlamentu, preostali pa kažejo to namero, in ki so z vsakimi volitvami zaposlovali “svoj” kader po nepotistični, strankarski pripadnosti in tako napihnili naš JS iz 32.000 uskužbencev leta 1992 na preko 170.000 v 2017, a število državljanov naše male podalpske od takrat pa do danes ostaja praktično nespremenjeno.

Kakopak večina teh tako zaposlenih nima pojma, kaj jim je delati na tako pridobljenih delovnih mestih in posledično ne delajo nič, s tem pa skrbijo za padanje statističnega povprečja delovne učinkovitosti vseh delovno aktivnih in pristali smo, kjer smo. Tako da se človek upravičeno vpraša, ali res ne bi bilo bolje in ceneje, da bi tovrstni bili na zavodih zaposlovanja…..

Da, Slovenija je pred izumrtjem in to ni mit, pač pa dejstvo….

Če te konec opevanja pregovorne slovenske pridnosti še ni dovolj šokiralo, pa te bo to. Prebivalstvo naše male podalpske se stara. Zelo. Zelo hitro.

Statistično je namreč še leta 1991, torej ob začetku osamosvojitve, povprečna starost državljanov znašala 35,9 leta, danes v 2017 pa je že zaskrbljujočih 43 let.

Mlajših od 15 let je bilo 1991 dobrih 21%, danes v 2017 pa je takšnih še 14,9%, kar pomeni, da državljani sicer delaj otroke, a naredijo vse, da jih ne naredijo. In leta 1991 je bilo državljanov starejših od 65 let dobrih 10%, danes v 2017 pa jih je že skoraj 20%.

Logično je naraslo tudi število upokojencev iz 420.000 leta 1992, na 620.000 v 2017. V primerjavi z letom 1991 pa se je krepko dvignila tudi stopnja revščine in socialne izključenosti, ki je bila takrat praktično nična, v 2017 pa zanaša že 18,4%.

Kar v realnih številkah pomeni, da se v 2017 z revščino, socialno izključenostjo in dohodkom nižjim od praga tveganja revščine, spopada že 83.000 upokojencev, 70.000 brezposelnih, 50.000 celo delovno aktivnih, 46.000 mladoletnih otrok in 40.000 ostalih. In da, to so le podatki, ki jih zajemajo statistike, kako pa ministrica Kopačeva ustvarja statistike pa je itak že javna skrivnost.

Da se naša mala podalpska, poleg tonjenja v revščino, pospešeno stara priča tudi svetovna statistika, po kateri je Slovenija po starosti prebivalstva že na visokem 3.mestu in s takšnim tempom stranja prebivalstva bo že leta 2030 vodilna na svetu, saj bo povprečna starost znašala že 57 let.

In da, jebe se Merklovi, ona za svoje starajoče prebivalstvo skrbi z uvažanjem mladih migrantov, naši parlamentarci tudi poskušajo s tem prijemom, a kaj ko migranti in begunci komaj čakajo da spizdijo iz te naše države, kot naši ta mladi…..

A prihaja čas, ko bodo tudi današnji migrantski hejterji starci, potrebni mlade pomoči, a tako kot se zdaj dela bodo upokojenci in starostniki lahko pomagali le drug drugemu…..

Novakova je sicer ponudila v stimulacijo pomlajevanja države zastavo vsakemu novoporočenemu par, kar bi sicer moralo zadostovati za izdelavo dvojnih plenic za dojenčka….drugi pa, v 26ih letih, še tega ne…..

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Pregovorna slovenska delovna pridnost je – mit. Slovenci najbolj leni v EU in pred izumrtjem…..

  1. Spet branje na dusek, cetudi za dobro jutro. Z ostrim ocesom in milimetersko natancnostjo in brez dlake na jeziku – bobu bob. Delim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *