Alarm v Kopru – župan Boris Popović brez dovoljenja občanov izvedel preimenovanje Titovega trga v Piazza del Duomo….frka bo, velika….

Težave s Popovićevimi ambicijami po preimenovanju Titovega trga smo občani sicer že imeli v enem njegovih mandatov in takrat smo večinsko referendumsko zavrnili to njegovo blodnjo, zato se je Popović pred dnevi kar samoiniciativno odločil, da občanov sploh ne bo več vprašal, pač pa kar čez noč spremenil ime Titovega trga v Piazza del Duomo in zavijačil tablo na steno trga…..

In s to potezo seveda krepko zavrel kri občanov in če do sedaj ni bil Popović dobesedno odnešen iz Kopra, ima zdaj prav vse možnosti…..

Za to, da je lahko župan Popović zavijačil novo tablo na steno Titovega trga, na katerem je zapisano “Piazza del Duomo”, celo zgolj v italijanščini, ne le da ni vprašal za dovoljenje občanov, niti obvestil ni mestnega sveta o tej nameri, kaj šele da bi mestni svet o tem odločal.

Župan Boris Popović je enostavno mimo mestnega sveta in mimo občanov ustanovil občinsko toponemično komisijo, za potrebe ugotavljanja zgodovinske identitete občinskega ozemlja in priprave predlogov za dodatne registracije podrejene uradnim in v to komisijo imenoval praktično zgolj člane italijanske narodnostne skupnosti. Le kaj je bilo tega treba italijanski skupnosti….

In ta komisija je potem izbrala 27 imen ulic in trgov Kopra iz avstroogrske zgodovine, za katera bi se izdelale table, ki bi nosile zgolj italijanske nazive, in se poimenovalno označevalno fiksno privijačile na stene posameznih ulic in trgov, tudi Titovega.

Tako je pred dnevi, na županov ukaz so jo postavili delavci našega komunalnega podjetja direktorja 2xgašpar1xMišić, na steni Titovega trga na novo zasvetila poimenovalna tabla “Piazza del Duomo”.

Naziv trga iz časov avstroogrske in zgolj v italijanščini, jebeš obvezno dvojezično zakonodajo. In noben čudež ni, da tako postavljena tabla poimenovanja Titovega trga ni stala dolgo na ogled.

V bistvu je bila privijačena na steno manj kot 48 ur, ko jo je eden občanov – odvijačil in snel. Policija zdaj išče storilca. Vandalsko dejanje ? Ne, ko občani ukrepajo proti županovim nezakonitim dejanjem ne moremo govoriti o vandalizmu, pač pa o preprečevanju županovega vandalizma.

Da s celotno zadevo očitno ni vse ne po črki zakona, nikakor po večinski volji občanov, priča tudi dejstvo, da je županovo občinsko trobilo e-koper objavilo kratko novico o postavitvi table z novim imenom v zgolj italijanščini na steno stavbe Titovega trga šele dan kasneje, ko je bila tabla že postavljena.

Čemu sploh toliko županovih skrivalnic pred občani s postavitvijo te table, če pa naj bi šlo zgolj za poimenovanje trga iz nekega zgodovinskega obdobja Kopra, ali kot je navedel županov PR postrešček Jeretić v zapisu na e-koper, da gre “zgolj za zaščito in krepitev bogate kulturne in zgodovinske dediščine mesta” ?!

Sklepam, da ne Popović, še manj njegov SD prebežnik Jeretič še nista seznanjena, da imamo v ta namen v Kopru pokrajinski muzej, namenjen zaščiti in krepitvi bogate kulturne in zgodovinske dediščine mesta, v katerem lahko najdemo tudi poimenovanja ulic in trgov Kopra skozi 3000 letno zgodovino, kar je za vsakogar, ki ga to področje zanima, več kot dovolj.

Prav neomejeno bizarno in dodatno poniževalno do občanov, drugega od KJN – Koper Je Njihov itak ni moč pričakovati, pa je Jeretič dodatno zapisal v tem istem članku dan po postavitvi te table in sicer, da “nikakor pa ne gre za preimenovanje uradnih imen trgov in ulic”. Bejž no Jeretić, skupaj s Popovićem, za kaj pa potem gre….

Da lahko nekdo privijači označevalno tablo na steno ulice ali trga potrebuje uradna dovoljenja in šele s temi lahko tablo tudi postavi, torej gre za še kako za uradno poimenovanje.

In zakaj sploh poimenovanje s “Piazza del duomo”, ki pooseblja katoliške RKC terminacije Kopra, zakaj ne recimo starorimsko sekularnost “Platea communis” ? In zakaj sploh z imenom iz časa avstroogrske, črnega obdobja mesta, ko je bil Koper znan predvsem po konstantnih razprtijah med živečimi (katoliškimi) Italijani in Slovenci, ko se je trg tudi preimenoval v Piazza del Duomo, temu obdobju pa je sledila kulminacija fašizma v naši Istri, tudi v Kopru…..

Da ne bo nesporazuma – spoštujem in upoštevam kulturno dediščino našega mesta, a nimam namena pristati na tovrstne županove samovoljne očitne poskuse potvarjanj zgodovine našega mesta. S takšnim samovoljnim ravnanjem je namreč, ironično, ravno župan Popović tisti, ki prvi izkazuje nespoštovanje do zgodovine našega mesta, posledično do občanov.

In ne, ne nasprotujem, čeprav imamo te zadeve v našem muzeju dovolj jasno na ogled, dodajanja zgodovinskih nazivov obstoječim imenom ulic ter trgov našega mesta. A dajmo to rešiti s stilom in na način, ki bo v zadovoljstvo in privolitev vsaj večine občanov in mestnega sveta, pa seveda po črki zakona.

Seveda imam predlog, če že kdo prav res čuti potrebo po teh spremembah, da bi morali s tablami označevati tudi zgodovinska poimenovanja ulic in trgov v našem poglavarju Istre.

Naredimo pač, za vsako ulico in trg posebej, malo večje tablo, ki odspodaj navzgor kronološko beleži imena posamezne ulice oz. trga v posameznih obdobjih zgodovine mesta, ob čemer mora biti zgornja, torej aktualna, v ločeni rdeči barvi in jasnim napisom da je to aktualno uradno ime ulice oz. trga. Vse seveda v slovensko-italijanski dvojezičnosti, kratke opise obdobij imen pa tudi v angleščini.

A kot sem rekel – katerikoli projekt iz tega naziva enostavno mora biti (strokovno)predstavljen tako občanom, kot mestnemu svetu, ki bi potem izdal bodisi zavrnilni ali pak potrdilni sklep za (ne)izvedbo projekta.

Zgolj županska samovolja neke komisije, ki potem še samovoljno izbira imena iz sebi všečnega obdobja zgodovine mesta, čemur sledi še protizakonita postavitev table, pač ni in ne more bit sprejemljiva, saj preveč očitno kaže na poskus preimenovanj nazivovo trgov oz. ulic brez vsake argumentirane in zakonite podlage.

Poskušati v Kopru preimenovati Titov trg, sploh na takšen zahrbten, pritlehen način, pa itak pomeni začetek (političnega) samomora…..

Zgodovinska dejstva so pač nesporno jasna dejstva – dokler niso v Koper vkorakali Titovi partizani, je Koper skozi 3000 letno zgodovino redno teptal tuji okupatorski škorenj. Tito ima, kot simbol upora proti okupatorju, vodje boja proti okupatorskemu fašizmu/nacizmu, status prvega osvoboditelja Kopra in tudi zato bo Titov trg ostal natanko to nedotakljivo tudi v bodoče.

Tito diktator, samovoljni totalitarist ? Ko to izjavi župan Popović zveni neverjetno tragikomično ob primerjanju njegovih županskih dejanj. Boris Popović je bil sicer svoj prvi županski mandat čisto ok, obetal je, a že v drugi polovici drugega mandata si je začel razlagati županski položaj kot osebni, predvsem nepremičninsko, premoženjski projekt in od tu dalje je šel čisto u penis.

Bolj kot on so šli v penis le še tisti manjšinskega dela občani, ki so ga in ga še vedno volijo, ob čemer je jasno, da so šli najbolj v penis tisti večinski občani, ki na volitve sploh ne hodijo, imajo pa čez župana še največ nič vzpodbudnega povedati, in so tako skrbeli, da je bil Popović znova in znova izvoljen.

Titov trg je bil, je in bo ostal nedotakliv – pa se lahko župan Boris Popović s svojim škornjem še tako trudi poskušati steptati ta del lokalnega in nacionalnega edinega osvobodilnega zmagoslavja Istrske in slovenske zgodovine, a dosegel bo zgolj, da bo od občanov dan na čevelj.

Sploh ne dvomim, da v kolikor bo spet poskušano privijačiti tablo Piazza del Duomo na steno Titovega trga, brez da bi poprej to odobril mestni svet, da bo le ta spet odstranjena, kot ne dvomim, da bo zdaj mestni svet enostavno moral rešiti to problematiko županove samovolje poskusov novih poimenovanj ulic in trgov, celo zgolj v italijanščini in brez privolitve občanov ter mestnega sveta.

In da, župan Popović – daj si ustanovi še “Komisijo za zapravljanje časa in premoženja”, pa z le to pojdi še v Trst in na trg “Piazza Unita d’Italia”, pa tam pod to tablo privijači tablo “Trst je naš”….samo v slovenščini….za zaščito in krepitev bogate kulturne in zgodovinske dediščine mesta pač, saj veš…..

Don Marko M

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Alarm v Kopru – župan Boris Popović brez dovoljenja občanov izvedel preimenovanje Titovega trga v Piazza del Duomo….frka bo, velika….

 1. Cakaj policija isce tega, ki je odmaknil tablo, ne tega, ki jo je nezakonito postavil??? Ma kaj smo res ca z kartami tu???

 2. Jap, tudi nova stara tabla bi morala biti dvojezična. S privijačenjem dodatne table, se politični sistem ne spremenil iz demokratičnega v fašističnega… ali ja?

 3. Zivimo v 21 stoletju aplikacije en kup nacinov prikaza starih imen ulic itd. Res umetnisko delo vrtanje kulturne dediščine za postavit tablo. Bravo MOK , Piransko Spomeniško in posebej Italianska skupnost

 4. Tale Alberto Cernaz in njemu podobni naj se potrudi, da bodo v Trstu postavili dvojezične napise!

 5. Tabla ni razjezila nikogar.Samo poraženci se ne morejo sprijaznit, da so jih partizani nabili ko stare kante.

 6. Vse lepo in prav ampak glede na to, da živimo na dvojezičnem območju oz. na to območje spada tudi Titov trg, bi bilo prav če se je že kdorkoli odločil obešat kakšne plošče bi bilo prav, pošteno in zakonito da so dvojezične, kot vidim pa je ta plošča samo v italijanščini torej italijanski manjšini ni treba spoštovat obveznosti iz dvojezičnosti ko oni obešajo table medtem a so pri predoru Markovec zagnali cel vik in krik ker ni bila tabla za predor napisana dvojezično. Torej?

 7. Pravilno in pošteno napisano.Ta tabla ne sodi v uradno poimenovanje trgov in ulic. Za to je primeren samo muzej.Raje naj si vzamejo čas in naročijo novo tablo za Titov trg.Tole je načel že zob časa.Za turiste je zelo pomembna.Glede Tita pa….žal ga tujina bolj spoštuje,kot domovina.Slovenci imamo težavo, da vse zgodovinske ostanke in sledove brišemo za seboj, kakor komu, ki je trenutno na oblasti, paše.

 8. Spoštovani,

  s strani Mestne občine Koper bomo v naslednjih dneh podali uradno izjavo, ki se tiče postavitve table na Titovem trgu.

  Prav zaradi neresnic, ki se pojavljajo v različnih medijih in zapisih, podobni vašemu, bi radi javnosti pojasnili celotno zgodbo glede zgodovinskega pomena postavitev tabel.

  Naj še enkrat poudarimo, da ne gre za nikakršno preimenovanje ulic.

  Uradno izjavo bomo posredovali tudi vam.

  Lep pozdrav, PR MOK

 9. Spoštovani,

  pozdravljam vašo odzivnost. Vaša uradna izjava, povezano s problematiko postavitve table na Titovem trgu, bo objavljena bodisi v komentarjih pod tem zapisom, bodisi v novi objavi v kolikor jo boste poslali na elektronski naslov.

  V kolikor ste mnenja, da ta moj zapis vsebuje kakšno neresnico, kot navajate, pričakujem vašo argumentirano pojasnitev v katerem delu, kajti sam sem mnenja, da zapis ne vsebuje nobene neresnice. Naj še enkrat poudarim, da vsako dodatno uradno poimenovanje trga oz. ulice, v tem primeru Titovega trga, ki že ima uraden naziv, pomeni dvojno poimenovanje, posledično preimenovanje. Za ulice v Kopru, ki pa še nimajo uradnega naziva, pa ta projetk pomeni zgolj poimenovanje.

  Upam, da boste, četudi v splošni birokratski izjavi, uspeli zadovoljivo pojasniti nastale okoliščine povezane s postavitvijo table na Titov trg in da boste dosegljivi tudi za kakšna bolj natančna vprašanja, v kolikor bodo potrebna vsled morebitnega nezadostnega pojasnila.

  Lep pozdrav,

  Don Marko M blog

 10. Res neverjetno ! Namesto da bi se naučili na MOK kulturnega in POŠTENEGA OBNAŠANJE od njih prihaja le eno veliko sprenevedanje in norčevanje iz občanov!
  Tabla je postavljena v nasprotju z vsemi pravnimi in moralnimi predpisi in nenazadnje tudi pričakovanji !!! PIKA, KONEC!

 11. MODERNI TRENDI – I.

  »Živel Almirante in dol s Titom in Togliattijem«

  Giorgia Meloni je na današnjem kongresu stranke Fratelli d’Italia Giorgia Almiranteja predstavila kot velikega italijanskega domoljuba in »človeka, na katerega Italija prevečkrat pozablja.« Voditeljica skrajne desnice je znova podprla predlog o imenovanju tržaške ulice po Almiranteju, podobno kot na nedavni televizijski oddaji RAI Porta a porta pa se je spravila na Tita. »Mi še čakamo, da se levica opraviči zaradi Tita in njegovih stališč o Trstu,« je poudarila rimska poslanka, ki se je »spomnila« tudi pokojnega voditelja italijanskih komunistov Palmira Togliattija. Tudi v tem primeru bi se morala levica po njenem opravičiti zaradi ulic in trgov, ki jih je posvetila Togliattiju. Skratka, levica bi se morala po mnenju Melonijeve posuti s pepelom zaradi preteklosti, medtem ko »fašizem obstaja le v glavah levice.«
  2.december 2017
  http://www.primorski.it/stories/Trst/301036/#.WnXv33xG3cs

  MODERNI TRENDI – II.

  »Proč s Titom in njegovim odlikovanjem«
  Soglasno stališče deželnega sveta Veneta

  Deželni svet Veneta je včeraj soglasno zahteval od pristojnih oblasti, da prekličejo odlikovanje pokojnemu jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu Titu. Ker predsedstvo republike ne more preklicati odlikovanja, se deželni svetniki sklicujejo na rimski parlament, od katerega zahtevajo, da spremeni zakon o podeljevanju odlikovanj in priznanj. Tita je med obiskom v Italiji leta 1969 odlikoval tedanji predsednik republike Giuseppe Saragat. Vsekakor nič posebnega, saj predsednik navadno odlikuje tuje državnike, ki jih gosti. Preklic odlikovanja povezujejo s sobotnim dnevom spominjanja na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre. Med prvimi je preklic odlikovanja Titu zahteval Massimiliano Lacota, vodja ezulskega združenja Unione degli istriani. (Unija Istranov).
  http://www.primorski.it/stories/alpejadran/280955_pro_s_titom_in_njegovim_odlikovanjem/#.WnyeenxG3cs

  * Zelo zanimivo je, da se v enakem kontekstu z malo drugačnimi argumenti, tudi pri nas pojavljajo zelo podobni predlogi. Da o modernih trendih na Hrvaškem in posebej Zagrebu, ko na veliko obračunavajo z imeni njihovih trgov in ulic, niti ne govorimo.

  BOB DNEVA

  “Slovenci in Slovenke imamo težavo z dostojanstvom, saj ne vemo, kaj s tem početi. Kaže, da smo se osamosvojili le zato, da vodilni prodajo vse. In to niti ne najboljšemu ponudniku.”
  Jani Kovačič kantavtor in filozof
  Sobota, 29. april2017
  http://www.vecer.com/bob-dneva

  BOB DNEVA

  “Imate ljudi, ki so si v tranzicijskem obdobju spretno skovali kapitalske dobičke, sesuli podjetja, spravili delavce na ceste, danes pa se igrajo socialne storitve.”
  Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec
  Sobota, 13.maj 2017
  http://www.vecer.com/bob-dneva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *