Zbogom pamet – policijski sindikat zahteva 60€ dodatka mesečno na policista, ker ne morejo biti člani političnih strank…..

Jasno je, da bo februar 2018 mesec stavk Javnega sektorja. Spet. Štrukljevim SVIZovcem se bodo, poleg ostalih, spet priključili Kuštrinovci, in spet tudi policijski sindikati, torej vsi tej, ki so letos že izsilili višje plače, a le za tiste svoje člane nad 1000€ plače, za one na minimalcih kojihjebe…..

Da se bo začel cunami lakomnega poblaznjevanjanja sindikatov JS z zahtevami po višjih plačah sem sicer tudi sam napovedal v trenutku, ko so parlamentarci ustregli najprej policistom, za njimi še Kuštrinovcem, obenem pa se sprašujem, kdaj se bo ta izprijena lakomnost sindikatov JS ustavila oz. ali bo res treba zamenjati cel parlament, da to ustavi.

Zadeve so namreč začele bezljati že v povsem nerazsodne razsežnosti, ki nimajo več nobene povezave s stvarnostjo, ob čemer je že nemogoče ostati miren ob primerjalnem dejstvu, da so zaposleni v JS preživeli svetovno gospodarsko krizo dokaj lagodno in brez odpuščanj, celo brez nižanj plač, medtem ko so tisoči in tisoči zaposlenih v realnem sektorju ostajali brez služb, premoženja, družin, danes pa se spopadajo niti ne z minimalno, pač pa zagotovljeno plačo, brez plačanih prispevkov, o dodatkih s katerimi se bohotijo v JS pa lahko le sanjajo, sindikatov več nimajo, parlamentarci pa nič ne naredijo, da bi jim šlo kaj bolje.

Javni sektor, z izjemo tistih zaposlenih na minimalcih, očitno ne kaže nobenih znakov solidarnosti z, sploh prekarno, zaposlenimi v realnem sektorju in zato sem mnenja, da bi moral parlament vse stavke JS, s katerimi zahtevajo višanje plač, enostavno blokirati.

Enostavno blokirati vse zahteve povišanja plač vsem v JS, ki imajo preko 1000€ neto plače in to blokado držati toliko časa, dokler se uredijo plače na 1000€ vsem, ki so na minimalcih, tako v javnem, kot realnem sektorju. In šele potem se lahko začnejo nadaljevanja plačnih pogajanj s Štruklji, Kuštrini, policijskimi sindikati, itd., a šele potem, ko podpišejo nove pogodbe o polnem prevzemanju odgovornosti za svoje (ne)delo.

Policisti zahtevajo 30% povišanje plač za nove izmišljene, neobstoječe postavke, celo 60€ nadomestila za članstvo v političnih strankah

Kot rečeno so policisti napovedali stavko za 12.februar. Plačano. Oba sindikata. Ker če bi imeli samo en sindikat, bi to izgledalo že preveč resno, profesionalno. Stavkovni odbor je že obvestil parlament o stavki, podali pa so tudi svoje zahteve, ki so :

– vzpostavitev razmerij med delovnimi mesti znotraj plačne podskupine C3
– izplačilo posebne nagrade policistom, za vsako leto opravljenega dela
– izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času v višini 120 € na mesec oz. 11.50% vrednosti orientacijskega delovnega mesta policista
– ureditev pravic in pogojev pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov
– ureditev pravic kariernega policista v tarifnem delu kolektivne pogodbe za policiste
– presistemizacija delovnih mest v plačni skupini J
– ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah v višini 60 € mesečno vsem policistom

Policisti torej zahtevajo med 300 – 600 € višje plače. Upravičeno ? Nikakor. Ne le, da se policistom ne bi smelo tokrat dati niti centa več, kar nekaj med njimi bi morali celo odvzeti od plače.

Policisti so namreč eni tistih redkih, če ne celo edini v JS, ki praktično vsako leto dobijo povišico plače, sploh v času Cerarjeve vlade. Lani so dobili povišane plače za 100€, letos so prejeli povišico za 8%, izjemno lepo darilo z vsaj 100€ vsak mesec pa jih čaka tudi v 2018, ko imajo že zagotovljeno, da bodo delovna mesta V. tarifnega razreda presistemizirali v VI.

Skratka, noben policaj naše male podalpske nima nižje plače od 1300€ neto, čemur pridejo še vsi dodatki, bonitete in ostalo, tako da težko kateri policaj prejme manj kot 2000 € mesečno, ob čemer obstajajo tudi policaji, ki kasirajo tudi po 500€ potnih stroškov – in to na dan.

A naj se vrnem k najbolj bizarni in iztirjeni zahtevi, kakršne že dolgo nisem slišal, torej k stavkovni zahtevi policistov – ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah v višini 60 € mesečno za vse policiste. Da, to pomeni, da policisti zahtevajo 60€ vsak mesec, ker ne morejo biti člani politične stranke po izboru.

Eno od vprašanj seveda je – zakaj vsem policistom ? Upam si trditi, da vsaj polovica njih ne bi nikoli postali člani kakšne politične stranke, razen če bi to bil pogoj za sprejem oz. obstanek v službi. Ampak te zahteve ni imela niti famozna jugo milica.

Naši policisti (in vojaki, pa še kateri pristojni položaji) se, verjamem, še kako zavedajo, da je tako moralna, kot zakonska dolžnost, da v tej službi pač ne morejo in ne smejo biti člani političnih strank, gibanj. To pravilo velja v večini držav sveta in po celi Evropi.

V bistvu bi morali biti zaposleni v policiji poleg apolitičnosti tudi versko neopredeljeni, predvsem pa srečno zahvalno zadovoljni, da imajo redno službo, z dobro in redno mesečno plačo, dodatnimi ugodnostmi, plačanimi prispevki, bolniškimi, dopusti in celo regresom.

In ker to dobro vedo tudi sindikalisti policisti, se še enkrat več pojavi vprašanje, od kod sploh jim takšna bizarna, ne le amoralna, neprofesionalna, butasta, pač pa tudi proti zakonita zahteva po dodatnem izplačilu 60€ za svojo službeno apolitičnost ?

Odgovor je shranjen v 3.janševi vladi 2012. Le ta je namreč, v času nepozabnega ZUJFa, s Policijskim sindikatom Slovenije in Sindikatom policistov Slovenije sklenila sporazum, v katerem je v 5. členu zapisala “Vlada RS bo v okviru odprave plačnih anomalij proučila možnost ustreznega plačila omejitve članstva v političnih strankah ali proučila možnost odprave te omejitve najkasneje do konca leta 2013.”

Policijski sindikalisti so šli celo korak dlje in v stavkovni zahtevi pravico do teh dodatnih 60€ argumentirali takole :

Prepoved članstva v političnih strankah za določen poklic predstavlja takšno obliko posega v osnovne človekove pravice, ki brez dodatnega nadomestila ne upravičuje sorazmernost posega. Policiste, ki so javni uslužbenci, v demokratični ureditvi takšen poseg nedopustno omejuje pri uveljavljanju svojih temeljnih pravic in mu onemogoča enakopravno možnost sodelovanja kandidatur na listah političnih strank. Takšna omejitev posega v osebno svobodo svobode združevanja.”

Ne vem sicer, kateri genij je policajem spisal to argumentacijo, a ne dvomim da je iz njih vrst, bil. Seveda sledi na butasto argumentacijo butasto vprašanje – zakaj sploh ste, policisti, podpisali pogodbo o zaposlitvi, ki vam določa prepoved članstva v političnih strankah ? Vas je kdo prisilil ?

V vsakem primeru pa vam mora biti, policijski sindikalisti, jasno, da teh zahtevanih 60€ mesečno, ki naj bi poplačali vašo veliko bolečino, ker ne morete biti člani političnih strank, ne boste nikoli videli.

Pa ne zaradi butaste argumentacije, čeprav je že le ta zadosten razlog, pač pa zaradi petih besed v tistem 5.členu sporazuma, ki pravijo “Vlada RS bo proučila možnost….”. Poudarek na “proučila”. Proučila, ne pa zagotovila. In leto 2013 je že itak mimo, janševa vlada takisto, nobeni naslednji pa se ni treba s temi 60€ ukvarjati nikakor.

Še vedno, kot vedno, pa boste lahko, sindikalisti policisti, na volitvah in referendumih svobodno sodelovali, je pa res, da vam za to ne bo nihče plačal dodatnih 60 €. Če pa res tako hrepenite po članstvu v političnih strankah, potem enostavno podajte odpoved v policiji in se včlanite v ljubo vam stranko in realizirajte ambicije, tudi tako se da priti do poslanca v parlamentu.

Priznam, pogrešam policiste stare jugo šole, policiste, ki so odgulili 4 letko in še kaj Tacna. To so bili policisti z veliko začetnico, celo trezno razmišljujoči, bez glupih pitanja, danes se v policijskih vrstah najdejo takšni prej po naključju, kot pravilu.

Obstaja pa en razlog, samo en razlog, da si želim videti to februarsko stavko policistov – to je namreč izvrstna priložnost za preizkus novega policijskega vodnega topa…..

Don Marko M

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zbogom pamet – policijski sindikat zahteva 60€ dodatka mesečno na policista, ker ne morejo biti člani političnih strank…..

 1. Še ena butalska.Ni konca, pa tudi nerodno ni nikomur ob podajanju takih predlogov.Kam nas ta pot pelje? 🙁

 2. To me mal spominja na Grčijo, kjer so imeli dodatek pri plači zato, ker so sploh kolikor toliko redno hodili v službo 😀

 3. vsekakor placa primerna za “tezavno delo” policije. ni hujsega kot fijakanje v avtih in cakanje da mine delovni cas. katastrofa in pritisk dolgcasa sta brez dvoma neizmerna.

 4. Zahtevajo tudi dodatnih 720 EUR bruto na leto, ker ne smejo biti clani politicnih strank – pa kaj si se bodo izmislili? Ce ti dejstvo, da ne smes biti clan politicnih clank ne ustreza, pac ne gres za policista.
  Potem se “nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času v višini 120 evrov bruto na mesec”, kar znese 1440 EUR na leto.Smo torej ze pri dodatnih 2160 EUR na leto (bruto), kar je bistveno vec kot “približno tisoč dodatnih evrov na leto” (neto). Pa se niti nisem uposteval vseh njihovih zahtev …

 5. Uroševič, vaša logika je sprevržena. Najprej napoveste stavko, zagrozite, potem pa pričakujete pogajanja. To niso pogajanja to je izsiljevanje.Ugotovili ste, da je vlada sedaj najbolj šibka, saj se vse stranke pripravljajo na volitve in pričakujete, da bo vlada zato, da bi stranke koalicije zato, da bi pridobile več glavo, vaše zahteve sprejela?
  In še nekaj gospod sindikalist, mar se zavedate, kdo bo trpel zaradi vaše morebitne stavke? Ministri, poslanci?? Ne, tisti ki vas plačujemo, zato povejte na glas, da hočete več denarja od nas, ki vas plačujemo. Včasih imam občutek, da še vedno verjamete v Božička ki kar od nekje prinesel denar. ali pač. Seveda vse to velja za vse sindikate javnega sektorja. Uroševič poglejte delavcu v obraz in mu recite, hočem še dodatnih 10 € od vaše plače, kako boste pa vi preživeli, me ne zanima.

 6. Te zahteve policijskega sindikata so smešne, to ni več normalno v tej državi. Zahtevajo dodatek/nagrado na koncu leta, za opravljeno delo čez leto ??? Kot da so neki prostovoljci, ki čez leto delajo zastonj in ne dobivajo mesečne plače. V glavnem, totalni nesmisel. Vlada na noben način ne sme popustiti, vlada mora biti skrbnik javnega denarja, ne pa da ga bo razmetavala po željah sindikalnih šefov.

 7. Kaksna posebna nagrada za vsako leto opravljenega dela? Za 10 let pa novega Audija, za 20 pa vikend na morju da bodo zadovoljni…

 8. A zdaj si bo lahko vsak sindikat zmisljeval se neke nove “nagrade”, ipd. ali kaj? Delodajalec (drzava) vam je dala sluzbo za 12 mesecev na leto, z 12 placami. Ce niste zadovoljni, lahko greste v realni sektor, tam menda ponekod dobijo izplacane tudi nagrade na koncu leta (bozicnice, ipd.), tega v javnem sektorju ni. Zato pa je v javnem sektorju varnost zaposlitve cesar pa v realnem (v principu) ni. Tega se se premalo zavedajo v javnem sektorju …

 9. A ni že dovolj policijskega terorizma, kaj si sploh predstavljajo.
  Stavka je brezpredmetna. Za njih je namenjen KUP denarja, če si ga pa znotraj ne znajo razporedit, pa naj rajši ukrepajo proti vodilnim, ne da se znašajo nad prebivalstvom in še stavkajo.

 10. “Dovolj nam je! Cmerar, kje hodiš?”
  Da neka oseba, ki skrbi za red in mir, ki naj bi bila zgled vsem ostalimin ki se ima za Boga v tej državi, javno v zrak drži napis Cmerar, pove dovolj…
  Imajo srednje šole, opravljen majhen tečaj za policista in hočejo imeti nenormalne plače… Univerzitetno šolani strojnik, programer itd. pa morata v privatnem sektorju delati za minimalca…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *