In potem se je začel temperamenten pogovor……

Partnersko razmerje je ena specifika, v katerem obstaja le eno pravilo – da ni pravil. Ena situacija vodi k drugi, druga k peti, peta k prvi, možne kombinacije gladko nabrišejo skupek loterijskih, geometrijski liki se izmenjujejo in neobvezno tudi ponavljajo….

Neizbežen proces partnerskega razmerja je kakopak tudi kregarija. Ki praviloma ne pride sama, pač pa prvenstveno kot posledica neizenačenosti zunanjega in notranjega pritiska. Sam se temu izrazu sicer izogibam, ker obstaja dosti lepši, primernejši, sam mu pravim – temperamentno pogovarjanje.

Kdor mi bo rekel, da se v partnerskem razmerju ni nikoli temperamentno pogovarjal, ta bodisi laže bolj kot vseh 90 stalagmitov v našem parlamentu skupaj, bodisi je klinično mrtev ali je pak v skupku obojega povsem zgrešil razmerje s planetom vred.

Seveda nisem pristaš rabe temperamentnega pogovarjanja kar tako za zabavo in šport, hobi oz. preganjanje dolgcajta, nikoli bil. Tovrstne neprofesionalne poskuse je treba s popolno ignoranco zatreti že v kali, pa četudi se je treba preleviti v ignoranta do te stopnje, da še sam sebe ignoriraš. Ker če nekaj začneš delati, potem naredi kot je treba, če ne niti ne začni….

Ja, tudi temperamentno pogovarjati se je treba znati, saj je namen le tega praviloma le eden – odpraviti vzrok, ki je botroval začetku temperamentnega pogovora. Ali je bil vzrok odpravljen, pa itak izveš šele skozi dejanja nadaljevanja, ki jasno pokažejo, da je bilo temperamentno pogovarjanje upravičeno v kolikor se vzrok ne ponovi, v kolikor pa se, to pomeni….

Hja, to pomeni, da je treba vajo ponoviti. Ne razume vsak/a na prvo žogo, včasih je treba tudi driblat, žonglirat, se vleči iz offsajdov…..Treba je biti vrhunsko pripravljen, ker ni to tam ena tekma vaške lige, to je tekma čempjons lige, jebiga. Tekma prvenstva, ki traja…..In vaja dela mojstra le, če mojster dela vajo…..

Ok, dajmo zdaj še ponazoriti na nekaj vzorčnih primerih, kako poteka sosledje dogodkov, preden se lahko pohvalimo, da smo bili priča temperamentnemu pogovoru.

Kot moški sem primere v nadaljevanju kakopak zelo pristransko prilagodil moškim kolegom v rabo, celo namerno in to kljub seznanjenosti s poglavjem enakosti spolov, to p azato, ker imajo ženske to diciplino že v genih, medtem ko se moramo moški na tem področju redno izobraževati, za enakopravnost gre in te fore, saj veš….

Tistega dne sva se tako z mojo žensko sprehajala po enem hipermarketov in predlagal sem ji nakup zaboja piva za 18€. Nisem še povedal zadnje črke, ko se je že odzvala, da to ne pride v poštev, ker pač šparamo in potem je, brez besed, kupila kremo za obraz za 60€. Rekel sem ji, da bi lepše izgledala ob zaboju piva, kot ob kremi….in potem se je začel temperamenten pogovor…..

Bil je tisti srednji dan tedna, sonce pa ravno dovolj visoko, da sem svojo žensko nesebično vprašal, kam si želi za najino obletnico. “Nekam, kjer še nisem bila”, mi je kar dobro razpoložena odvrnila. Predlagal sem ji kuhinjo…..in potem se je začel temperamenten pogovor…..

Poznaš tisti občutek, ko tvoja ekipa v finalu zaostaja za gol, do konca tekme pa še 15 minut ? No, na kavču gledam točno takšno tekmo, ko prisede moja ženska in vpraša : “Kaj je po tv ?”. Brez da bi preusmeril pogled sem dahnil – prah…..in potem se je začel temperamenten pogovor…..

Ker se je bližal tisti dan, sem svojo žensko vprašal, ali ima kakšno posebno željo za rojstnodnevno darilo. Pa imam, je rekla, “želim si nekaj rdečega, ki gre od 0 do 100 v 3 sekundah”. Kupil sem ji rdečo tehtnico…..in potem se je začel temperamenten pogovor…..

Hotel sem do wc-ja, ko na poti srečam svojo žensko pred ogledalom, ki je zaustavila moj korak : “Počutim se grozno, imam višek kilogramov in temne podočnjake. Prosim če mi takoj rečeš nekaj lepega in pozitivnega”. Kar se mora, ni težko, rekel sem ji, da ima popoln vid…..in potem se je začel temperamenten pogovor…..

Peljala me je na obletnico njene mature, čemur sem se sicer skušal na vse možne načine izogniti, ampak….No, saj je bilo kar ok, le en moški kolega mi ni šel ravno v račun, pa sem svojo žensko vprašal, če ga pozna. “Seveda, dolgo sva bila skupaj in ko sva šla narazen je začel piti in od takrat ni prenehal”, mi je rekla. “Ne morem verjeti, da tako dolgo proslavlja”, sem tako spontano dodal…..in potem se je začel temperamenten pogovor…..

Se nadaljuje…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *