Švedska odprla prvo električno cesto na svetu – el. avtomobili si bodo polnili baterijo kar med vožnjo…..

Švedska je prva država Evrope, očitno tudi sveta, ki je zelo resno vzela direktivo EU komisarjev, da je treba do 2030 iz cest počistiti prevozna sredstva na naftne derivate in jih nadomestiti z električnimi. Švedi so to vzeli tako resno, da so zgradili prvo električno cesto na svetu, ki pa je šele začetek…..

Potem, ko je lani švedska Scania opravila prvi test električne ceste za svoje tovornjake na 2 km ceste, katero so posebej elektrificirali kot nekoč za tramvaje, da se tam polnijo njih električni tovornjaki med vožnjo, zdaj švedski parlamentarci nadaljujejo zgodbo električnih cest po celotni državi.

In tako je Švedska prejšnji teden odprla prvo električno cesto na svetu, z vožnjo po kateri bodo imeli vozniki možnost polniti svoje električno vozilo kar med vožnjo…..

Da, kar med vožnjo. Za te potrebe bodo sicer morali imeti lastniki električnih vozil dodatno kljuko, kot recimo svojčas tramvaj, le da bo kljuka spodaj in se bo spustila na utore, “tračnice” vgrajene v cesti in tako bo voznik lahko skrbel, da bo vozilo imelo vedno dovolj polno baterijo.

Vse skupaj je še najbolj podobno tistim avtomobilčki za vriskajoča zaletavanja v lunaparku, le da je priklop na elekriko spodaj….

Na teh cestah se bodo kakopak lahko med vožnjo polnili tudi tovornjaki in avtobusi, a tudi avtonomni avtomobili, torej tisti brez voznika, katerih se bo po mestih Evrope letos pojavilo prvih 25.000.

Prva 2 km prve električne ceste na svetu, za izdelavo katere so porabili 1 milijon € na km, bodo zdaj testirali leto dni v Stocholmu, da odpravijo vse morebitne pomanjkljivosti, potem pa gredo Švedi na juriš, saj so njih parlamentarci že določili, da bodo do 2030 zgradili kar 20.000 km tovrstnih cest.

Že zdaj je jasno, da bo takšna oblika električnih cest življenski ritem upočasnila in se ne bo mogel več nihče izgovarjati, da kako vse divje nekam leti, a jasno je tudi, da bodo Švedi na račun teh cest zmanjšali emisijo CO2 za kar 70% ob čemer zagotavljajo, da je cena elektrike za polnjenja vozil na teh cestah za kar 75% cenejša od naftnih derivatov.

Kako to Švedsko čudo izgleda na terenu si lahko ogledaš v tem kratkem predstavitvenem videu, dobra stvar pa je tudi, da lastniki električnih vozil ne bo potrebno zapravljati svojega denarja doma za polnjenje baterij svojih vozil, sa je švedski parlament določil, da se bodo stroški te “zastonj” elektrike pokrivali skozi cestnine.

In ker zgledi vlečejo, so po švedskem vzoru pospešeno uvajanje električnih cest in ukinjanja vozil na naftne derivate do 2030 že napovedali tudi Nemci in Nizozemci.

Ma, če se mene vpraša tej Švedi svirajo penisu na področju družbenega življenja nasploh, vključno s temi električnimi cestami. Švedi, pa kaj vam je tega bilo treba….

Lahko bi se zgledovali po naši mali podalpski, kjer parlamentarci skrbijo za gradbeni lobij, da je 1 kilometer nove ceste zgrajen za 3,5 – 5 milijonov € in to brez vsakih priključkov, da so lahko potem ceste že čez leto resna konkurenca ementalerju…..

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Švedska odprla prvo električno cesto na svetu – el. avtomobili si bodo polnili baterijo kar med vožnjo…..

  1. Sisitem bi-elektro pogona za tovorna vozila, ki omogoča hkratno uporabo ali elektor ali dizel in pa tusi vzporedno sem zasnoval pred desetletjem, a ob stopnji iq ja kjučnih na ministrstvih je to misija nemogoče. Za homologacijo testiranja moram dobiti soglasje proizvajalca tovornega, da lahko to uporabim. Uslužbenci minsitrstev, infrastrukturnega, gospodarskega niso tam zato, da bodo delali ampak so tam v službi.
    Min za gospodarstvo v tem primeru ne more ne naredit nič ne pomagat, ne spremenit zakonodaje, ki razvoj blokira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *