Marakeška deklaracija – za Slovenijo jo je podpisal Janez Janša s svojo vlado že leta 2006….

Iz leta v leto sem bolj fasciniran, kako uspeva janezu janši vsakič znova poneumljati svojo volilno bazo. Ker, eno je biti naiven, drugo je biti butast kot noč, kar janša, za razliko od svojih volilcev, kakopak ni, to je pač treba priznati….

To tradicionalno histerično vsajanje sds domoljupcev, tokrat proti nekemu podpisovanju Marakeške deklaracije je, kot bi rekel njih branko grims, zgolj “politični balkanizem prve vrste” in balkanizem sem namenoma napisal z malo začetnico, ker jo uporabljam tudi za sds, ker pač balkanizem uporablja redno in dosledno kot temelj svoje strankarske retorike.

To uporablja tudi tokrat s svojimi mediji in člani, kakor tudi v parlamentu s pozivi proti sprejetju Marakeške deklaracije. In v dodatnem strašenju že itak lastne sence boječih domoljupcev, kateri en čez drugega širijo neke peticije v katerih pozivajo, da Slovenija ne sme podpisati Marakeške deklaracije, janša s svojimi komunajzarskimi partijci kakopak zamolči še enega od svojih velečastnih podvigov iz časov njegovih vlad.

V tem primeru je janša svojim domoljupcem selektivnega in kratkotrajnega spomina enostavno pozabil omeniti, da je s svojo vlado leta 2006 – podpisal Marakeško deklaracijo….

Da, prav to, za katero zdaj farba in goni svoje domoljupce, da blebetajo kretenizme in podpisujejo peticijo v bistvu proti samim sebi….

Ok, dajmo na kratko bistva. Kaj je Marakeška deklaracija ? To je zgolj akcijski, delovni načrt za 2 letno obdobje. Peti zaporedni. Akcijski načrt sodelovanja o gospodarskem in migrantskem sodelovanju med EU in Afriko. Marakeški sporazum je dejansko nezavezujoč dokument, ker gre, kot pri 4ih predhodnih, zgolj za akcijski načrt za obdobje 2018 – 2020.

Od leta 2008 se namreč vsako drugo leto v enem afriških mest zberejo komisarji EU s predstavniki vseh članic in predstavniki afriških držav, kjer oblikujejo in dorečejo akcijski načrt za naslednji 2 leti na področju gospodarskega in migrantskega sodelovanja med EU in Afriko. Ker srečanje opravijo vsakič v drugem mestu, nosi naziv sprejetega akcijskega načrta oz. deklaracije po mestu, kjer se srečanje izvaja. Decembra bo to 5 srečanje v mestu Marrakesh v Maroku.

Ker je 5 dosedanjih srečanj na vsaki 2 leti namenjenih le oblikovanju akcijskih načrtov, ki niso obvezujoči za izvajanje omenjenim članicam, pač pa ga lahko izvajajo vse ali pak tiste, ki se tako odločijo, nekatere članice EU so recimo izvajale le izbrane točke iz teh akcijskih načrtov, to pomeni, da se tej akcijski načrti oblikujejo in izvajajo na osnovi nekega temeljnega dokumentiranega dogovora.

In v tem primeru je ta nosilni steber na osnovi katerega se izvajajo tej akcijski načrti – Rabatski sporazum.

Rabatski sporazum je bil sklenjen leta 2006 v maroškem mestu Rabat in je bolj znan kot Evro – Afriški sporazum o migracijah in razvoju. Poleg Evropske komisije in komisije Ekonomskega združenja držav zahodne Afrike, je članstvo v sporazum podpisalo še 28 afriških držav ter 30 držav Evrope, med temi tudi Slovenija.

Vlada janeza janše je poslala v Rabat svojega ministra za notranje zadeve Dragutina Mate, ki se je 10. in 11. julija 2006 udeležil Evro-afriške konference o migracijah in razvoju. Takrat je janševa vlada poudarila, da bo “Slovenija migracije uvrstila med prioritetna področja v času svojega predsedovanja EU ter se trudila, v tesnem sodelovanju s Francijo kot naslednjo predsedujočo državo, za uresničevanje zastavljenih ciljev in ukrepov v okviru razvojno -partnerskega sodelovanja z Afriko.”

Janševa vlada je v tej smeri nadaljevala tudi nekaj mesecev kasneje, ko je 23. novembra, na osnovi stebra Rabatskega sporazuma, v libijskem Tripoliju podpisala Afrika-EU deklaracijo o migracijah in razvoju.

Le nekaj mesecev kasneje v 2007 pa je janez janša v Lizboni za Slovenijo podpisal tudi Lizbonsko deklaracijo, kakor tudi skupno strategijo Afrika-EU in prvi akcijski načrt o migracijah in razvoju za izvajanje od 2008 – 2010.

Takrat je bil janša tudi eden izmed 80 predsednikov vlad in držav obeh celin, ki je na govorniškem odru razlagal o pomembnosti teh migracijskih zadev za evropsko in Slovenije skupnost, kar je poudaril tudi s sledečo izjavo :

Gospe in gospodje, skupna strategija in Akcijski načrt sta dobra okvira, zaveze so konkretne. Slovenija jih jemlje resno. Kot naslednja predsedujoča Svetu Evropske unije si bo skupaj s partnerji v EU in v Afriki prizadevala za njihovo implementacijo.

Janez janša je tako s svojo vlado v 2006 in 2007 zakoličil in zavezal Slovenijo, da mora vsaki 2 leti sodelovati pri oblikovanju in izvajanju akcijskih načrtov v Evro – Afriškem (Rabatskem) sporazumu o migracijah in razvoju. Tudi v 2018 v tej opevani Marakeški deklaraciji.

Kdor je prebral to Marakeško deklaracijo, torej akcijski načrt za obdobje 2018 – 2020, bo težko razumel masturbiranje sds branka grimsa, ki namesto o jasno zapisanem razlaga svoja predvidevanja, kar v primeru sds pomeni blodnje.

Grims, z njim pa cel sds s komplet članstvom in podpisovalci tiste peticije, predvideva, da ta akcijski načrt 2018 – 2020 izenačuje vse migrante med seboj in s tem legalizira ilegalne migracije in na dolgi rok s tem odpravlja meje držav. Če bi grims prebral ta akcijski načrt, potem bi pod eno od točk prebral tudi poglavje : “Preprečevanje in boj proti nezakonitim migracijam, tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi“.

V tem poglavju se namreč predlaga vsem članicam podpisnicam Rabatskega sporazuma, v katerega je Slovenijo nekoč porinil ravno janša s svojo sds vlado, da zavzamejo odločno in učinkovito ukrepanje proti kriminalu trgovine z ljudmi, torej proti kriminalcem, ki ilegalno tihotapijo migrante.

Tako grims, janša, sds s svojimi domoljupci so z nasprotovanjem izvajanja tega dela akcijskega načrta Marakeš v bistvu pljunili sami sebi v obraz, saj dnevno nabijajo, da so proti prihodu migrantov v Slovenijo obenem pa nasprotujejo določbi Marakeša, ki tudi od njih zahteva v izvajanje točno tega, kar istočasno zagovarjajo in zahtevajo, obenem pa z zavračanjem Marakeša sami sebi nasprotujejo. Sds domoljupci so torej proti ilegalnim uvozom migrantov, a ko jim pa Marakeš napiše “od 2018 do 2020 ustavimo skupaj kriminalne združbe, ki ilegalno uvažajo migrante v EU“, pa temu, torej sami sebi, nasprotujejo…..

In kot dodaja v svoji paranoji grims, predvideva da Marakeš prinaša tudi cenzuro medijev, saj naj bi se po njegovem o migrantih poročalo z naklonjenostjo, migrantom v prid. Da, ta akcijski načrt navaja nekaj vsebine o medijih. A ne o cenzuri, pač pa o korektnosti poročanja o migrantih.

Korektnost pa pomeni, da določeni mediji, kakor tudi komentatorji socialnih omrežij, ne morejo poročati o migrantskih zadevah z izmišljenimi oz. lažnimi navedbami. In ker so v naši mali podalpski v bistvu edini mediji, ki o migrantih redno dnevno poročajo izmišljene oz. lažne novice predvsem sds mediji reporter, demokracija in nova24tv, s svojimi izpostavami v podobi komentatorjev na socialnih omrežjih, je kakopak jasno, zakaj ta del tako skrbi grimsa in sds domoljupce. Ker bi z izvajanjem tega dela akcijskega načrta Marakeša pušili serijske kazni, ki bi jih zelo hitro spravile v bankrot in/ali bi v relativno kratkem času ostali brez “udarnih” vsebin, saj ne bi imeli več kaj pisati in objavljati….

Kot bi ne bilo že dovolj žalostno, da je sploh treba kakšnemu mediju s kakšnim akcijskim načrtom dopovedovati, kako se izvaja korektno poročanje in debatiranje o nič krivih ljudeh, ki so se zgolj odpravili na migrantsko pot proti svojim sanjam, kot je to že spočelo na tisoče Slovencev….

In še enkrat – Marakeška deklaracija je dejansko nezavezujoč dokument, ker gre zgolj za akcijski načrt za obdobje 2018 – 2020, ki temelji na Rabatskem sporazumu o migracijah in razvoju, katerega je za Slovenijo podpisal janša s svojo sds vlado leta 2006, v nadaljevanjih še v 2007…..

Mnenja sem, da četudi ima naša vlada možnost in pravico ne sprejeti v izvajanje nobenega dela Marakeškega akcijskega načrta, da to ne bi bila ravno modra poteza, nenazadnje je našo malo podalpsko ravno janša s sds zavezal k spoštovanju in izvajanju teh akcijskih načrtov pred EU in svetom, a če se bo že selektivno izbiralo kaj iz tega načrta se bo izvajalo v naslednjih 2 letih, potem z lahkoto izberem ravno tisti dve točki, katerima grims nasprotuje….pa ne zaradi nasprotovanja, pač pa ker predstavljata rešitev nekega pomembnega problema…

Don Marko M

18 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Marakeška deklaracija – za Slovenijo jo je podpisal Janez Janša s svojo vlado že leta 2006….

 1. Fajn napisano. Pa glede na te zgodovinske dogodke ljudje še vedno lahko pišemo, da ne rabimo nelegalne ljudi. Tudi jaz rabim imeti dovoljenje, da grem živet v drugo državo. Lp

 2. Da, tako to v resnici izgleda! In kaj počne sds inbjihovi mediji? Molcijo ali pa lazejo 100 na uro!

 3. zelo natančno napisano,razumljivo za vsakega.SDS pa ne mislim komentirati,ker niso vredni mojega komentarja. Pljuvajo po slovenskemu narodu,državi ,kjer morejo.

 4. Enostransko in zavajajoče. Situacija se je od leta 2006 bistveno spremenila. Z uničenjem Libije s strani zahodne koalicije zla, se je odprl afriški čep, kar je Gadaffi v enem svojih zadnjih intervijujev tudi sam zatrdil. S tem se je odprla prosta pot za ilegalen pretok ljudi v EU, kar je Salvini pred kratkim ustavil, nadaljuje pa se v Španijo, kjer vladajo socialisti. Vsi ključni dogodki današnje krize (beri invazije) se začnjejo s t.i. arabsko pomladjo, torej po letu 2011 in z začetkom vojne v Siriji, v letu 2006 bi nepodpis te birokratske megle nesel v svet čisto drugačno sporočilo, kot pa tale trenutni kvazi nezavezujoč “dogovor”, ki ni drugega kot zelena luč za totalno raznarodovalno politiko.

 5. Tekst je predolg, da bi ga navaden zarukanec jajčeglave črede sploh prebral, razumel pa še manj, zaplankanci bodo raje le ponavljali notorične laži svojih esesovskih pishopatov. Ščijejo v veter in lajajo sami nase kot brezglava drhal.

 6. Kdo zdaj koga nateguje? Kje je zdaj Dragutin Mate – Janezovo potrčkalo? Grims, kaj te ni sram?

 7. To javno povejte na vseh normalnih TV,kolikor jih se sploh imamo.Morda pa Rosvita ali Mozina naredita odajo ?

 8. Še prebrali si niso, kaj v deklaraciji piše, so itak nepismeni. ” Domain 4: Prevention of and fight against irregular migration, migrant smuggling and trafficking in human beings “

 9. “Enostransko in zavajajoče. Situacija se je od leta 2006 bistveno spremenila. Z uničenjem Libije s strani zahodne koalicije zla, se je odprl afriški čep, kar je Gadaffi v enem svojih zadnjih intervijujev tudi sam zatrdil. S tem se je odprla prosta pot za ilegalen pretok ljudi v EU, kar je Salvini pred kratkim ustavil, nadaljuje pa se v Španijo, kjer vladajo socialisti. Vsi ključni dogodki današnje krize (beri invazije) se začnjejo s t.i. arabsko pomladjo, torej po letu 2011 in z začetkom vojne v Siriji, v letu 2006 bi nepodpis te birokratske megle nesel v svet čisto drugačno sporočilo, kot pa tale trenutni kvazi nezavezujoč “dogovor”, ki ni drugega kot zelena luč za totalno r1aznarodovalno politiko.”
  Za dvig rodnosti na domačem terenu so proti. Uvažali pa bi neke invazivne tujerode, jim dajali pravice, obveznosti pa povečevali domačinom. izgleda , da slepi v temi vidijo do zvezd, samo kaj ko pa ne vidijo lastnega nosa

 10. Migracije se dogajajo že dolgo in se bodo tudi v prihodnje, to je dejstvo. Tisti, ki pravite kako se je vse spremenilo očitno živite na nekem drugem planetu.
  Glavna težava tega pa je, da so v ozadju politiki, i vse to vodijo in migracije nujno potrebujejo za svoje preživetje. Istočasno pa najbolj kričijo proti migrantom in preseljevanju. Kaj so vsi politiki sploh naredili, da bi se to spravilo v normalne in vzdržljive poti? Čisto nič, ravno nasprotno! Tisti, ki včasih poslušate politike, ki se sprehajajo po bruseljskem parketu veste, da bi to lahko preprečili v zelo kratkem času, le če bi hoteli. A od tega ni nič. Zagotovo nismo še pozabili “vzornega” sodelovanja članov SDS stranke z nemško kanclerko in njihovega “Welcom!!!”
  Pa se vrnimo domov. Dolga leta; več desetletji sem imel podroben vpogled v dogajanja na mejnih prehodih, ko so tuji varnostni organi zavrnili begunce, ali prebežnike, kot jih sedaj imenujejo. Šlo je za pet ali šest drž. Irana. Upam, da se ne motim, a to sploh ni pomembno. Med postopkom je bilo nesporno ugotovljeno, da nikdar niso bili v Sloveniji. V Italijo so vstopili iz Grčije in nato z vlakom prispeli do Trsta. Natančno so povedali, kako so jih tuji varnostni organi učili, kaj morajo med postopkom povedati, jih omamljali z injekcijami, da bi bili manj aktivni in jih poslali v Slovenijo. To se je dogajalo v letu 2006 ali v prvi polovici leta 2007. Kljub temu, da ni bilo najmanjšega razloga za vrnitev v Slovenijo so ostali pri nas! Kdo je bil takrat, pa ne smo takrat na oblasti je jasno. Grims, Janša, Gorenak, Irgl, Breznik, Mahnič…. veliko vas je, zato je čas, da odgovorite na to in pojasnite, zakaj niste ukrepali. Ali je to že preveč?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *