“Varnostni pas rešuje življenja !” pravijo organi, dejstva pa – “Varnostni pas ubija življenja !”…..

Tudi letos Javna agencija RS za varnost prometa izvaja od 4. do 17. marca nacionalno preventivno akcijo “Varnostni pas”. Namen akcije naj bi bil, tudi letos, posiljevanje k redni uporabi varnostnih pasov v avtomobilih, v pomoč pa jim bodo spet policisti, ki bodo izvajali posebno pozornost in pisanja prekrškovnih nalogov neuporabnikom varnostnih pasov….

Med prebiranjem poročila varnosti cestnega prometa 2018 za našo malo podalpsko, katerega je izdala ravno ta ista Javna agencija RS za varnost prometa, se nisem mogel znebiti občutka, da so odgovorni v tem projektu bodisi funkcionalno nepismeni ali pa povsem namerno zavajajo, celo lažejo javnosti naše male podalpske.

Tudi v letošnjo akcijo “Varnostni pas” so v agenciji pospremili z udarnimi, glasnimi vzkliki “Varnostni pas rešuje življenja”, “V vozilu si vedno pripnite varnostni pas!”, “Ne razbijaj si glave z izgovori – uporabi varnostni pas !” in podobne sorodne….

Seveda ni šlo niti brez lepotnih dodatkov v oblikah omenjanj študij, katere je Agencija izvedla kar sama in v rezultatu zaključila, da “bi lahko dosledna uporaba varnostnega pasu v povprečju vsako leto rešila kar 10 življenj”…..kaj točno s tem mislijo, torej kako “rešila” – da bi udeleženci nesreč preživeli le te brez poškodb, s poškodbami a bi preživeli – pa se ne poglabljajo….

Skratka, vse polno natolcevanj, da je uporaba varnostnega pasu v avtu temeljni smisel ohranjanja človeške vrste in v tem stilu, ob čemer me malo čudijo vsa ta njih vsako leto enaka natolcevalska naprezanja, saj je nenazadnje uporaba varnostnega pasu v avtomobilu po naši mali podalpski, za razliko od katere druge evropske države, obvezna že po zakonu in vse skupaj izpade kot nepotrebno razmetavanje milijonov javnega denarja.

Ampak, dajmo pogledati kaj pravijo prometna dejstva, dejanja prometnih udeležencev, zajeta v že prej omenjenem poročilu te iste Agencije za 2018. Po projekcijah Agencije je “Delež uporabe varnostnega pasu znašal 69%, kar je največ v obdobju zadnjih 5 let. Kljub temu pa je bilo še vedno 9 umrlih, ki v času prometne nesreče niso uporabljali varnosti pas”…..

Zdaj pa dajmo ta “leporečje” številčnosti uporabe pasu primerjati z njegovo dejansko učinkovitostjo, torej koliko življenj varnostni pas res rešuje, kot nam stalno nabijajo iz Agencije, policije, pa še kdo….

V letu 2018 se je v naši mali podalpski zgodilo 18.098 prometnih nesreč, v katerih je bilo skupaj poškodovanih 7613 udeležencev (umrlih, ter težje ali lažje poškodovanih).

Največ umrlih udeležencev v letu 2018 je bilo v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki osebnih avtomobilov. Tej so zakrivili 57 umrlih oz. 63% vseh umrlih v prometnih nesrečah. Med 57 umrlimi je bila večina umrlih – 32 – voznikov osebnih avtomobilov, sledi 10 sopotnikov, 6 pešcev, 6 voznikov motornih koles in 3 kolesarji.

Zdaj pa dejanska primerjalnost med avtomobilskimi povzročitelji prometnih nesreč, ki so bili med vožnjo opasani ali pa niso bili :

– skupaj umrlih 32 ljudi….od teh jih je uporabljalo varnostni pas 23…..9 pa jih pasu ni uporabljalo—-
– skupaj huje telesno poškodovanih 171 ljudi….od tega jih je uporabljalo varnostni pas 135…..27 pa jih pasu ni uporabljalo….
– skupaj lažje telesno poškodovanih 3274 ljudi….od tega jih je uporabljalo varnostni pas 3076…..140 pa jih pasu ni uporabljalo…..

Iz teh uradnih podatkov je jasno le eno…..uporaba varnostnega pasu med vožnjo avtomobila je – smrtno nevarna !…..

In to zelo smrtno nevarna…..seveda se ob tako jasnih podatkih nespornih dejstev lahko vsi vprašamo, čemu sploh potem vsa ta nabijanja Javne agencije RS za varnost prometa, če pa rezultati jasno kažejo, da je umrljivost in poškodovanost uporabnikov varnostnega pasu kar 200 % in več višja od tistih, ki pasu ne uporabljajo….oni pa reklamirajo “Varnostni pas rešuje življenja”….

Očitno je, da jih za prometno varnost, obenem državljansko, ne briga ravno, ker če bi jih, po podatkih sodeč, potem bi morali biti oni prvi, ki bi zahtevali spremembo zakonodaje in obvezno uporabo pasu spremenili v prosto izbiro posameznika….ampak potem ne bi mogla policija polniti državne blagajne z milijoni pobranimi od voznikov iz naziva neopasanosti…..

in potem bi kakopak morali začeti z neko drugo, dosti bolj zahtevno akcijo, kot je recimo dopovedovanje, sploh tistim najbolj glasnim zagovornikom uporabe “varnostnega pasu”, da tudi 100 airbegov in varnostnih pasov v avtomobilu ne morejo rešiti nobenega življenja, če voznik ne zna uporabljati ali celo nima vitalnega podstrešnega organa….

Don Marko M

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis ““Varnostni pas rešuje življenja !” pravijo organi, dejstva pa – “Varnostni pas ubija življenja !”…..

 1. Spoštovani bloger Don Marko,

  rad prebiram vaš blog, zlasti vaše satire, čeprav se ne strinjam vedno z vami. Pa to ni nič nenavadnega, če ima človek svoje mnenje. Četudi je napačno. Ko pa svoje napačno mnenje z avtoriteto javne osebnosti vsiljuje drugim, postane to moteče in problematično. V vašem pisanju me je že kaj zmotilo, ampak ker je šlo v glavnem za politične teme, nisem ugovarjal. Politika, kot vemo že od Voltaira, temelji na domnevah, te pa so največkrat subjektivne in so zato lahko precej daleč od (prave) resnice.

  Tokrat pa ste se, lahko bi rekel precej jezno, neupravičeno lotili varnostnih pasov in pripenjanja v avtomobilih. Ne bom vam ugovarjal glede vašega mnenja o delu Javne agencije za varnost prometa, ki v vseh letih delovanja v resnici ni uspela dodati tistemu, kar je podedovala od Ministrstva za notranje zadeve nič novega, nič izvirnega in predvsem nič uporabnega. Seveda pa s tem nočem reči, da tam ni ljudi, ki hočejo delati dobro. Žal jim, kot kaže, to ni dano.

  Spoštovani Don Marko, o koristnosti varnostnih pasov med vožnjo veste premalo, da bi jih smeli tako vehementno odklanjati. Statistični podatki, ki jih omenjate, so le številke, ki jih je treba interpretirati. To pa je spet izrazito subjektivno dejanje, ki že ob majhni napaki, ki se prikrade nehote ali pa morda celo hote, pokaže povsem izkrivljeno sliko. Vsaka prometna nesreča je splet številnih okoliščin in niti dve prometni nesreči nista povsem enaki. Zato samo dve dejstvi:

  1. Pri trčenju v fiksno oviro s hitrostjo 20 km/h* (ali več) ga ni junaka, ki bi s svojimi rokami uspel zadržati svoje telo, katerega masa silovito naraste zaradi trenutnega pojemka. Tedaj pomaga le varnostni pas, ki prepreči poškodbe ali smrt. Varnostna blazina skupaj z vzglavnikom zaščiti predvsem glavo pred (pre)velikim nihajem naprej in potem nazaj. Sama varnostna blazina pa ne bi bila dovolj učinkovita, ker bi lahko telo pod blazino zdrsnilo naprej.
  2. Varnostni pas učinkovito varuje pri trčenju s hitrostjo do 80 km/h*. Pri večji hitrosti sicer lahko obvaruje telo pred udarcem v volan, armaturno ploščo ali vetrobransko steklo, vendar pa notranji organi enostavno ne zdržijo tako enormnih sil, ki se sprostijo pri tako velikem pojemku.

  Varnostni pas torej v resnici učinkovito varuje le do določene hitrosti. In še nekaj, kar ste spregledali tudi vi, pri bočnih trčenjih je varnostni pas res nekoristen, včasih celo nevaren. Vendar je takšnih trčenj razmeroma malo. Zato je vaša jeza odveč. Varnostni pas nedvomno rešuje življenja.

  Morda se spominjate prometne nesreče pri Naklem pred 21. leti, v kateri je umrlo pet ljudi, ko je kombi z mladimi smučarskimi skakalci zapeljal v levo in čelno trčil v osebni avtomobil. Vsaj dva mrtva bi bila manj, če bi bil potnik na zadnjem desnem sedežu osebnega avtomobila pripet. Tako pa ga je ob trčenju dvignilo s sedeža in je poletel naprej v vetrobransko steklo, spotoma pa ubil še potnika na sprednjem desnem sedežu. Povezava: http://arhiv.gorenjskiglas.si/digitar/16298754_1998_9_L.pdf

  Pa še to, pospravljeno podstrešje je res predpogoj za varno vožnjo, a sploh ne izključuje uporabe varnostnega pasu.

  Lep pozdrav, pa brez zamere
  Mihael Kunstler

  _________________________________________________________________________________
  * Obe vrednosti sta približni

 2. spoštovani Mihael,
  hvala za branje in sodelovanje…sicer spoštujem, da kateri od bralcev uporabi vikanje v komentiranju, a na tem blogu je zaželjeno tikanje, s čimer te manire, kot vrline spodobnega obnašanja, prav v ničemer ne izgubijo na pomenu komunikacijske spoštljivosti, nenazadnje cenjeno bralstvo bloga jemljem kot najmanj dobre znance…..

  v zapisu linkovsko priložena analiza Agencije ni prav nobena statistika, le ta namreč temelji na teoriji verjetnosti oz. domnev, pač pa našteva povsem stvarne podatke dejanskih dogajanj na naših cestah….in ne, prav nobene jeze ni v mojem zapisu, katerega namen itak ni bil kogarkoli odvračati od uporabe pasu, pač pa le prikazati nesinhronost dejanskega stanja v prometu naše male podalpske v primerjalnosti s stvarnimi podatki, ki sami povsem nazorno pričajo, da razni slogani v teh akcijah, kako uporaba pasu po avtomatizmu rešuje življenje, pač ne drži, prej nasprotno….

  evropski strokovnjaki prometne varnosti razvitih članic si sicer že dolga leta in še vedno niso enotni, da uporaba pasu pomeni rešitev življenja, kot trdijo slovenski, so si pa, po vseh možnih testiranjih, enotni da uporaba varnostnega pasu lahko pripomore k večji varnosti v do največ 43 % primerov, kar v praksi lahko pomeni tudi le 0,1% v posameznih primerih….

  in točno o tem govori zapis….in seveda tudi o nepotrebnih zavajanjih slovenske javnosti, da je uporaba pasu pač “bog i batina”….in ker je pač zmanjkalo dovolj prepričljivih dokazov in argumentov v zagovarjanju uporabe pasu, ker številke dejanskega dogajanja na naših cestah pač praktično vsako leto kažejo seštev kot je naveden, se je pač uporabila prisilna metoda uzakonitve pasu kot obvezna uporaba, posledično plačilo prekrška za neuporabo….nesreč pa zaradi tega ni nič manj, prej več….

 3. HA, HA,VARNOST PAS, TAK KOT JE JE, JE ZGOLJ OSTER NOŽ, KIREŽE VSE. ČE BI BIL ŠIROK, BI KAJ PREPREĆIL, TAKO PA SAMO POŠKODUJEKDO I GA JE ITZMISIL, JE HOTEL SAMO DEBNAR. PAČ.

 4. Zlezel mi je pod kožo.Takoj ,ko se vsedem.v avto,si.ga pripnem…..Se pa strinjam z napisanim

 5. Na kaksem izracunu temelji navedba da vp povzroca večjo škodo? Morali bi poznati vse podatke, tj. Št. nesrec, st. udelezencev v nesrecah, podatek koliko teh udelezencev je bilo pripetih in koliko ne, koliko poskodovanih in koliko ne in od tega ne/pripetih, koliko je bilo neposkodovanih in od tega ne/pripetih. Iz delnih podatkov se ne da razbrati nic. (Ker če npr. 2 procenta udelezencev pri lazjih telesnih poskodbah nista bila privezana , poskodovani pa so 4 procenti potem vp pomaga, ce pa ni bilo privezanih 31 procentov udelezencev nesrec, potem je pa res problem in je vp nevaren) Komentar uporabe vp bi moral najprej temeljiti na dejstvih, še bolj nujno pa je, da bi morala na dejstvih temeljiti uradna porocila.

 6. Mojca,
  podatki ki te zanimajo imaš razločno vidno predstavljene v zapisu, vključno s povezavo uradnih podatkov Agencije za promet….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *