V naši Istri redukcije z vodo zaradi kerozinskega vlaka – poziv Šarcu, parlamentu da odstavite ministrico Alenko Bratušek in Dušana Mes (SŽ)….

Rižanski vodovod je izdal posebno opozorilo, s katerim naproša občane vseh 4 občin naše Istre, da začnemo varčevati z vodo….razlog so posledice iztirjenjega vlaka s kerozinom, ki je iztekel v okolico, že prvi dež pa bo lahko povzročil onesnaženje podtalnice, posledično dnevno nekaj urne redukcije z vodo….

Arso je sicer že začel preventivni izredni monitoring podzemne vode v zaledju izvira Rižane ter v zasebnih vodnjakih in za zdaj kaže, da onesnaženje ni doseglo nobenega od vodnjakov….kar pa je, vsled suhega in toplega vremena varljivo, saj se bodo prave razsežnosti pokazale že s prvim močnejšim deževjem….

zato Arso skupaj s SŽ pripravlja še dodaten ukrep za čas, ko bo začelo deževati….da bi čim manj s kerozinom okužene vode pronicalo v tla so predvideli vrtanje vrtin in črpanje vode, da ne bi pronicala globje in kerozin zanesla do vodnega vira…..

če ta krep ne bo uspešen in se bo onesnaženje podtalnice kljub temu zgodilo, bo to pomenilo, da smo ga v naši Istri, po domače – najebali…..za mesece, mogoče leta…..

to bo obenem pomenilo tudi, da bo zajem vode iz rižanskega vira ustavljen in bomo v Istri odvisni izključno od kupljene vode iz Krasa in istrskega dela na Hrvaškem…..posledično to pomeni višje cene na vodnih položnicah, kakor tudi vsakodnevne nekaj urne redukcije z vodo za občane naše Istre…..

v veljavni Resoluciji prometa do leta 2030, katero sofinancira EU in ki jo je sprejela vlada Mira Cerarja leta 2017, je predvidena nadgradnja in sanacija obstoječe proge že letos – v letih 2019 do 2022…. prav sedanja ministrica Bratušek je odgovorna, da se sanacija obstoječega tira sploh še ni začela, v predlogu proračuna za leti 2019-2020 in tudi v proračunu 2020-2021 tega denarja namreč ni….. obnovitev obstoječe kerozinske proge je Bratuškova izločila iz proračunov in je prestavljena na obdobje po dokončanju novega drugega tira leta 2026….do takrat pa naj bi vozili maksimalne količine tovora po zelo dotrajani sedanji progi……

medtem pa je, ob bok tej kerozinski nesreči, direktor Slovenskih železnic Dušan Mes že potožil, da so SŽ zaradi dvodnevne sanacije proge in zemljišča, kar je povzročil vlak z razlitim kerozinom, utrpele 1,5 – 2 milijona škode…..njegova šefica Alenka Bratušek pa se je namesto prevzema odgovornosti itak skrila v mišjo luknjo….

resno Mes ?…..SŽ za 2 milijona škode ?…..kaplja v morje 30 milijonov letnega dobička SŽ….in boli tebe Mes, pa tudi Bratuškovo, celo Šarca, da lahko okoli 90.000 prebivalcev naše Istre zgolj zaradi malomarnega, šalabajzarskega in neodgovornega gospodarjenja z železnico ravno s strani SŽ in ministrstva Alenke Bratušek, naslednja leta živimo v vsakodnevnih redukcijah z vodo…..

ta zadeva se seveda ne sme nikakor tako končati….parlamentarci, s premierjem Marjanom Šarcem na čelu, ste pozvani, da zaradi malomarnega in neodgovornega gospodarjenja z železnico, kar je povzročilo to potencialno ekološko katastrofo, razrešite položaja direktorja SŽ Dušana Mesa ter ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek….

odstavitev obeh in naložene jima določene kazni je obvezna nujna, nenazadnje gre za povsem običajen postopek kaznovanja neodgovornosti odgovornih oseb, kot je to običaj v vsaki družbeno in pravno urejeni državi….

pa tudi ali predvsem zato, ker je v naši Istri prvi vodni vir (kot vsi ostali) neprimerno pomembnejši, kot drugi tir…..

Don Marko M

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “V naši Istri redukcije z vodo zaradi kerozinskega vlaka – poziv Šarcu, parlamentu da odstavite ministrico Alenko Bratušek in Dušana Mes (SŽ)….

  1. Glede na to, da zaradi tega postanemo ogrožena vrsta, bi morala voda biti zastonj. A bodo ljudi preventivno zdravstveno pregledovali po zaužitju kompromitirane vode?

  2. se popolnoma strinjam. Nisem pa se zasledil besede odstop v teh dneh. No,me niti ne preseneca.

  3. Ma porko d…, a uni joka za izgubljenim kapitalom.Ljudje in ekološka katastrofa pa bodo le kolateralna škoda.Pa tem res mete na možgane , če jih sploh imajo

  4. Seveda saj sta one dva naredila Luko, železnico in zlomila kretnico, ma so nekateri pametni. Tiste ki so pa do sedaj zavirali trugi tir, delali referendume v Ljunljani pa jih dejte nagradit

  5. Slavko, očitno ti marsikaj ni jasno…..ni govora o drugem tiru, pač pa o nesreči na obstoječem tiru in posledično moramo zaradi tega prebivalci Istre varčevati z vodo ob čemer obstajajo prav vse možnosti naravne katastrofe uničenja našega vira pitne vode…..če ti to ni zadosten razlog za klic na kazensko odgovornost odgovornih za to nesrečo, torej najprej Bratuškove in Mesa, potem pač izumi metodo topljenja železniških tirov ki se bodo spreminjali v pitno vodo, da jo bomo imeli dovolj….

  6. Nisem fan nobenega od obeh, ampak rižanska voda se je od julija 15 do maja 19 podražila od 2,07€ na 5,75€ za m3 – brez Alenke. Tudi redukcije smo imeli na obali mnogo pred njo. Pa tudi sicer je v jugi bila rižanska voda med najdražjimi.In ne nazadnje – Mes.ni gradil železnice in zaviral izgradnjo novega tirja.

  7. Ladislav, najprej, ni se podražila voda, ampak omrežnina….redukcij vode zaradi gospodarske nesreče, kot je bila ta, v Istri še nismo imeli nikoli…in nenazadnje – Bratuškova in Mes sta prva neposredno odgovorna za to stanje in v vsaki pravni državi bo prav vsak normalen državljan zahteval polno (kazensko) odgovornost od neodgovornih…..

  8. Seveda moramo podati zahtevek državi za plačilo razlike za vodo, v kolikor bo višja cena. Le zakaj bi jo morali plačevati prebivalci slovenske Istre!

  9. Da nimajo človeške morale!Nocejo biti odgovorni!Ker ta golazen govna ni za folk kaj šele do narave!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *