Islamski kulturni center – muslimani v Ljubljani uradno otvorili drugo džamijo na slovenskem…..

Po 6ih letih gradnje se je danes na Parmovi ulici v Ljubljani zgodila otvoritev prve džamije na slovenskem. No, v bistvu ni prva, je pa prva zgrajena v 75 letih obstoja Slovenije. Prva džamija je bila na današnjem ozemlju naše male podalpske zgrajena že leta 1916….

Takrat Slovenije še ni bilo, je pa bila Avstro-Ogrska in 1.svetovna vojna, v kateri so se za Avstro-Ogrsko monarhijo žrtvovali tudi pripadniki 4. bosansko-hercegovskega pehotnega polka na Soški fronti, katerim je takratna oblast v Logu pod Mangartom dovolila zgraditi manjšo džamijo iz klesanega kamna, s kupolsko streho in štirikotnim minaretom….

ob džamiji so naredili tudi vojaško pokopališče za padle avstro-ogrske vojake vseh veroizpovedi in ko so po koncu 1.svetovne vojne Bošnjaki zapustili to območje, je džamija začela propadati, italijanski fašisti, ki so kasneje zasedli to območje pa so jo porušili, a foto dokazna gradiva tistega časa so se ohranila….

Današnja otvoritev džamije je več kot le to, saj gre za Islamski kulturni center, ki ni namenjen izključno islamskim vernikom za izvajanja molitev, pač pa bo center v večini dela dostopen širši javnosti za različne namene.

Islamski kulturni center se razprostira na 14.000 kvadratnih metrih, za gradnjo z opremo vred pa je islamska skupnost plačala 35 milijonov z DDV, sredstva pa so v celoti pridobili od svojih vernikov in partnerjev iz arabskih držav, večino od Katarja.

Slovenija kot država (niti Ljubljana kot mesto kjer center stoji) ni za gradnjo tega islamskega centra prispevali niti centa, ker pač milijone razmetava neki tuji RKC neke tuje katoliške skupnosti, pa potem zmanjka za vse ostale…..

tudi eno zlatih življenskih pravil “če nimaš namena pomagati, potem vsaj ne škodi” je bilo v času gradnje centra konstantno teptano, saj se je muslimanska skupnost pri gradnji morala ubadati tudi z raznoraznimi poskusi diskreditacij predvsem slovenskih katolikov in političnih skrajno levičarskih strank kot SDS, ki so le še eni v nizu sramot za civilizirano družbo 21. stoletja.

Islamski center bo tako poslej redno omogočal 1.500 svojim vernikom skupno molitev v džamiji, s čimer okoli 45.000 članski islamski skupnosti v naši mali podalpski vsaj v Ljubljani ne bo treba več najemati razne športne dvorane za izvajanja molitev.

Poleg džamije/molilnice pa center vsebuje tudi knjižnico, umivalnico, predavalnico za 200 slušateljev, restavracijo, garažo v kletni etaži in športno dvorano, ob čemer bodo slednji oddajali v najem tudi za komercialne namene.

In koliko bodo lahko še naprej zaskrbljeni spraševalci “kaj pa molitve iz minareta, ki se bodo slišale po celi Lublani ?“…..predstavniki islamskega centra zagotavljajo, da bodo molitve iz minareta sicer potekale 5x dnevno, a da se bodo potrudili ne motiti okoliških prebivalcev, saj da je arhitektura zasnovana tako, da se bo molitev iz minareta slišala le dvorišču centra….

in da, tako bi moralo veljati tudi za zvonove katoliških cerkva – zvonenje cerkvenih zvonov bi se moralo slišati le na bližnjem dvorišču okoli cerkve, ne pa svinjajo okolico z vsemi možnimi jakostmi zvonov ob vseh (ne)mogočih urah, tako da bo treba uporabiti kriterij jakosti minaretne molitve islamske skupnosti v tej džamiji enako za vse verske skupnosti naše male podalpske in to tako tudi uzakoniti.

Seveda pa ta nov islamski center sam po sebi ne bo odpravil tradicionalne verske spolne diskriminacije, glede česar si katoliki in muslimani še vedno segajo v bratsko rokovanje, saj v džamiji med molitvami ženske ne bodo smele biti prisotne v istem molitvenem prostoru kot moški….

za ženske je rezerviran ločen ograjen balkon nad glavno molilnico, saj – kot je pojasnil tajnik islamske skupnosti v naši mali podalpski Nevzet Porić – “Če bi ženske molile pred moškimi, bi lahko moškemu padlo kaj na pamet. Včasih imajo moški čudno domišljijo“.

Četudi so džamijo danes uradno otvorili, pa bodo islamski verniki priče uradni slovesnosti šele junija, po zaključku ramazanskega bajrama….do takrat, pa tudi drugače, pa bodo vrata islamskega kulturnega centra odprta prav vsem za oglede….

vsem vernikom različnih religij, pa tudi nam čistim nevernikom in sicer do oktobra bodo ogledi centra povsem brezplačni, potem pa bo treba, razen njih vernikom kakopak, za oglede plačevati vstopnine, kar je nenazadnje povsem logično in prav, saj gre za povsem privat objekt, katerega so zgradili povsem sami s svojim denarjem.

Tako, 10letja dolgo planiran in pričakovan ter leta grajen Islamski kulturni center je narejen in otvorjeno, zdaj pa islamski verniki v naši mali podalpski le poskrbite s svojim obnašanjem, da se niti ne približate skrajniškim primitivnim obnašanjem slovenskih katolikov, ker ena verska sramota v naši mali podalpski je že čisto dovolj in še preveč. Selam alejkum….

Don Marko M

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Islamski kulturni center – muslimani v Ljubljani uradno otvorili drugo džamijo na slovenskem…..

  1. Odlično napisano.
    Sem si pa ogledala slike notranjosti in mi vse deluje tako sterilno…kje so arabeske, intarzije, barve…??? Tako drugače od pogleda na mošeje po svetu, kjer se kar potopiš v vzorce. 🙂
    Sicer pa jim čestitam. Upam, da si bom to džamijo lahko enkrat ogledala.

  2. Ivi, meni je pa prav zato všeč. Moderna arhitektura, interier. Prostor se pa itak dopolni duhovno.

  3. Janez P verjetno je zelo smešno, da moramo financirat RKC. Mene bes prime, ko se spomnim.

  4. Samo,
    nesmiselno jih je bilo graditi kadarkoli, torej lahko podremo tudi vse tiste že prej zgrajene….ali pa jim enostavno država zaračuna nepremičninski davek, pa davek na zvočno onesnaževanje, pa davek na komercialno dejavnost, pa davek….ma enih vsaj 20 davkov, pa bomo vsi državljani imeli kaj od tega….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *