Še dobro, da je padla vlada….sploh pa prometni zakon bivše ministrice bratuškove….

Padec vlade je lahko tudi dober….V bistvu se moram Marjanu Šarcu zaradi določenih zadev zahvaliti, da je odstopil iz premierskega položaja – pod te določene zadeve imam v mislih izključno verižno reakcijo, katero je z odstopom sprožil na ministerstvih, kjer so po avtomatizmu padli vsi ministri, z njimi pa tudi kar nekaj polnih kretenizmov pripravljanih zakonov za potrditev v veljavnost, sploh zakon o pravilih v cestnem prometu, katerega je pripravljala bratuškova…..

Bratuškova, bivša ministrica za infrastrukturo, ki je še zadnji dan pred nogiranjem iz položaja hitela zaposlovati svoje strankarske kadre v državne službe, je namreč zložila z raznimi svetovalci – predvsem iz vrst policije in določenih impotentnih nevladnih organizacij – “osvežen” zakon o pravilih v cestnem prometu, v katerem mrgoli kretenizmov in represije nad državljani.

Na srečo je vlada padla in tako je padel tudi ta njen zakon še preden ga je utegnil parlament sprejeti. Bratuškova pravi, da ga je spravila v predal in da upa, da ga bo naslednji minister infrastrukture spravil v promet, jaz pa upam le, da se kaj takega kot je bratuškova ne sme več zgoditi niti našemu parlamentu, niti ministrski ekipi, sploh pa ne temu narodu….

In kaj je bratuškova tako kretenskega vnesla v svoj predlog zakona o pravilih v cestnem prometu ?….v bistvu vse….še najbolj je odmevalo njeno poudarjanje, da bo naredila vse, da se skozi ta njen zakon sprejme poosodobitve prometnih semaforjev…..

bratuškova si je pač z raznimi fejkanimi feministkami “Me Too” omislila, da bi morali imeti semaforji po celi naši mali podalpski poleg običajnih silhuet tudi dodatno vidno opcijo, ki bi opozarjala pešce na prehodih – silhueto ženske v krilu…..

ker ženske so bile glede tega, da niso imele ženske silhuete v krilu na semaforjih dolgo diskriminirane, je rekla bratuškova, kot edini razlog zakaj hoče uvesti to novost….ki je zdaj na semaforjih na srečo ne bo….

Kot ne bo niti na novo predvidenih 250 € kazni in 3 kazenske točke za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo….kot ne bo še niti novih pravil in kazni za voznike električnih skirojev in sorodnih vozil…..

In kot ne bo niti novih pooblastil mestnim in občinskim redarjem, katerim je bratuškova s svojim zakonom nameravala podeliti dosti večje pristojnosti za kaznovanja voznikov.

Predvsem pa ne bo obveznih kolesarskih čelad za prav vse kolesarje, ne glede na starost in spol….

Ravno za ta zadnji omenjen novitetni člen v bratuškinem zakonu sem bil, v primeru da bi ga parlamentarci potrdili, pripravljen aktivirati državljansko nepokorščino tako v obliki peticije, kot veta na zakon in tudi referenduma.

Nizozemska, Danska, Kitajska, najbolj kolesarske države na svetu nimajo zakonsko določene obvezne kolesarske čelade za kolesarje, ne glede na leta in spol, ta baba bratuškova pa je hotela zapisati našo malo podalpsko v zgodovino kretenizmov kot prvo državo na svetu z obvezno uporabo kolesarske čelade za prav vse kolesarje in to s priloženimi kaznimi.

Takšnega kretenizma se lahko spomni le totalen kreten, totalen anti ljubitelj kolesarjenja, celo sovražnik kolesarjev, skorumpiran nekdo, ki bi si hotel prislužiti provizije proizvajalca ali prodajalca kolesarskih čelad, ali pak nekdo z vsem naštetim insajd…..

In ne le, da je bratuškova hotela nabiti kolesarske čelade na glave prav vsem kolesarjem, od pionirčkov do mladincev in starejših mladincev vseh spolov….jok, določila je celo kazni – celih 120 € na posameznika za neuporabo čelade…..bemtimaternico, pa moje kolo ni vredno 120 €….

Bratuškova, si je pač s svetovalci tako zamislila vzpodbujanje kolesarstva, predvsem po mestih naše male podalpske, v ekološki skrbi za čistejši zrak in splošno zdravje državljanov.

In da, tako visokih kazni za neuporabo kolesarske čelade nimajo niti v Avstraliji, Novi Zelandiji, Argentini, Namibiji in delčku Kanade, edinih državah sveta, kjer je kolesarska čelada obvezna s kaznimi za neuporabo…..edina država v Evropi, ki ima uzakonjeno obvezno čelado za vse starosti pa je Finska, ampak kolesar ne prejme prav nobene kazni, če čelade ne uporablja…..

Ko sem staremu mačku Giovaniju, vitalnemu 87 letnemu starejšemu mladincu, ki je preživel 2. svetovno vojno in še marsikaj napornega in se že celo življenje prevaža z bičikleto na kontro rekel, da namerava bratuškova uzakoniti obvezno uporabo kolesarske čelade, katere si na njem brez smeha nikakor ne predstavljam, me je pogledal izpod košatih obrvi in prijavil : “Ma kaj je šla štrega u ramengo ?“…v enostavnem istrskem prevodu – ma kaj je šla čarovnica u kurac….vprašanje je bilo kakopak retorično…..

Sem eden tistih, ki kolesarim že od malih nog, eden tistih, ki mi kolesarjenje praktično vsak dan, v vsakem vremenu, pomeni tako hobi, rekreacijo, kot delovno prevozno sredstvo in jasno da to prenašam tudi na svoje potomstvo…ne gre le za osebno veselje in skrb za čistejši zrak okolice, gre za rokenrol življenski slog….

Prekolesaril sem že na tisoče kilometrov, naučil svoje potomke kolesariti in na osnovi vseh teh praktičnih izkušenj si več kot upam trditi, da kolesarske čelade niti pod razno ne bi smele biti obvezne za nikogar, ne glede na leta in spol, niti kakorkoli zakonsko kaznovana neuporaba, pač pa je lahko le prosta odločitev posameznika ali, kdaj in koliko jo bo uporabljal…..

Ker prav nobena kolesarska čelada še ni in ne bo pomagala nikoli nikomur, niti če si ob čeladi dodatno nadene še viteški ščit ali polno opremo igralca ameriškega ragbija, če ne bo kolesaril z glavo in občutkom…..in dolžnost nas staršev je, da svoje potomce naučimo, da s kolesom odgovorno delujejo v prometu, z glavo in občutkom, ne pa jim vcepljati butalizme, da jih bo čelada rešila pred vsemi spočetimi neumnostmi…..

Kot pravim, padec vlade je prinesel tudi dosti dobrega, kot recimo padec tega in še katerega kretensko zloženega zakona in vse kar je treba, se je pač treba malo zamisliti in iz navidez slabega izluščiti najboljše, kar je itak eden temeljev življenske šole…..

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Še dobro, da je padla vlada….sploh pa prometni zakon bivše ministrice bratuškove….

  1. Kolesarjenje brez vetra v laseh… raje grem peš. 🙂 na mojem ženskem mestnem kolesu bi izgledala smešno v kolesarski opremi, kako šele s čelado. Tista s kiklo pa je še nam ženskam abotna. Vedno redkeje jo nosimo, tudi AB je vedno v hlačah. Ampak ideja ni abotna zaradi mode. Zaradi naivnega potrjevanja ženske enakopravnosti. Odpovem se ji, če ni moški tisti, ki bi zaslužil z izdelavo novih semaforjev. Razen, če je v kazenskem postopku in je vse prepisal, tudi podjetje na ženo ali mamo.

  2. se strinjam Zdenka…kolesarjenje brez vetra v laseh je kot scanje proti burji….ženska pa je na kolesu seksi le, če je ženska, ne pa s čeladami in ščitniki opremljena kot robokop….

  3. Zame je čelada obvezni del opreme tako pri smucanju kot kolesarjenju. In zdi se mi prav tako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *