O novi mednarodni sramoti SV ni lagal Primorski dnevnik, pač pa SV in njen minister Tonin….

“Stoj ! Sit down ! Prestrašil sem se. Nisem vedel, kaj se dogaja. Mislil sem, da je neki norec, ki se igra vojaka. Ukazal mi je, naj pokleknem. Z avtomatsko puško mi je meril naravnost v glavo. Bil je vojak Slovenske vojske”…to izpoved dogodka 32 letnega slovensko-italijanskega državljana Darka, ki se je s svojim dekletom sprehajal v gozdu na obmejnem območju v občini Hrpelje – Kozina, so v Primorskem dnevniku (PD) objavili 23. maja….

italijanski, v glavnem tržaški mediji, so zagnali vik in krik z obsojanjem barbarstva Slovenske vojske (SV) zaradi tega dejanja….

čez par dni je sledil odziv SV, da slovenski vojaki tistega 8.maja – četudi PD ni objavil nobenega datuma – niso bili na tisti lokaciji….oglasil se je tudi minister Tonin in zatrdil enako, obenem še dodal, da gre za lažno novico…..dan kasneje se je na to objavo PD, katero je označil z alažno novico, odzval celo slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, ki je zahteval opravičilo Primorskega dnevnika….

po naši mali podalpski je krenil je tudi medijski komentatorski val vladnih domoljupcev, ki so zahtevali od PD preklic “fake njuz” oz lažne novice in javno opravičilo zaradi sramotenja SV, posledično države…..

sam sem takrat te zahteve po opravičilu Primorskega dnevnika komentiral, da ni dolžan nikomur nobenega opravičila, ker niso bili avtorji zgodbe, pač pa le posredniki, kakor tudi, da ne verjamem, da gre za lažno novico, saj PD, dnevnik Slovencev v Italiji, letos praznuje že 75 let obstoja in je renomiran, kredibilen medij, katerega spoštujejo tudi Italijani in praktično nikoli prej ni bil obtožen za lažno novico, saj mu jih ni potrebno ustvarjati, kot gre recimo to odlično slovenskemu portalu Nova24tv, ki dnevno producira 80% lažnih novic, pa še kateremu slovenskemu….

kot gre to ponavadi, se je tudi ta zadeva obrnila na pravično stran….ironično parodično so namreč zdaj naenkrat postali ustvarjalci in delilci lažne novice ravno tej isti, ki so obsojali Primorski dnevnik le tega….bo zdaj Primorski dnevnik zahteval od slovenskih medijev, ministra Tonina, veleposlanika Kunstelja in še koga, da se mu opravičijo, ker so širili lažno novico o resnično novici in ga neupravičeno obsojali ?….pravico ima….

ker minister Tonin svojim podrejenim SV ni naročil temeljite preiskave omenjenega dogodka, ampak se je raje ubadal z “fejk njuz”, so se temeljite preiskave lotili kriminalisti z Uprave kriminalistične policije, kot tudi vojaški kriminalisti OVS….

ki so ugotovili – zgodba, katero je objavil Primorski dnevnik, Darkova zgodba, ni lažna novica….pač pa še kako resnična….

Darko je namreč po fotografijah prepoznal vojaka SV, ki sta ga ustavila….v preiskavi je ugotovljeno tudi, da vojaka nista del običajnih enot SV z nalogami mejnega patruljiranja s policijo….torej tam sploh ne bi smela biti….

naenkrat je obrambni minister Matej Tonin pozabil na obtožbe PD o lažni novici in se začel izmotavati, da je odkritje, da se je zgodba njegovih podrejenih vojakov zgodila dan prej, zanj neka nova okoliščina in naenkrat se je spomnil, da “obstaja možnost, da je vojska na omenjenem območju bila”, kar v prevodu pomeni – Tonin je zelo dobro vedel, da sta njegova podrejena vojaka očitano dejanje dejansko izvedla….

in zdaj je Tonin, po maskah, spet pred velikim izzivom – njegova vojaka sta namreč nad slovenskemu državljanu na ozemlju Slovenije odvzela prostost in izvedla grožnjo z orožjem…

ob čemer ni nobenega dvoma – vojaki SV nimajo nobenih pristojnosti legitimiranja in zadrževanja oseb, pač pa morajo v primeru odkritih nepravilnosti, kot vsak slovenski državljan, o tem obvestiti policijo, ki potem ukrepa in vodi postopke….

in da – to dejanje obeh vojakov SV, kot tudi državnih predstavnikov in medijev s pozivi PD k opravičilu zaradi objave neobstoječe lažne novice, ni bil incident, ampak mednarodno sramotenje naše države na najvišji stopnji….

kakor tudi dokaz več, zakaj je SV že leta ocenjena kot nesposobna za delovanje v vojnem in mirnem stanju….dva vojaka SV sta najbolj grobo prekoračila svoja pooblastila in nič drugega razen disciplinski ukrep izredne odpovedi ne pride v poštev….

Tonin pa bo vsekakor moral dosti bolj realno pojasniti, kako je možno, da si njegovi podrejeni dovoljujejo takšne izpade, četudi je moč ta del enostavno zaključiti po znanem ljudskem reku “kakršen šef, takšni podrejeni”….

vem ja, dokler je bila naša mala podalpska v Titovi Jugi, smo imeli na meji naborniške graničarje, najbolj zanesljive modele v državi, z vsemi možnimi pooblastili….ampak…slovenski parlamentarci so, na predlog janševe komunajzarske SDS, ukinili tako naborništvo, kot graničarska pooblastila SV….in zdaj je kar je…..ampak to je že druga zgodba o slovenskih pomladnikih, ki takisto ni “fejk njuz”….

Don Marko M

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “O novi mednarodni sramoti SV ni lagal Primorski dnevnik, pač pa SV in njen minister Tonin….

  1. Sem bil kot redni vojak (kaplar) zamenik komandirja karaule na meji (graničar). Vsi obmejni prebivalci so nas imeli radi in spoštovali, ter nam pomagali z informacijami. To je bilo varovanje meje in to so ukinili na žalost. Pooblastila so bila zelo široka vendar omejena na mejni pas mislim da do 2 km. 1977-1978 leta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *