Ustavno sodišče o SB in Holdingu – Ne bomo dovolili, da začne vladati ulica

E pa jebite se, kolegice/kolegi državljani – plačevati ste dolžni, ampak nimate pravice besede. To je prvo sporočilo US. Odločate lahko o človekovih pravicah, ne pa o (našem) kapitalu. To je drugo sporočilo Ustavnega sodišča, ki je včeraj razsodilo, da bi bila referenduma o slabi banki in holdingu protiustavna. A temeljno sporočilo te odločitve US je – državljanom onemogočiti vse možnosti do referendumov o vsem. Ja, Ustavno sodišče je vzpostavilo neustavno stanje…..

Nič se ne bom finega politčno delal – te odločitve US ne spoštujem, še manj sprejemam. Najprej zato, ker je US v slabem letu za praktično identična primera razsodilo povsem različno. Pa tudi zato, ker je nadaljne odločitve v smeri protiustavnega delovanja US  ob začetkih državljanskih protestov salonarsko napovedal kar predsednik sodišča Ernest Petrič z izjavo : “Ne smemo dovoliti, da začne vladati ulica.”

Ustavno sodišče je včeraj s prepovedjo izvedbe referenduma o slabi banki in holdingu dalo dobesedno zeleno luč Janševi vladi in ostalim skorumpiranim politikom, da povsem legalno pokrade državo do konca, brez vsake odogvornosti. In za to parlament sploh ne bo rabil več nobenega dialoga z državljani, kar ga sicer itak ni bilo, čeprav je bilo nekaj poskusov v tej smeri bolj zaradi kozmetičnega vtisa.

Dejstvo je – Ustano sodišče je dovolilo referendum o DZ in Izbrisanih, preko katerega se je (s)teptalo človekove pravice manjšine do nepopravljive sramote in škode za državo, ne dovoli pa referenduma s katerim bi preprečili ropanje družbenega premoženja.

Zadeva je seveda še bolj smešna in žalostna obenem, če upoštevamo, da je lani to isto US dovolilo referendum pokojninske reforme ne dovoli pa ga za slabo banko in holding. Čeprav gre v bistvu za povsem isto vprašanje – razporejanje državljanskih sredstev in premoženja.

Naravnost v posmeh državljanom, pa je US sprejelo argumentirano neargumentirano pritožbo vlade za izrek protiustavnosti referenduma. Janševa vlada je namreč ubrala povsem identičen način ugovarjanja proti referendumu, kot je Pahorjeva vlada za pokojninsko reformo in ostale referendume. V obeh primerih namreč ni bilo nobenega dokazljivega argumenta.

Posledično so tudi praktično vsi naši pravni strokovnjaki strinjali, s Pirnatom in Cerarjem na čelu, že ob oddaji vlade po oceni ustavnosti referendumov, da bo neargument vlade padel in bo US referendum dopustilo. No, saj ni treba biti ravno ustavni sodnik, da bi razumel, da presoja ni možna, kjer ni dokazljivega argumenta.

A očitno se je Petrič odločil slediti načinu delovanja destrukcijske Janševe vlade, torej proti ustavi in seveda proti državljanom ulice, ki zahtevamo urejeno državo. Kot bi ne bilo dovolj tudi to, da je slovensko sodstvo po skorumpiranosti tudi uradno v samem vrhu Evropskih držav. Le Bolgarija je pred nami….

US je torej izdalo odločbo – v imenu ljudstva, a proti ljudstvu.

Od 9ih sodnikov je bila proti onemogočanju referenduma le sodnica Dr. Etelka Korpič – Horvat. Ne bomo pozabili, ko bomo čistili parlament in sedaj tudi sodišča.

Obenem v ločenem mnenju sodnica Etelka Korpič – Horvat podaja argumente svoje odločitve, iz katere se da razbrati tudi, da US namesto argumentov o primernosti zakonske ureditve slepo verjame vladi in njenih argumentov sploh ne preveri. Pravih ustavnopravnih argumentov v odločbi sploh ni. Celotna odločba je slab povzetek tega, zakaj je politika strogega varčevanja v Evropi in Sloveniji edini možni odgovor na sedanjo evrsko krizo. S takšnim mnenjem se strinja tudi pravna stroka.

In kdo se sploh lahko veseli takšne odločitve US ? Komur je vsaj malo mar za to državo zagotovo ne, ostalo pa sem itak že povedal.
Petrič je torej s kolegi sodniki US ustvaril protisutavno stanje, ko je državljanom dobesedno odvzel ustavno možnost in pravico odločanja o dobesedno svojem premoženju, posledično pa je ustvaril pogoje legalnega nadaljnega ropanja te vlade in parlamenta v celoti.

Za nameček je ta odločba US tudi kriterij, na katerega se bo poslej skliceval parlament za vse nadaljne ukrepe, kakor tudi US, ko bo presojalo o ostalih referendumskih pobudah. V bistvu parlamentu sploh ne bo potrebno spreminjati ustave za referendume, saj je že zdaj jasno, da bo US, brezvretenčno kot Janševa vlada, po dikatatu EU, ki hoče Slovenijo videti kot Grčijo, zavračalo vsake referendumske pobude brez vsakega argumenta.

Zdaj seveda lahko počakamo na tisti najbolj zanimivi del, katerega vlada še ni predstavila za oba zakona – podzakonske predpise. V njih bo namreč predstavljeno tisto, o čemer je vlada do sedaj molčala, a na kar smo številni opozarjali. Skratka, cela žurka se napravlja.

Obenem pa se je treba zavedati, da je US s to odločitvijo državljane postavilo pred neizbežno dejstvo. Ker se državljanom odvzema zakonska možnost in pravica do referendumov, s katerim bi lahko zaščitili skupno premoženje, predvsem pa človekovo dostojanstvo in osnovne pravice, bo pač treba poosodobiti zahteve in izvedbe javnih protestov.

Očitno bo treba naše skorumpirane levo desno politike in zdaj tudi sodnike dobesedno – odnesti. Odnesti iz njih stolčkov. Odnesti od točke A do točke B. Kar seveda ni nobeno nasilje, čeprav ga ravno oni izvajajo nad svojim ljudstvom. To odnašanje bo zgolj gesta prijaznosti. Prijaznost pa je tudi po zakonu zaželjena. Zaenkrat še. Ja, gotovi so !

Don Marko M

Tamburin - uraden instrument protestov v Sloveniji (blog Don Marko M)

 

 

15 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ustavno sodišče o SB in Holdingu – Ne bomo dovolili, da začne vladati ulica

 1. Don Marko M , oba sva dovolj dolgo na svetu, da veva, da so politični sistemi tako naravnani, da ne more priti do nepredvidljivih posledic. Zato tudi večjih političnih sprememb ( vsebinskih) ne pride brez nemirov ali če hočeš , revolucij. Mene je pravzaprav presenetila odločitev ustavnega sodišča v času Pahorjeve vlade, ko je dovolilo referendum, na katerim so padli predlagani zakoni, ki so urejali materialno stanje državne bilance. Pravzaprav se je Petrič z delom ustavnih sodnikov pokazal, da so orodje desne opcije in ne varuhi ustave.

 2. Dragi Don!

  Brez skrbi, nisem šel k Janšetu, še manj k Lukšiču, sem pa za dosledno prepoved
  vseh referendumov, takih za oslovo senco ( slaba banka, državni holding, propračin ) in onih za senco fige. Mislim, da popolnoma zadoščajo volitve.

  Slabo banko rabimo, če nočemo, da državne banke škripnejo, državni holding z amandmaji tudi, kar se pa tiče proračuna, v trgovini mi ne vzamejo mojih blogerskih postov, in kot sveže pečeni nezaposleni rabim nezaposlenost ( denar )

  Pika in amen

 3. “Slabo banko rabimo, če nočemo, da državne banke škripnejo”

  lordwales,
  prosim za tvoje reference. Tej tvoji vehementni trditvi ne moremo kar tako verjeti. Gre vendarle (tudi), ali pa bi moralo iti, za globoko strokovno, makroekonomsko odločitev. Nekateri makroekonomisti namreč trdijo, da je odločitev za slabo banko predvsem politična. In da je napačna.
  Kako naj vemo lordwales, da nisi zgolj čvekač?

 4. Stric Marč

  ja, dovolj dolgo sva na svetu, da veva tudi to….mene sicer ne moti sistemska naravnanost v smeri nepredvidljivih posledic, dokler je ta nedvoumno argumentirano usmerjena prvenstveno v zaščito svobode in blaginje državljanov kot celote…..me pa zelo moti, ko se le ta sistemsko zlorabi za ščitenje zgolj ozkih interesov določene skupine, na račun vseh preostalih….
  priznam, da je mene lani presenetila odločitev US o referendumih Pahorjevih reform, o čemer sem tudi pisal na blogu….in ravno zato je enostavno nemogoče razumeti dvoličnost kriterij US v tem primeru, upoštevajoč, da gre praktično za isto vprašanje….ustavno sodniki, z izjemo ene sodnice, so tokrat, na našo skupno žalost, preveč očitno pokazali svojo pripadnost evrospki desničarski materialistični kliki, čeprav se od njih pričakuje in zahteva neodvisnost, posledično pa so očitno namerno steptali ravno tisto, kar so poklicani braniti – ustavo….
  zdaj je praktično že preveč očitno, da druge možnosti, razen totalne revolucije, državljanom niti ne ostane več….v bistvu se zdaj začenja samoobramba državljanov….samoobramba za obstoj….

 5. Dragi Lordwales

  seveda….nenazadnje, zakaj pa bi sploh državljani imeli sprotno pravico povedati kakšno državo s kakšnimi voditelji si želimo, mar ne…..vsake 4 leta na volitve in to je to….tudi če državljani vidimo, kako vehementno že po nekaj mesecih po volitvah politiki namerno uničujejo državo in življenja državljanov, moramo vseeno počakati 4 leta, da povozijo vse….važno je le, da plačujemo davke, katere politike potem usmerjajo poljubno, le kot povračilo napredka in blaginje državljanom ne…..
  žal pa tokrat ne morem replicirati tvojemu stališču o slabi banki, holdingu in proračunu, ker si uporabil retoriko trenutne vlade, torej zahtevo brez enega samega (dokazljivega) argumenta…..pač še nisem dozorel do stopnje takšnega komuniciranja, pa brez zamere….

 6. Don Marko, moram ti povedati, da ne pišeš v imenu vseh državljanov. Rado, nekateri makroekonomisti mioslijo ravno nasprotno kot ti in oni drugi makroekonomisti. Seveda razumem, da moji niso ugledni.
  Vendar jaz sem za spoštovanje pravic vseh. Torej predlagam (samo predlagam), da vlada kljub vsemu dokapitalizira banke. Vendar samo z denarjem tistih, ki to podpirajo. Z mojim ne. Pozivam vse, ki so mojih misli, da me podprejo, vse ostale pa, naj podprejo Radota in Don Marka. Brez hude krvi, to nima zveze s fašizmom, nacizmom, klerikalizmom, neoliberalizmom ali če hočete komunizmom.
  Preprosto začenjam udejanjati neposredno demokracijo.

 7. frenk

  itak, da ne pišem v imenu vseh državljanov, če pa pišem v svojem imenu….če pa se zajetno število državljanov strinja z mojim stališčem je pa že druga zgodba….
  sploh pa te ne razumem o kakšni hudi krvi razpredaš….sam sem bil vedno proti dokapitalizacijam NLB in NKBM, pa čeprav tebe ne podpiram….neposredna demokracija pač….

 8. Don Marko
  Ta tvoj odgovor mi je veliko bolj všeč. Čakam le še, da se pojaviš na volitvah s svojim programom in če boš dobil več kot 4% bo tvoj glas že imel neko težo. Če pa boš dobil 30% boš že zelo blizu moči, da narediš raj na slovenskem. Če boš dobil več kot 50% pa boš že evropski Hugo.
  Tako preprosto je to.
  Če boš v prvem mandatu odprl več kot 2 delovni mesti, ki bosta dokazano posledica tvoje dejavnosti (seveda v gospodarstvu), te bom na naslednjih volitvah zanesljivo podprl.

 9. e frenk….vsak, ampak prav vsak, ki bo po volji ljudstva izglasovan voditi to državo po totalnem opustošenju, katerega bo pustila sploh tokratna parlamentarna garnitura, bo imel sicer težko, ampak obenem lahko delo…..ker za uničiti ne bo več nič ostalo, torej bo v vsakem primeru vsaka poteza napredek na bolje….in posledično verjamem, da bo prav vsak sposoben odpreti več kot 2 delovni mesti….
  svoja stališča pa ne izražam, da bi bil komu všečen, ampak ker za njimi stojim….o teži mojega glasu pa presojajo moji bralci, prijatelji, znanci….prijazno sicer od tebe, da ponujaš svoj volilni glas pod določenimi pogoji, ampak dejstvo je, da nisem Borut Pahor, da bi se prodajal in sprejemal vsak glas…sicer o vstopu v politiko nisem resno razmišljal, ampak ker mi v zadnjih mesecih vedno več, praviloma desno naravnanih, ponuja izziv vstopa v politiko in mi obenem v tvojem slogu še predstavijo, kaj in kako narediti, bom začel resno razmišljati o tem….tebe frenk pa bom, po izvolitvi seveda, predlagal za zunanjega strokovnega svetovalca oblikovanja novih normativov delovnega procesa zasebnega sektorja pod taktirko javnega sektorja….

 10. Don Marko, morda sem te narobe razumel, ampak nikoli nisem delal v javnem sektorju.
  Tvoj prvi odstavek je precej abstrakten. Stanje je v resnici precej slabo in strinjam se s tabo, da bo še slabše. Navsezadnje tudi ob vsem uničevanju socialne države le ta še vedno porabi 1.4 miliarde preveč. Ti boš že vedel, kam ves ta denar izgine.
  V nasprotju s tabo menim, da imamo daleč preveč socialno državo, da je preveč socialna tudi Evropa. Pa mi ni vseeno ob tragičnih zgodbah ljudi, ki nimajo ničesar in prepričan sem, da bi država morala ponuditi možnost tudi njim. Ampak samo možnost. Žal. Toda slej ko prej bomo morali ugotoviti, da si ne moremo privoščiti takega šolstva, varstva, zdravstva, javne uprave. Ne ustvarimo dovolj, svet nam ne prizna naših stroškov. Štrukelj je dejal, da na take standarde ne moremo pristati. Za tiste, ki delajo v javnem sektorju, je že dolgo jasno, da standarde določa kupec.
  Te vlade ne mislim braniti, toda nihče me še ni prepričal, da je slabša kot so druge. Naša pot navzdol je že zelo dolga. Menim, da je bila prva Janševa vlada bistveno slabša, predvsem zato, ker je v časih konjunkture državljanom delila bonbončke, misleč da se jim bo s tem prikupila.
  V državi, kjer vsak sindikalist ali pa populist, ki zbere 2500 podpisov lahko blokira državni proračun ali celo odloča o plačah govorijo najbolj “ugledni” intelektualci o diktaturi, fašizmu, strahovladi itd. Ljudje so na ulicah, ker nobena veja oblasti ne deluje, protestirajo pa proti diktatorju Janši zato ker je izjavil, da sodišča slabo delajo.
  Včasih si zaželim, da bi na volitvah Jankovič dobil 70%. Mislim, da bi bilo nekaj let pod tako oblastjo prav blagodejnih za Slovenijo.

 11. frenk, kar v redu si razumel….nisem apeliral, da ti delaš v JS, ampak na to, da bi morali JS voditi strokovnjaki realnega, zasebnega sektorja….eden temeljnih problemov zadnjih 20 let je namreč po mojem tudi ta, da vodilne položaje v JS zasedajo tisti nastavljeni zgolj po politični opciji, kar je povsem zgrešeno in danes po vseh teh letih je to bolj očitno, kot kdaj prej….
  še vedno pa trdim, da je denarja kljub vsemu dovolj, problem je le v tem, ker je nestrokovno ali korupcijsko, kar ti ljubše, razporejan….naša država ima po tujih bankah preko 5 milijard depozitov, o katerih naši politiki sploh nočejo govoriti, ker je pač najlažje reči ljudem “denarja ni” in jih potem paliti na vse konce…..
  imamo pač politike, ki znajo zapravljati, ne pa ustvarjati in ravno zaradi tega hodim tudi sam na proteste, ker vem, da bo prišel dan, ko bodo vsi naši politiki zadnjih 22 let odgovarjali, tudi kazensko, za uničevanje te države….
  ko pa gre za socialo, pa sem zelo občutljiv…..nedopustno je namreč vsako uničevanje človeških življenj pod krinko varčevalnih ukrepov in na povsem zgrešene uničevalne primere na tem področju so nas opozorile že tuje države, z Nemčijo na čelu, kjer so jasno povedali, da se varčevanje ne sme izvajati na račun odtegovanja in uničevanja vsaj osnovnih socialnih pravic, kar na žalost naši politiki počnejo…..
  no, jaz nisme na ulicah zgolj zaradi Janševe vlade, ampak vseh skorumpiranih politikov in elite, vključno s sodstvom, ki so v vseh teh 22 letih spravili v takšno stanje našo domovino….ne delam prav nobenih izjem v tem pogledu glede levih ali desnih in takšen ostanem…..

 12. Don Marko, tokrat se s tvojim pisanjem strinjam. Sedaj pa bom malo poklikal naokrog, da vidim, če bo kdo predlagal tudi kakšno rešitev ali pa vsaj argumentiral oziroma razložil, kaj je kdo naredil narobe, kaj bi moral narediti in s čim. Morda bo kdo predlagal, kako pridobiti tistih pet miliard. (Mimogrede, slišal sem, da jih je dvajset).
  Veš, ni produktivno, če rečemo, vsi politiki so slabi. To namreč pomeni, da nas je večina volivcev bedastih, kajti navsezadnje smo jih mi izvolili. Resda ne vsi vseh, toda to je lepota demokracije. Mislim, da se bomo Slovenci veliko bolje razumeli, ko bomo končno spoznali, da ima vsak politik, ki je v perlamentu natanko tolikšno težo, kolkor glasov ima na volitvah. Pri tem ni pomembno ali je žlahtna desnica ali žlahtna levica ali trd komunajzar. Zmenit se moramo le, kaj je prepovedano.
  Ko bo to razumela večina Slovencev, tudi aktualni in bivši oblastniki, bomo naredili velik korak naprej. Tudi pravna država bo precej bliže.
  Delovna mesta pa bodo ustvarjali podjetniki. Oni si želijo le pogoje, ki bodo podobni kot v recimo razviti Evropi in želijo si, da država potroši točno toliko kot ima in ne toliko kot si posamezne skupine želijo oziroma menijo, da jim pripada.

  Lepe praznike želim, karkoli boš že proslavljal in vse dobro v letu, ki prihaja.

 13. frenk…ma jaz nisem nikoli rekel, da so vso politiki slabi, ampak sem točno povedal, kateri, torej vsi, ki so že zasedali ali še zasedajo položaje zanjih 22 let….sam recimo na parlamentarne volitve nisem hodil, do teh prejšnjih, ko sem prvič glasoval za stranko povsem novih ljudi, ki še niso bili v politiki….
  tvoja navedba, da ima pri nas vsak politik tolikšno težo, kolikor glasov prejme na volitvah, pa bo zanimiva, ko bo tudi praktično realizirana….zaenkrat je namreč še vedno tako, da v parlament ne pridejo tisti z največ glasovi, amapk tisti, ki preko stranke te glasove poberejo zase, zato pa gledamo že 20 let iste face….dejansko pa bi bilo edino pravično, da se glasovi posameznika ne komenzirajo, ampak so samo njegovi in če bi bilo tako, kar bo moralo biti, šele potem bomo imeli demokracijo raznolikosti….
  pogoji boljšega podjetništva pa šele pridejo na vrsto naslednje leto, ampak meni je že zdaj jasno, da bo podjetništvo, namesto bežalo v tujino, lahko uspešnejše pri nas, tudi z zaposlovanji, samo tako, da bodo naši skorumpirani politiki zmanjšali apetit lakomnosti, na kar pa nič ne kaže….
  hvala za debato, tudi tebi lepe praznike in vse dobro v prihajajočem jasnejšem letu….

 14. Hvala za lepe želje. Zares sem želel zaključiti, toda ponovno si mi sprožil željo po odgovoru.
  Nekako slutim, da se ti stemni ko prebereš ime Janša. To ni nič narobe, vse dotlej, dokler lahko ob tem trezno razmišljaš. Recimo, da približno vem, kaj si od politike želiš. Res samo približno.
  Če želimo res korenite spremembe, moramo onemogočiti prevelik vpliv strank na voltve.
  Še najbližje temu je večinski vollni sistem. Ampak Janša že 15 let teži s tem sistemom.
  Torej zagotovo ne more biti dober. Predlaga odpoklic poslanca in župana. Ampak to je nedemokratično. Političnim strankam ponuja, naj pošljejo svoje zamisli o spremembah.
  Zanesljivo jih bo prevaral.
  Stranka novih ljudi? Največ novih ljudi je imela DL. Največ kameleonov ima PS, toda te zagotovo nisi volil, DL pa najbrž ne maraš.
  Predlagam, da stisneva zobe in podpreva Janšo v njegovih prizadevanjih za drugo republiko.

 15. ma ne frenk….meni se stemni ob omembi slehernega našega politika zadnjih 22 let, ki so dokapitalizirali NLB, pa tudi NKBM (kar tudi tebi ni všeč, kot si prej zapisal), namerno ustvarjali Izbrisane, izropali in uničili podjetja, nas sramotili po svetu, itd., še posebej pa se mi stemni, ko si kateri politik dovoli žaliti državljane z raznimi vzdevki od zombijev, pa še cel kup vmes, s čimer se v bistvu žali dobesedno vse državljane, leve, desne in vse vmes…
  o drugi republiki pa ti bom zelo enostavno povedal….tistega osamosvojitvenega 91 sem bil nekaj mesecev pod orožjem v policijskih enotah in to sem počel za to republiko….in za to republiko sem pripravljen tudi dobesedno počistiti ves balast skorumpiranih politikov, ki so zlorabili zaupanje državljanov in pripeljali vse do današnje stopnje….druge republike torej ne rabim, ker imamo s to še dosti dela, če pa si jo kdo tako zelo želi, potem naj si jo pač ustvari kjer hoče, tukaj pač to ne bo šlo…tukaj bodo tisti levi in desni, ki so (na)ropali in zavozili, najprej svoje grehe poplačali ljudski sodbi, potem pa naj grejo furat neko drugo republiko kamor hočejo….zobe pa sem, frenk, v vseh teh letih stiskal še preveč ob gledanju te parlamentarne nesnage, zdaj ne mislim več stiskati zob, sem pa in bom intenziven z ljudstvom v stiskanju korupcijskih politikov ob zid….to bom zelo rad stiskal, do njih grafita na steni….

Leave a Reply

Your email address will not be published.