Vlada Islandije začela odpisovati bančne kredite svojim državljanom

Islandska vlada bo vsakemu gospodinjstvu v državi odpisala 24.000 € bančnih hipotekranih dolgov. A to je šele začetek. S to potezo je islandska vlada izpolnila eno svojih ključnih predvolilnih obljub in to kljub grozilnim kritikam, s katerimi jih oblegajo mednarodne finančne institucije….

Odpis bančnega dolga svojim državljanom je predlagal premier Sigmundur David Gunnlaugsson, tudi vodja Progressive Party, ki je zmagala na minulih volitvah še najbolj ravno zaradi njegove obljube, da bo razbremenil zadolžene državljane.

Islandci so v svoji majhnosti upravičeno veliki idoli številnim po svetu in dokaz, da je v življenju edino pomembno iskreno srce in moška jajca. In če temu dodaš še kanček kreativnosti, potem revolucija evolucije nezadržno napreduje.

Dogajanja v tej mali državici spremljam že vse od mojega zapisa Naša vlada sovraži Islandce, ker ne zna plavati in priznati moram, da me vedno znova navdušujejo, sploh ker, za naše razmere nerazumljivo in nelogično, takšne spremembe v korist vsem svojim državljanom izvaja desničarska vlada.

24.000 € – toliko bo islandska vlada odpisala svojim državljanom bančnih hipotek v 2014.

A to je le začetek. Po napovedih vlade bodo s temi odpisovanji bančnih bremen svojih državljanov dodatno nadaljevali še naslednja 4 leta.

S to potezo prvega odpisa bančnih dolgov bo islandska vlada zmanjšala dolg vsakega gospodinjstva povprečno za 13%. Skupen strošek tega prvega odpisa državljanom pa bo znašal 1,2 milijarde $.

Dejstvo je, da je Islandija s svojimi 320k državljani sicer majhna državica, katero si velike države težko privoščijo za primerjavo, a kljub temu so s to potezo Islandci naredili celo štalo po svetu. Spet.

Takoj so namreč zaradi te odločitve vlade skočili grebsti pod strop in groziti tisti, ki to počnejo tudi po Sloveniji.

IMF in OECD sta se expresno odzvala kot prva in prijavila islandski vladi, da sta postala “ekonomsko zaskrbljena”, obenem pa sta, kar že poznamo, “svetovala” islandski vladi, naj se ne giblje v tej smeri.

“Islandija ima malo fiskalnega prostora za dodatna popuščanja pri dolgovih svojim državljanom”, se penijo pri IMF, medtem ko so pri OECD navrgli, da bi morali te odpise omejiti samo na državljane z nizkimi prihodki.

Udarila pa je, praktično istočasno, tudi nam dobro znana in zaradi povzročanj škode že krepko kaznovana, ameriška bonitetna hiša  Standard & Poor’s, ki je Islandski dolgoročni rejting nemudoma porezala iz “stabilnega” v “negativnega”. Obenem pa hitijo razlagati svetu, da bi lahko ta vladni ukrep vplival na zaupanje tujih vlagateljev. Itak.

Dejstvo je, da ima Islandija ravno zaradi svoje majhnosti dosti več maneverskega prostora za poljubne prijeme, kot je dejstvo, da imajo enotno pogumne državljane s trezno vlado, kar so uporabili tudi pred časom, ko so rekli odločen NE vstopu v EU.

Seveda verjamem, da se Islandci še kako zavedajo oz. so se še preden so sprejeli ukrep odpisovanja bančnih dolgov svojim državljanom, da se bodo “mednarodni denarni trgi” zdaj začeli hitro truditi v smeri, da islandska zgodba ne bi postala vzor primera v drugih državah.

A ponovitev tega islandskega scenarija odpisovanja bančnih dolgov bo po mojem praktično nemogoče zadržati v še marsikateri državi. Islandci so pokazali in dokazali, kako zelo enostavno se je lahko boriti za svojo državo, politiki za svoje državljane, vsi skupaj pa proti tistemu, kar kapitalizem najbolj boli –  pogoltnim bančnikom in lakomnim kapitalsitom, ki širijo revščino po svetu.

In potem pogledam manekena Pahorja, skorumpiranega Janšo, ter feministično možačo Bratuškovo, kako so in še s svojimi parlamentarnimi pajaci ravnajo s svojimi sodržavljani in me prime, da bi vsakemu posebej zapustil svoj čevelj v njih anusu. No ja, prihaja čas, ko bo želja postala dejanje….

Don Marko M

Liberta (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Vlada Islandije začela odpisovati bančne kredite svojim državljanom

  1. Odpis vseh kreditov in dolgov na vseh nivojih in vsem upnikom na nek določen ter ne v naprej znan dan v vseh državah sveta, je tudi edina možnost preseganja aktualne finančne, gospodarske in politične krize. Posledice šoka, ki bi ga tak ukrep povzročil, bi bile neprimerno manjše kot bodo, če se bo ta spirala zadolževanja na zadolževanje še nekaj časa nadaljevala, ker je že danes vsem jasno, da upniki ( države, finančni ali gospodarski subjekti in državljani ) v veliki večini primerov svojih obveznosti nikoli ne bodo mogli poravnati.
    Koristi takšnega ukrepa bi bile ogromne in za svet odrešilne. Odpihnilo bi vso doslej ustvarjeno izkoriščevalsko finančno institucionalno navlako, banke bi preko noči dobile finančno nedolžnost, pamet bi srečala vse, ki bi še imeli ali bi si po ukrepu (šoku) pridobili denarna sredstva, ki bi jih želeli posojati, večina valut bi dobila trdnost ter stabilnost in da ne naštevam dalje. Bilo bi sicer tudi nekaj negativnih posledic, ki pa bi bile v primerjavi z dolgoročnimi koristmi skoraj zanemarljive.

    Ob uvedbi tega ukrepa pa bi se morali odreči nekaterim načelom kot so načelo pravičnosti in druga, ki pa smo se jim v resnici tako že odrekli, le da si tega še ne upamo priznati. Enkrat bo do tega navedenega vse splošnega ukrepa tako ali tako prišlo. Vprašanje je le ali ga vzpodbudila človeška pamet ali pa rakete in bombe.

  2. se strinjam, Stavenskovrhski….drugih možnosti ni več preostalo – ali odpisi, ali vojne….vsekakor so bančni odpisi neprimerno zanemarljiv šok, proti vojni…..če so se dogajali množični odpisi državam po 2. svetovni vojni, ni danes nobenega razloga, da se ne bi vaja ponovila…..
    pravičnosti pa, recimo v Sloveniji, sploh še nismo vzpostavili, tako, da se ne bi bilo dodatno potrebno odreči nečemu, česar itak (še) ni….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *