Anketa – Kako in koliko si zadovoljen/a z napredkom Slovenije v 25 letih ?

Slovenija 25 let kasneje……obdana z bodečo žico…..obdana z razdeljenostjo….obdana s totalitarnostjo…..obdana z brezbrižnostjo…..na tirih nemški vlak, poln slovenske kakovosti…..obdana z gosto meglo…..in lučjo na koncu predora…..

res je…..Slovenija v 25ih letih samostojnosti se povsem, ampak res povsem, razlikuje od Slovenije v SFR Jugoslaviji…..tega ne more nihče več zanikati…..

leta 1991 sem v 9 dnevni “vojni”, policijsko polno oborožen, naredil le eno napako – tako opremljen nisem obiskal kleti CD v Ljubljani…..

Slovenija 25 let kasneje……predsednik DZ se postavi nad zakon, nad moralo, nad državljane…..predsednik parlamenta v polni moralnosti piše knjige o nemoralnosti…..predsednik države priznava, da je zlata ribica njega edini primeren sogovornik……ministri(ce) so v minusu…..sodstvo in policija dehidrirano….strankarski veljaki in tajkuni pa na prostosti…..

Slovenija 25 let kasneje….še vedno isti neomejeno omejeni v parlamentu, še vedno jih njim isti skrajneži (iz)volijo……in še vedno tisti, ki na volitve in referendume ne hodijo sploh, ker se jim jebe za to državo, ne (iz)volijo nikogar drugega, niti same sebe…..

Slovenija 25 let kasneje….ljudje brskajo za hrano po kontejnerjih…..vrste pred humanitarnimi organizacijami nimajo konca…..deložacije za drobiž ustaljena praksa…..brezdomci stalnica…..samomori naraven pojav…..kriminalci zaščitni znak naroda…..preveč jih zahteva odgovornost za druge, ne pa tudi zase…..

Slovenija 25 let kasneje…..podjetniki so, za svoje zdravje, prisiljeni obiskovati brezplačne ambulante za brezdomce…..nezaposleni so izbrisani……delavci nabrisani…..

Slovenija 25 let kasneje…..samostojna natanko toliko, kot Bruselj določi…..vojaško sposobna samozaščite natanko toliko, kot NATO hoče……samooskrbna kot leta 1919….

Slovenija 25 let kasneje…..začeta privatizacija je postala tajkunizacija, demokracija pa demoralizacija osiromašenih in nezaposlenih…..

Človek ni slep……ne more nekdo prodajati narodu pravljic, kako velik in nezamenljiv je, kot to počnejo naši blodeči “osamosvojitelji”, ki celo ta svečani trenutek osamosvojitve razdeljujejo na zaslužne in manj zaslužne…..

Človek ni slep…..nemogoče in brezpredmetno je nekomu prodajati narodu pravljice kako velik in nezamenljiv je, ter zahtevati od naroda domovinsko pripadnost, izobešanje zastav, petje himne, če je človek, ki ga posluša – lačen…..socialno ogrožen…..steptanih temeljnih človekovih pravic…..vstani, človek….

Človek ni slep…..nemogoče in brezpredmetno je nekomu prodajati narodu pravljice kako je ta država idealna….če se najemajo novi in novi astronomski krediti za odplačevanja parlamentarskih in tajkunskih zgrešenih naložb, od katerih človek, državljan, nima dobesedno nič, razen, da jih mora vračati…..vstani, človek….

Človek ni slep….nemogoče in brezpredmetno je nekomu prodajati narodu pravljice kako je ta država idealna, če narod ni varen med hojo po ulici…..če njegov otrok ni varen in slabo učen v šoli……če zdravstvo ne deluje……če so plače neredne in minimalne ali jih sploh ni….če je nepotizem temeljna referenca za zaposlitev…..vstani, človek….

Človek ni slep…..nemogoče in brezpredmetno je nekomu prodajati narodu pravljice kako je ta država idealna in da je potrebno skrbeti za nacionalni interes, če pa narodov osnovni interes ni zaščiten…..vstani, človek….

Človek ni slep…..nemogoče in brezpredmetno je nekomu prodajati narodu pravljice kako velik in nezamenljiv je, če duhovnik bije sočloveka s kolom, namesto povzdiguje z vljudno besedo….če amoralnost tepta moralnost…..krivica pravico…..nečlovečnost človečnost…..vstani, človek….

Človek ni slep……ljudje želijo le živeti bolje, bolj mirno, dostojno….res je, še leto nazaj sem spisal To državo je treba porušiti temeljito in do temeljev in še vedno stojim za vsako besedo……in zdaj sledi tisti “ampak”…..

ampak….zgodili so se tudi vzpodbudni pojavi…..zgodili so se dobri ljudje….trezni….zdrave kmečke logike….ne komunajzarski levi, ne desni…..le direkt po pravi(čni) sredini…..morali so se zgoditi…..

ljudje, katerim ni vseeno….ljudje, ki imajo dejansko radi to našo malo podalpsko….ljudje, ki znajo ločiti zrnje od plevela…..ljudje, ki znajo ločiti med prav in narobe……ljudje, ki so ljudje…..ljudje, katerih čas prihaja…..že kmalu…..zbudi se in vstani, človek….

V nadaljevanju te vabim le še, da klikneš svoje mnenje v anketi “Kako in koliko si zadovoljen/a z napredkom Slovenije v 25 letih ?”.
Anketa se nahaja v zgornjem desnem kotu bloga, sodelovanje v anketi pa je možno le 1x.

Anketa bo zaključena 27.06., ko bodo tudi objavljeni rezultati, ki so sicer vidni vsakomur, ki odda svoj klik na izbran odgovor. Seveda pa je zaželjeno, da svoje mnenje o tematiki zapisa oz. anketi podaš tudi v komentarju spodaj. Hvala za sodelovanje….

Don Marko M

ASLOVENIJA

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Anketa – Kako in koliko si zadovoljen/a z napredkom Slovenije v 25 letih ?

 1. Kakšen napredek neki? Ni napredka, ker so avtorji zgodbe vedeli, da bo šla dežela na razprodajo. Naši “eni in isti” petokolonaši so se le priključili vodenemu polnočnemu razprodajnemu stampedu v veleblagovnici podalpski. Kar mene osebno zabava je, da se našim vrlim glavešinam niti ne sanja, da bodo po inerciji rabote tudi sami prej al slej postali del te prehrambne verige.
  Očitno si lahko tole našo kvazi samostojnost kar nekam vtaknemo, ker nismo zreli za samostojno gospodarjenje. Milanč`k je tisti dan, tik pred … izrekel preroški “danes so dovoljene sanje, jutri …”, eee… jutri se boste pa zbudili. Precej dolgo je trajal ta danes. 😉
  Bo pač treba še kak talar fižola snest, da pride do zavesti. Easy come, easy ..

 2. V naši galaksiji je cca. 200 milijard zvezd in v vesolju približno 2x toliko galaksij.
  verjetno obstaja 2*10^23 planetov. Po Drake-ovi enačbi je nemogoče, da Nezemljanov ni! Kaj bi bilo, če bi danes, recimo ob 19:00, do nas prispela flota vesoljskih ladij z milijardo Nezemljanov ? Pa sploh ni važno, če bi bili prijateljsko ali pa sovražno razpoloženi.

  Ljudje bi končno dojeli, da se med seboj popolnoma po nepotrebnem prepiramo, ločimo po barvah, nacionalnosti, taki in drugačni pripadnosti. Da popolnoma brez potrebe med seboj postavljamo meje in se kot golobi kregamo za drobtinice.

  Napredek Slovenije v zadnjih 25. letih ni bil odvisen samo od Slovenije, ampak predvsem od njene ožje in širše okolice, torej?

  Kaj če bi se končno dogovorili, da je planet zemlja ena država in da smo zemljani njeni prebivalci. Zakaj hudiča za nekaj tako samoumevnega potrebujemo “male in zelene”?

 3. @Joško
  Zemlja je naš skupni dom. Države – Zemlja sploh ne potrebujemo, ker to avtomatsko vodi k eni vladavini. Vladavine ne rabimo, rabimo odgovorne zemljane! Vladajo probisveti, ki menijo, da so več od ostalih, kar je v osnovi problem v glavah populacije tega planeta. V kolkor pride v zavest slehernika občutek odgovornosti, postanejo vse ostale opičje igre brezpredmetne. Mali zeleni bi bili zelo veseli našemu napredku.

  lp

 4. Mihec
  Ljudje ali smo hoteli samostojno Slovenijo. Smo. Ali smo hoteli kapitalizem, kavbojke in avtomobile. Smo. Ali smo prav vse kar nas sedaj pesti vsaj na videz demokratično potrdili na volitvah in v parlamentu. Smo. In kaj je potem narobe?
  Narobe je naše nedržavljansko neaktivno obnašanje. Narobe je naše pišmeuhovstvo. Narobe je naša vsemogočna želja po hedonizmu za vsako ceno.
  Narobe je naša neupornost in lenoba, da ne dvignemo svoje riti iz fotelja in kavča in ne odmaknemo oči od čvekanja na TV. In kje je naša slavna kmečka pamet. V riti če mene vprašate.

 5. Za Karola:
  Kapitalizem je pravna drzava, clovekove pravice, HUMANIZEM, ETIKA, MORALA, … .
  Verjetno niste bili nikoli v KAPITALIZMU!
  Mi zivimo v sodobnem feudalizmu (PAJDASKI KAPITALIZEM),
  vlada nam najboljsa mafija v belih ovratnikih (pravniki, bankirji, tajkuni, vlade v senci, strankarski botri, … .)!

 6. Problem je v tem, da si raje polena mečemo pod noge, kot da bi si pomagali in napredovali. Koliko je zgodbic o super, vendar zaradi foušije drugih, propadlih idejah.

 7. Nazadovanje po razpadu Jugoslavije: minimalne plače, minimalne pokojnine, neomejeno študentsko delo zaradi nižjih prispevkov in davkov, s čimer so delovna mesta za nedoločen čas izginjala in z njimi se je višala brezposelnost. Privatiziranje oz. kraja podjetij s pomočjo bank, predvsem NLB, prodaja bank z blagoslovom Banke Slovenije po sramotno nizkih cenah ….. In še bi lahko naštevala, če je to napredek osamosvojene Slovenije, potem si tega res ne želim. So pa za tako stanje krivi vsi politiki, ki so bili teh 30 let na položajih in direktorji, ki so omogočali tako imenovano krajo družbenega premoženja. In če je g. Janša najbolj zaslužen za osamosvojitev, potem je tudi najbolj zaslužen za ves kriminal in krajo v teh 3o tih letih. S svojimi podrepniki seveda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *