Domoljubni SDS in NSi proti zapisu pravice do pitne vode v Ustavo, Bratuškova laže da je to njen predlog

Po 4 letnem mečkanju so naši parlamentarci končno le nekako uspeli vpisati pravico do pitne vode v našo Ustavo. Za spremembo Ustave z novim 70.a členom je bila potrebna 2/3 večina, od 90ih poslancev pa jih je 64 glasovalo ZA vpis v Ustavo, PROTI pa jih je bilo 26…..

Nekateri mediji seveda spet poskušajo zavajati, da ni noben poslanec glasoval PROTI, kar pa je po mojem povsem nesprejemljivo, nenazadnje so parlamentarci plačani, da glasujejo kakorkoli že, neglasovanje poslancev, tokrat SDS in SNi pa posledično ne pomeni, da niso bili PROTI, pač pa pomeni ravno to, saj so kljub neglasovanju že v obrazložitvah zelo jasno povedali, da nasprotujejo vpisu pravice do vode v Ustavo.

Kakorkoli že, zdaj imamo državljani v že dokaj demolirani Ustavi še ta nov 70.a člen – pravica do pitne vode – ki se bere takole :

– Vsakdo ima pravico do pitne vode.
– Vodni viri so javno dobro v upravljanju države.
– Vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago.
– Oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno

Dejansko bi morali biti vsi državljani veseli, da imamo sedaj tudi v Ustavi zapisano pravico do pitne vode, a v bistvu bi morali biti po mojem prej žalostni in razočarani, da imamo tako zelo nesposobnih 90 parlamentarcev, katerim ne moremo zaupati niti kapljice navadne vode, katero bi ponosno obranili za svoje ljudstvo in moramo le to ščititi z Ustavo še najbolj pred njimi samimi.

Alenka Bratušek s svojim “Zavezništvom” spet laže – tokrat da je predlog vpisa pravice do vode v Ustavo njena pobuda

Priznam, da so mi v vseh teh 4 letnih kolobocijah za vpis pravice do vode v Ustavo, za kar bi sicer en normalen, državljanom zvest in delujoč parlament ne smel porabiti več kot teden dni, še najbolj vzdignila pokrovko natolcevanja laži najbolj potratne ženske naše male podalpske vseh časov – Alenke Bratušek.

Njeno hvaljenje, da je predlog tega vodnega člena v Ustavo njena ideja in pobuda je preseglo še tisti kanček okusnosti, ki ji je preostal……Da je konstatno delanje enormne škode državljanom in izrekanja brezobzirnih laži že tradicija Bratuškove in njeneg “Zavezništva” sicer že dolgo ni več dvoma, ampak kristalno jasno dejstvo.

Da razčistimo – Ne, ni bila Alenka Bratušek tista, ki je ta vpis tekočega modrega zlata predlagala v Ustavo, kot lažnivo lajna…..

Namreč, prvi uradno idejni v tej državi, ki je podal predlog za zaščito vpisa pitne vode v Ustavo je bil svetnik Državnega sveta Stevo Ščavničar iz Jesenic, ki je to naredil na 7. redni seji Državnega sveta 15.05.2013, svetniki pa so predlog podprli, kar si lahko prebereš, poslušaš in video ogledaš na tej povezavi.

To Ščavničarjevo idejo in pobudo si je potem mesece kasneje “izposodil” in se začel predstavljati kot njen idejni oče Brane Golubović, sprva član PS, nato še ZaAB in jo predstavil v parlamentu za vpis v Ustavo, a je vlada Bratuškove vsled predčasnih volitev odletela še pred resnejšo parlamentarno obravnavo, čeprav je imela več kot pol leta časa.

Brane Golubović je potem lani s Civilno iniciativo sprožil uspešno Peticijo za vpis pravice do pitne vode, katero je podprlo preko 56.000 podpisnikov in ravno ta peticija je bila temelj, da se je letos začel postopek sprejemanja tega ustavnega člena v DZ……

In da – tudi cenjeni bralci tega bloga ste, z mano vred, sodelovali v tej peticiji in prispevali preko 5000 podpisov, saj sem vas za ime Civilne iniciative povabil k sodelovanju z zapisom Podpisujemo peticijo – Vpis neodtujljive pravice do vode v Ustavo !.

Še pred to našo vodno peticijo, pa ste se leta 2013 množično odzvali tudi na moj zapis Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno – za vodne vire in tako aktivno sodelovali v vse Evropski akciji RIGHT2Water, s katero smo zahtevali od evropskih poslancev priznanje in vpis v EU Ustavo, bralke/bralci tega bloga pa ste v to peticijo prispevali preko 10 tisoč podpisov, od skupno slovenskih 22.000 in od skupaj evropsko zbranih 1,9 milijona podpisov. In da, tudi takrat smo uspeli…..

Skratka – Alenka Bratušek spelji se s svojimi lažmi na nek drugi planet, pa tam ceneno z lažmi nabiraj politične točke, skupaj s svojim “Zavezništvom”….V tej državi si že povzročila toliko milijard škode, da jo bodo morali še naši potomci plačevati, tvoj vlak pa je že iztriril s pitno vodo ali brez nje, ostane ti le še sedenje v zaporu za povzročeno škodo narodu.

Domoljubni SDS in NSi spet in znova dokazali, da to niso

Čeprav nisem upal niti pomisliti, da bi si kateri od 90ih parlamentarcev dovolil glasovati proti vodnemu 70.a členu v Ustavo, pa so spet presenetili ravno tisti, ki prvi ne bi smeli – samooklicani domoljubi.

21 posrancev SDS in 5 NSi so namreč glasovali PROTI pravici do pitne vode za “svoje” državljane.

Bolj kot to je bilo žalostno, da so v svojih argumentacijah, zakaj PROTI, navajali vse, razen argumentov. Sicer že dostikrat videno in slišano od njih, ampak človek bi vseeno pričakoval od poslanca v parlamentu vsaj “T” od tehtnega argumenta, na koncu pa je izpadlo da so njih besede drugim namenjene dejansko namenjene ravno njim.

Jožef Horvat iz NSi-ja je recimo to sicer butasto, a dokaj elegantno rešil z “Mi pri tej paradi vodnega ponosa ne bomo sodelovali”. Pa razumem to – NSi, ki se sicer redno udeležuje parad ponosa, je tokrat pač zmotil vrinjeni vezni člen “vodnega” in strah, da bi jih kdo šprical z vodo naslednjič, ko bodo korakali v paradi ponosa, je bil pač premočan.

Seveda pa je za svojo intermezzo minuto spet poskrbel tudi SDS maskota Branko Grims z “Vse, kar se danes dogaja, je v resnici samo piar, samo videz za javnost, pesek v oči, nič drugega. To, kar se sprejema, je tako ali tako že v ustavi” …..

Grims je tako le še 1x več dokazal, da mu je klovnovstvo res pisano na kožo, saj bi kot poslanec enostavno moral vedeti, da naša Ustava izrecne zaščite pitne vode do sedaj sploh ni imela…..Tolaži pa me, da ni omenil nadzora UDBE nad našimi vodnimi viri, čeprav ne dvomim, da si bo vzel čas tudi za to pojasnilo…..

Skratka, od samooklicanih domoljubov naše male podalpske ne le spet nič pametnega, ampak spet prazen nič, tudi domoljubja…..

Zapis pravice do pitne vode v Ustavo žal še ne pomeni prav ničesar…….

Malo težko si je sicer priznati, ampak…..Sam vpis pravice do pitne vode v Ustavo namreč ne pomeni praktično še prav nič, čeprav bi moral pomeniti vse….A glede na sestavo naših 90 poslancev v parlamentu ne pomeni še prav nič……

Zapis 70.a člena v Ustavo je v bistvu povsem nič vreden, dokler ne bo usklajen z zakonodajo. Kakopak novo zakonodajo, za ustvaritev katere imajo zdaj naši vrli parlamentarci časa – 18 mesecev oz. leto in pol.

V tem času pa seveda velja obstoječa zakonodaja o vodnih virih in naših 90 parlamentarci lahko tako v teh 18ih mesecih, sodeč po tem kako jim gre zadnji dve leti, mirno podelijo še kakšno koncesijo za 99 let kateri multinacionalk….

Nikakor namreč ne smemo pozabiti, da v naslednjih tednih čaka naših 90 parlamentarcev (ki so v 25ih letih že dokazali, da znajo zajebati tudi že (svoje)zajebano) še ratifikacija sporazuma CETA….če jim bomo državljani to dovolili kakopak….

Kar v prevodu seveda pomeni, da v kolikor bodo poslanci ratificirali sporazum CETA preden bo izdelana spremljajoča zakonodaja za ustavni 70.a člen pravice rabe pitne vode v naši mali podalpski, potem bo za podpisnice CETA veljala sedanja zakonodaja za vodne vire.

Sedanja zakonodaja pa dopušča podeljevanja koncesij za vodne vire tudi multinacionalkam (primer pivovarna Laško&Union) in tako bi lahko naši parlamentarci na osnovi CETA sporazuma podelili podpisnicam le tega oz. multinacionalkam teh držav koncesije za 99 let, za rabo pitne vode naše male podalpske.

In če bi jim potem hoteli odvzeti te koncesije, ker imamo pač v Ustavi poslej drugače zapisano za vodo in bi nova spremljajoča zakonodaja to nalagala, bi to kakopak pomenilo milijardne tožbe teh multinacionalk, da bi lahko ne le zaprli vrata, pač pa celo državo.

Rešitev seveda je in sicer, da bi poslanci sprejeli spremljajočo zakonodajo za Ustavno zapisano pravico do pitne vode pred ratifikacijo sporazuma CETA, torej dosti pred iztekom 18ih mesecev, kar pa je pričakovati od naših 90 poslancev bolj misija nemogoče.

Obenem pa ne gre pozabiti, da so naši parlamentarci, praktično vseh 90, že zelo jasno dokazali, da jim naša Ustava ne pomeni kaj dosti in da so jo sposobni povoziti v slehernem trenutku in brez slabe vesti.

Da ne omenjam posebej tiste proti ustavne žiletkaste ograje na mejah in pred kratkim sprejet interventni zakon, po katerem si parlamentarci dovoljujejo polno razlastitve lastnikov visoko kakovostnih kmetijskih zemljišč na 100 hektarjev velikem območju med mariborskim letališčem in avtocesto, če ne bodo hoteli prodati svoje zemlje tuji korporaciji, da si na tej zemlji postavi svoje kar pač že……In potem še vedno kakšen pameten razpreda o totalitarizmu v Jugi…..

Zadnji najbolj svež primer je opozorilo Evropske komisije, da pri osnutku proračunskega načrta za leto 2017 obstajajo tveganja neskladnosti z evropskimi pravili.

Evropska pravila pa so enostavna – porabiš lahko le toliko, kot imaš…..imaš pa le toliko, kot dejansko ustvariš…..ne koliko kreditov najemaš, temveč koliko sam ustvariš….

Naši parlamentarci pa se na to požvižgajo in spet so v proračunu določili višje odhodke, kot prihodke in to kljub temu, da so prav tudi tej isti parlamentarci že 2013 potrdili vpis fiskalnega pravila v Ustavo, ki velja od 2015….Fiskalnega pravila, ki enostavno pomeni, da ne moreš in ne smeš porabiti niti centa več, kot ga ustvariš…..kar imaš v žepu, to je to, nobenih igralnic rokfelerstva na račun kreditov.

Naši parlamenatrci pa so z novimi proračuni mirno in ignorantsko povozili celo svoje spočeto in sprejeto Ustavno določilo fiskalnega pravila, za kar bomo seveda EUju spet plačevali kazni. In če so bili naši parlamentarci sposobni povoziti v Ustavi zapisano fiskalno pravilo to pomeni le, da ni nobenih ovir, da bi povozili tudi člen o pravici do pitne vode.

Ja, hudičevo pozorni bomo morali biti, ker s temi parlamentarci lahko ostanemo ne le brez pitne vode v naravi, čeprav zapisani v Ustavi, ampak še brez države, kolikor jo je pač še ostalo……

Don Marko M

voda-blog-don-marko-m

10 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Domoljubni SDS in NSi proti zapisu pravice do pitne vode v Ustavo, Bratuškova laže da je to njen predlog

 1. Bo treba zagnati kampanijo za zakonodajni referendum o tem zakonu, da bo spisan ter sprejet pravi čas, po možnosti pa še za katerega drugega ko za zdravstveno reformo…

 2. Eni se radi kitijo tujim perjem … za tote izdajalce druge nisem presenečena enkrat izdajalec vedno izdajalec !

 3. Ervin, kar niti ne preseneča, upoštevajoč da imamo v parlamentu že 25 let zgolj levico, s SDS na čelu, kar dokazujejo tudi vse ekstremne nadgradnje neke tako opevane totalitarnosti iz bivše skupne države, proti katerim izpade socializem Juge milina liberalizma, reda in svobode……

 4. Hja…mi slovenci , smo pa le iz Čebin se rodili ! To je pa tvorba , ki jo nikjer v Jugi in na svetu ni bilo , ne pozabimo dejstva !

 5. Zapis v ustavo je oslarija na kvadrat.Služi le kot politična reklama, ki paočitno nikogar v Sloveniji ne zanima, razen popornikov rdeče mafije.
  Če bošlo tako naprej, bomo kmalu rinili v ustavo dejstvo,da je trava zelena. Demagogi nas bodoprepričevali, danam pod Trumpom grozi, da bo trava postala črna. Zato je potrebno ustavi dodati še en člen.

 6. Tko je to, če je dovoljeno vse, kar ni izrecno prepovedano in če boljši in večvredni jaz lahko lomasti po ostalih z opravičilom samemu sebi češ, če ne bom jaz bo pa nekdo drugi.

 7. @yack
  v zapisu na priloženem linku se omenja Occupy Croatia. Verjetno ti je jasno kaj to pomeni .. tisti, ki opozarja na štalo je v isti grupaciji, ki pomaga vodit offce “v zakol”. Sicer verjamem, da so tam udeležene dobronamerne duše, sama organizacija pa v osnovi to ni … so si jo organizirali kar tisti, ki agendo furajo. Po principu, “te sicer informiram, a z blago dezinformacijo” … te zavajam 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *