Po 6 urnem delovniku Švedska uvaja še obvezno telovadbo med delovnim časom….

Ko je Švedska pred dvema letoma začela uvajati 6 urni delovnik, ki zdaj lepo teče, so slovenski delodajalci začeli padati v depresije….zdaj so Švedski delodajalci naredili korak več – uvedli so obvezno telovadbo med delovnim časom…..

Telovadba med delovnim časom sicer na Švedskem ni novost, od konca zlatih 80ih je večina podjetij omogočala telovadbo zaposlenim med delovnim časom, za kar so jih celo subvencionirali s povprečno 500€ letno, katere je država celo oprostila davščine.

A do sedaj za zaposlene telovadba med delovnim časom ni bila obveza, pač pa osebna izbira ali bodo telovadili ali pak ne. Okoli 40% jih je telovadilo…

In potem se je leta 2014 zaključila 5 letna študija znanstvenikov Univerze v Stockholmu, rezultati pa so predstavili, da je potenje med telesno aktivnostjo, katerega povzroča telovadba v sklopu delovnika – pozitivno – tako za zaposlene, kot delodajalce.

Carl Cederstroem, znanstvenik Univerze v Stockholmu, sodelujoči v študiji in avtor knjige Sindrom dobrobiti, je uvedbo obvezne telovadbe med delovnim časom pospremil s : “Švedi skozi zgodovinsko zapuščino luterantske kulture spoštujemo asketizem in telesno aktivnost.”

Poudaril pa je tudi, da se sicer ne zavzema za športne aktivnost za vsako ceno, ker ukvarjanje s športom še ne pomeni, da bi kdo bil zaradi tega tudi boljša oseba, a obenem poudarja, da verjame, da se dobra osebna forma, sreča in moč dosežejo le s stalnim gibanjem predvsem na odprtem.

Študija je pokazala, da so (bili) zaposleni, ki so telovadili med delovnim časom, v delovnih procesih neprimerno bolj skoncentrirani, osredotočeni na delo in v dosti boljši formi od netelovadcev, od česar so imeli in imajo večjo koristi tako delavci, kot delodajalci.

Poskusna obvezna telovadba med pavzami za kosilo je bila celo ključna tudi za 22% znižanje bolniških izostankov iz dela, kar je še kako pomembnen podatek, upoštevajoč, da so bile bolniške odsotnosti delavcev na Švedskem skoraj 40% višje od povprečja EU.

Med prvimi podjetji, ki so uvedla obvezno telovadbo med delovnim časom, sta tudi javno vodno podjetje Kalmar Vatten in zasebno podjetje nekdanjega svetovnega asa tenisa Bjoerna Borga AB, kjer tako zaposleni kot delodajalci ne skrivajo zadovoljstva nad to novostjo.

Sploh ker je poudarek na kolektivnih športnih aktivnostih, kot recimo tenis, športi z žogo in podobno, ki služijo namenu druženja zaposlenih. Zaposleni ki se družijo med seboj v zdravem športnem duhu pa pomenijo dosti boljšo delovno produktivnost in posledično rentabilnost podjetja.

Ali kot se je navdušeno izrazila Ida Lang, sicer računovodkinja v Borgovem podjetju : “Športne aktivnosti med delovnim časom so super stvar. Ko vstopimo v dvorano smo vsi na enaki stopnji. Delo katerega opravljamo v podjetju v teh trenutkih nima nobenega pomena, vsi smo enaki“.

In zdaj se moramo, jebiga, vrniti v sivino naše male podalpske. Ko je pred dvema letoma, kot Francija in Nizozemska, tudi Švedska dokazala – 6 urni delovnik je prava smer prihodnosti, se je za nekaj dni vnela javna medijska razprava po naši mali podalpski, v kateri so ljudje, logično, ugotovili, da bi to lahko uvedli tudi pri nas.

Hribar Milič gospodarstveniki in Počivalšek z levo desnimi parlamentarci pa so hitro ugotovili, da so to iluzije. Iluzije katere sicer praktično, dokazano uspešno, izvajajo visoko družbeno napredne in urejene države. Z zavračanjem te opcije so tako dokazali, da Slovenija ni med temi, pa tudi dokler so oni na oblasti nikoli ne bo….

Še bolj so popadali v delirij tremens, ko je Švedska uvedla višje davke za državljane z višjimi plačami in se je spet vnela javna medijska razprava, Hribar Miličevi in levo desni parlamentarci pa so tudi v drugo zavrnili sprejem te možnosti kot iluzije in skupaj z onimi, ki tulijo da hočejo nižje davke na plače (Švedi, Nemci, Francozi, Nizozemci, Švicarji in še kdo v EU imajo višje kot mi), se jim je že fuzlalo od penavosti zaradi ljudskega vztrajanja, ob čemer so že kazali vse simptome, da jih bo infarkt zdaj zdaj pobral.

Ampak tej naši levo desni turbo parlamentarci in kapitalisti, ki nimajo nič skupnega s švedskimi, švicarskimi, francoskimi, nemškimi in še katerimi social kapitalisti, razen res redkih svetlih izjem, v svoji sveti butastosti še vedno ne dojamejo ene enostavnosti – če boste hoteli, da delavci delajo do 70 leta, potem bo treba uvesti ne le telovadbo in boljše plače, pač pa znižati delovnik na – 5 ur.

5 ur dnevno, brez vikendov in praznikov, in plačo najmanj 1000 € netto. Ker tudi to, tako naših levih kot desnih parlamentarcev in lakomnih turbo kapitalistov, uvozno forsiranje suženjskih izkoriščevalskih zaposlovanj tujih migrantov za enega črnega in enega belega plače, kar posledično pomeni dodatna odganjanja dobrih domačih kadrov v tujino, se bo zelo, zelo kmalu izpelo……ker noben migrant ne sanja, da bi ostal v Sloveniji…..

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Po 6 urnem delovniku Švedska uvaja še obvezno telovadbo med delovnim časom….

  1. V naših časih smo si te pa te vzeli nekaj časa za telovadbo tudi med delovnim času…. bilo pa prošlo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *