Prvi v Evropi – Nizozemska začela graditi prvo mesto iz 3D printanih hiš……prva na svetu Savdska Arabija….

Modri občinski svetniki nizozemskega mesta Eindhoven so se odločili, da bodo prvi v Evropi, ki bodo v bodoče na obrobju svojega mesta zgradili nova naselja iz sodobnih 3D printanih hiš, v katerih bodo družine kakopak živele udobno z neprimerno nižjimi najemninami od komercialnih na trgu…..

Hiše bo, kot projekt “Milestone”, 3D printalo isto polno mladincev start up podjetje, ki je pred kratkim v Amsterdamu sprintalo prvi 3D kovinski most na svetu, na prvi natečaj za bivanje prvih 3D sprintanih 5ih hišah pa se je že v prvem dnevu prijavilo 20 družin.

Tudi Nizozemska se spopada s stanovanjsko problematiko, a tudi z pomanjkanjem zidarjev in tudi zato so se, poleg ekonomsko in tehnično dosti bolj ugodne gradnje, odločili za pilotsko verzijo prvega 3D bivalnega naselja ob čemer so jasno naznanili, da bo pilotski projekt uporabljen pridobivanju izkušenj iz 3D printanj hiš, katere bodo uporabili za nadaljne gradnje naselij.

Prvo hišo, ki je zamišljena kot samostojni bungalov 95 kvadratnih metrov z dnevno sobo, kuhinjo, dvema spalnicama, straniščem, kopalnico in shrambo, bodo oddali v uporabo že letos, 3D sprintali pa ji bodo le zunanje in notranje stene, s streho, že vsaki naslednji sprintani hiši, ki pa bodo že večnadstropne, pa bodo postopoma dodajali tudi sprintane instalacije (voda, elektrika, plin, klima)

Hiše bodo nenavadnih oblik, kar 3D printanje omogoča z lahkoto, gradben elemente prve hiše pa bodo natisnili na lokalni univerzi, ki sodeluje v projektu, z vsako naslednjo hišo bodo določen del tehnologije prenesli iz univerze na teren naselja, da bi zadnjo 5 hišo v prvem delu projekta že v celoti sprintali neposredno v naselju.

Cena tako 3D sprintane hiše velikosti okoli 100 kvadratov + terasa, bo po sistemu “ključ na roko” znašala 10.000 €, najemnina za družine bo nižja od 100 €, viziji občinarjev Eindhovna pa so se že pridružili tudi parlamentarcu, ki so že napovedali, da bo na Nizozemskem v naslednjih 5 letih od vseh hiš po državi že 5% 3D sprintanih.

Prva na svetu Savdska Arabija….

Že res, da je Nizozemska prva v Evropi začela s 3D printanjem hiš za bivalna naselja, a je za dober mesec zamudila, da bi bila tudi prva na svetu, saj si je ta primat že prisvojila Savdska Arabija, ki je prva stanovanjska naselja že začela graditi prejšnji mesec.

Tudi Savdska Arabija se sooča s stanovanjsko problematiko, zato so se šeiki odločili da bodo le to rešili na zelo pospešen, a obenem tudi zelo kakovosten način s 3D printanji hiš, stanovanj.

Da bi sledili hitri rasti prebivalstva bodo v naslednjih 10ih letih tako 3D natisnili kar 3,3 milijona novih domov, v prvi fazi do leta 2025 bodo 3D sprintali 1,5 milijona srednjemu razredu cenovno dostopnih novogradenj.

Za razliko od Nizozemcev, ki pri gradnji prvega 3D printanega naselja uporabljajo lastno lokalno znanje in orodja, pa so šeiki ubrali že preizkušeno verzijo in sicer kitajsko podjetje WinSun, ki je svetovno zaslovelo že v 2014, ko so najprej 3D sprintali 10 hiš, nekaj mesecev kasneje luksuzno vilo in še nekaj mesecev kasneje cel stanovanjski blok, o čemer sem takrat pisal v tem zapisu.

Od Kitajcev so tako šeiki zakupili 100 3D tiskalnikov, ki bodo naprintali povsem zaključenih, tudi z instalacijami, preko 30.000.000 kvadratnih metrov stanovanj, ob čemer je treba vedeti, da hiše, stanovanja ustvarjena s 3D printanjem porabijo 60% manj cementa in vode od klasičnih gradenj, zmanjšujejo odpadke, zadovoljujejo tudi najzahtevnejše ekološke standarde, tudi varnostne, predvsem pa zelo skrajšajo čas gradnje in kakopak krepko znižajo strošek delovne sile.

In kako stojimo s 3D printanji hiš v naši mali podalpski, ki se takisto ubada s stanovanjsko problematiko ? Pa, ne stojimo, nikakor, v bistvu ležimo pod zemljo, kot še za številna druga področja.

Naši, še vedno isti, parlamentarci vztrajno skrbijo, da se, brez vsake logične potrebe, ščiti gradbeni lobij, ki za gradnjo 10 kvadratnih metrov stanovanja zaračuna več, kot stane 100 kvadratnih metrov visoko kakovostno 3D sprintane hiše “na ključ”.

Že samo birokratska dovoljenja za gradnjo svoje hiške terjajo od posameznika toliko stroškov, kot stane povsem sprejemljiva 3D hiška, naša zakonodaja pa še vedno niti z vejico ne omenja možnosti 3D printanih gradenj. To pa, da morajo biti hiške po naši mali podalpski še vedno le kvadrataste puščobe, namesto kreativne okrogle umetnine, je pa itak presedan….

Pred nekaj meseci sem, vsled vsesplošnega stokanja, da primankuje domov za starostnike, kakor tudi za mlade družine, spisal satiro “Upokojenci Slovenije ukinjajo članarino v DeSUS – vsako leto bodo raje zgradili 24 kompleksov za ostarele z brezplačno oskrbo”, v kateri sem predlagal hitro in učinkovito rešitev te problematike.

Kakopak s 3D printano gradnjo povsem novih naselij. Pred Nizozemci in pred Arabci. Da so naši parlamentarci ostali še naprej imuni na ta moj predlog in se raje posvečajo svojim narciosidnim poletom v vesolje, s počitniškimi postanki v Magni in NLB, do neke mere še razumem, ampak da se naši vrli upokojenci še vedno niso zbrali v slogo in realizirali ta predlog je pa že prvovrsten kriminal…..ampak nekega dne bo ta moj predlog moral postati realnost…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *