Anketa – Se strinjaš s SDS novelo ponovne uvedbe obveznega služenja vojaškega roka v Sloveniji ? Glasuj…..

SDS skupina parlamentarcev je v parlamentarno obravnavo vložila novelo zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vojaški dolžnosti. V le tej predlagajo ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka oz. naborništva….

Novela predvideva obvezno služenje vojaškega roka za moške, ki bi vojaški obvezniki postali pri 17 letih, pri 18 letih bi se izvedel nabor, vojaški rok pa bi fantje predvidoma začeli služiti v letu, ko bi dopolnili 19 let, ženske pa bi služile prostovoljno…..

Po SDS predlogu se bi vojaški rok služil 6 mesecev, civilno služenje 12 mesecev, vojaški rok v primeru povečanja nevarnosti napada na državo ali izrednega stanja bi trajal 3 mesece….

Služenja vojaškega roka bi bili oproščeni tisti z opravljenim temeljno vojaško-strokovnim usposabljanjem (TVSU), katero se izvaja v Slovenski vojski v trajanju 3 mesece in pol, vsak dan od ponedeljka od petka od 5.30 do 17.30, preostali čas, vklučno z vikendom, je usposabljanec doma….predčasni odpusti za nabornike posameznike, katere odloči predsednik Republike Slovenije, niso predvideni….

Novela zakona vsebuje tudi kazenska določila in sicer 3 členi za posameznike z višino kazni od 420 do 630 €, ter 3 členi za pravne osebe in sicer 420 € kazni za odgovorne osebe pravne osebe ter 2100 € za pravne osebe….

Celoten SDS predlog novele, z določili in pojasnili, si lahko prebereš s klikom na to povezavo.

Predlog obveznega služenja vojaškega roka sicer, poleg SDS, podpirajo tudi poslanci DeSUS, SNS ter SAB, očitno pa ne bodo imeli nobenih težav ga podpreti tudi v NSi ter LMŠ….

Svoje stališče glede obveznega naborništva oz. služenja vojaškega roka sem sicer na tem blogu že večkrat predstavil, tudi v teh zapisih :
Obvezno služenje vojaškega roka v državah EU, za moške in ženske

Švedsko srečala pamet – spet uvajajo naborniško vojsko

Obvezno naborništvo ? Pravilno vprašanje se glasi – “Si pripravljen/a braniti svojo domovino ?”

Da, ni dvoma – vedno sem in vedno bom zagovarjal naborništvo….Tudi zato sem extra popizdil februarja 2002, ko je 22 poslancev SDS, NSi in SMS vložilo v parlamentarno proceduro novelo zakona o vojaški dolžnosti, katero je potem janševa vlada 2006 spravila v zakon in s katero se je ukinilo naborniško obvezno služenje vojaškega roka v naši mali podalpski….

Takrat je prvopodpisani te novele – SDSov predsednik bez ograničenja mandata – janez janša razlagal, da zahteva uvedbo plačane slovenske vojske in ukinitev nabornikov ter rezervistov, ker :

Uveljavitev zakona ne bi zahtevala večjih finančnih sredstev kot doslej, kar bi dosegli s prerazporeditvijo obstoječih finančnih virov, racionalizacijo, ter prihranki na račun ukinitve množičnega služenja vojaškega roka in zmanjšanja števila vojaških nepremičnin. Odlašanje s profesionalizacijo vojske bi lahko imelo negativne posledice“…

Bilo nas je nekaj, ki smo takrat opozarjali na skrajno, četudi tradicionalno, kretenističnost SDS partije s to ukinitvijo naborništva, kar se je žal kasneje tudi v realnosti razgalilo – za profesionalno vojsko SV porabimo 12x več denarja, kot z naborništvom, učinek pa buh in marija pomagej….

Fiasko je še v toliko večji, saj se je že par let po ukinitvi naborništva pokazalo, da “Slovenska vojska ni sposobna ubraniti niti sama sebe”, od leta 2011 pa s 3000 glavo SV hodi vsako leto le še na slabše s konstatnimi negativnimi ocenami pripravljenosti, ki so katastrofalna že za obdobje miru, o SV morebitni obrambi državljanov v nebodigatreba izrednih ali vojnih stanjih pa sploh ne upam pomisliti.

A da zakaj zdaj ta isti domoljupcev SDS, s še vedno istim predsednikom bez ograničenja mandata, ki je ta fiasko obrambe države povzročil, zdaj zahteva ponovno uvedbo, kar so v bistvu sami ukinili ?….

Levičarske vlade so tako osiromašile in ponižale Slovensko vojsko, da nima nobene rezerve več. Vsaj za prihodnjih 10 let je tako nujna uvedba obveznega vsaj 6 mesečnega vojaškega usposabljanja. V letih 1991 in 1992 smo bili sposobni vzpostaviti tak sistem usposabljanja praktično iz nič v roku enega leta, danes bi morali to storiti bistveno prej. Dobro je, da se vsaj slovenska javnost bolj zaveda nujnosti tega ukrepa kot vlada“, je janša v bran tej noveli zapisal na svojem FB profilu pred par dnevi.

Vem ja, tudi sam sem prasnil v smeh….Če nič drugega je janša s to izjavo samo še 1x več potrdil moje ponavljajoče, da so člani SDS zgolj skrajni levičarski komunajzarji, ampak janša se bo tokrat moral dosti bolj potruditi z razlago novinarjem, zakaj hoče spet spraviti v zakon, kar je sam brisal iz zakonodaje. To bodo še zanimiva pojasnila, pa čimveč novinarjev da ga o tem vpraša, da se bomo že ob jutranjih kafetih naslajali nad bistroumnimi odgovori….

Da, bil sem proti ukinitvi naborništva, bil sem tudi proti vstopu v NATO in sem še in vedno bom, da pa mora vsaka država, ki da vsaj higienični minimum na svoje državljane, zagotavljati varnost in suverenost svojega ozemlja in državljanov s svojo vojsko, je pa menda jasno vsakomur, komur je vsaj malo mar za to našo malo podalpsko in tudi zato vztrajam, da je naborništvo edina smiselna opcija, ki je obenem celo cenejša od plačancev, katerim se za varnost te države jebe zanemarljivo nič v primerjavi z zanimanjem koliko lahko zaslužijo za svoj žep.

In še enkrat da – noben plačanec, sploh NATO, ne zmore nikoli bolj in bolje (u)braniti naše male podalpske pred komerkoli in kadarkoli, kot jo lahko le sami za te potrebe usposobljen državljani…..

Da, še vedno zagovarjam obvezno služenje vojaškega roka in bom, a nikakor po vsebini te SDS novele, ki je, kot v njih navadi, polna lukenj in šalabajzerij, katerih pri tako resnih in pomembnih zadevah kakopak ne sme nikakor biti, kar je dokazala že njih novela iz leta 2002.

Moje videnje obveznega služenja vojaškega roka se povsem razlikuje od tega SDS predloga, med ostalim bi, po mojem, moralo biti služenje obvezno tako za moške kot ženske – spoštujmo emancipacijo…

obenem bi morala – in to strogo pogojeno – naša mala podalpska z uvedbo naborništva v istem trenutku istopiti iz NATO v svojo nevtralnost, civilno služenje naborništva oz. ugovor vesti kakopak povsem odpade in bi bili naborništva oproščeni izključno dejanski invalidi, pa še ene 138 jasno določenih zadev bi moral vsebovati z novelo spremenjen zakon o vojaški dolžnosti in vzporedno še zakoni, ki so neposredno povezani v to vojaško poglavje.

Ekola, na vrsti si, da v komentarju argumentirano in kultivirano poveš svoje mnenje in seveda oddaš svoj glas v anketo….

V anketo vprašanja – “Se strinjaš s ponovno uvedbo obveznega naborništva oz. služenja vojaškega roka v Sloveniji ?” – ki se nahaja v zgornjem desnem kotu bloga in v katero lahko glasuješ le 1x, za le eno predstavljeno opcijo…
in seveda hvala za oddan glas, komentar in deljenje ankete….

Don Marko M

16 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Anketa – Se strinjaš s SDS novelo ponovne uvedbe obveznega služenja vojaškega roka v Sloveniji ? Glasuj…..

 1. Glede na komentarje bi rekel, da se velika večina ljudi ne zaveda kaj nam trenutno še domovina nudi,čeprav je že vse na dnu.Če komu ni všeč v naši domovini ima možnost tujine dober primer je VENZUELA imeli so vse sedaj nimajo nič.Če jim je težko služiti vojaški rok imamo pa potem res same invalide še aja danes je mladini itak težko vse.Saj so vzgojili mamine sinčke.Pa ne mi spet nabijati o civilnem služenju,

 2. Se strinjam. Imam pa teorijo zarote: janez bi imel tonina za premiera,sebe pa vidi kot vrhovnega poveljnika vojske…živim na rupnikovi liniji in tale teorija zarote mi ni všeč.

 3. Itak, da JA, ker varovanje naroda se je izničilo, tudi v smislu CZ! Policajev ni, ker so jih razredčili, možnosti nimajo, da pa se kaznuje lasten narod zaradi tega, ker se ščiti drhal je pa že malo čudno!? Tako bomo vsaj ponovno lahko dobili veljavo v svetu, vse to kar so nam uničili bo treba na novo zgraditi…

 4. Se strinjam! Pri tridesetih so še v pižami in za ekrani. Ven jih je treba zbrcat! 😉

 5. ja, mislim da vsem, ki so jo odslužili ni nič žal, izkušnja ki ostane v spominu celo življenje, malo reda ste tudi odnesli od tam, tudi samostojnosti in odgovornosti, vsaj zase.

 6. Bili so ćasi, danes morajo mladino naučit doma starši (aja so vsi na fb). To je velika zguba vsega. Kakšna vojska,to, lahko bluzi samo jj. A je pozabu v kateŕm letu živimo, ali bi še vedno služio narodu.

 7. Po komandi “Na mestu voljno” pa takoj pregled neodgovorjenih klicev, sms-ov, lajkov 🙂

 8. seveda da se mladina sploh nauči kaj in lako preživet u živlenju in kako se kaj počne kaj korisnega u živlenju ne pa nič pa sam pizdarije in pijača

 9. čimprej ampak se bojim kakor se pri nas dela, da bo do tega projekta preteklo še veliko Save navzdol proti Dobrovi

 10. Preberite knjigo “PONOSNI NASE” še posebej poglavje “TO ZDAJ IN NIKOLI VEČ!”
  Imeli smo naborništvo, pa smo ga odpravili, imeli smo zavarovane meje pa je vse šlo v nič. In danes bi ti isti “generali” ki so to uničili to spet hoteli imeti.
  Ta isti večni general, kot ga je imenoval avtor je bil kar nekaj mandatov obrambni minister in kam danes “spada” vojska tudi vemo.
  Spremembe na boljše so zagotovo potrebne, a ne pod temi “generali” ki so to uničili.
  Vsakomur je jasno, da tega niso sposobni in to so že sami neštetokrat dokazali, pa ne samo pri obrambnih zadevah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *