Tako smo se blogersko (za)peljali skozi 2012…..

Leto se izteka in tudi letos je na sporedu strnjen pregled dogajanj na blogu Don Marko M. Ja, bili smo odlični. Spet. V letu 2012 sem na blog vtisnil 120.812 avtorskih besed, kar nanese 10.881 vrstic, vse skupaj na 288 straneh. Kar je sicer za skoraj 20% več kot lani. In kljub splošni recesiji, blog v letošnjem letu beleži same presežke, ki so seveda plod aktivnega sodelovanja med tabo in mano, med nami. Skupaj aktivni res zmoremo, kar hočemo….

Recesija gor ali dol, ampak če bi naši politiki pridelali v letošnjem letu takšne rezultate, kot smo jih mi skupaj na blogu Don Marko M, potem bi bila ta naša mala podalpska iz recesije že za nekaj let. In to ni samohvala, ampak dejstvo.

2012 je bilo za blog praznično tudi zaradi 5. obletnice bloga in posledičnih 4.688.864 ogledov prve strani. Pa tudi ali zame predvsem zato, ker je blog postal – prvi slovenski avdio blog. In, na moje presenečenje, tudi zelo poslušan. Vseh, zaenkrat zgolj 5, avdio zapisov je bilo namreč pretočenih 12.363 x, poleg tistih nekaj čez 400 poslušanj za tiste bolj neučakane na Youtube kanalu.

Ker sem skladno svojemu genskemu temperamentu začel malo zabušavati na tem avdio področju, obljubim, da bom v novem letu dodal nove avdio vsebine bloga.

Letos je sicer bilo tudi prvo leto v 5 letih bloganja, da nisem prejel nobene direktne grožnje za sodne postopke ali zahteve po umiku zapisov posameznikov ali organizacij, Bilo je sicer 6 takšnih, ki so vljudno napisali, da bi me najraje tožili, a je pri tem tudi ostalo. Sicer ne vem še ali sem zaradi tega vesel ali žalosten, a bom vseeno preživel.

Pa si oglejmo presežke letošnjega tipkanja in branja.

300 %. To je le eden presežkov letos. Za 300 % se je namreč letos povečalo FB všečkanje (Like) bloga Don Marko M. Iz začetnih 28 ob začetku leta, na 131 ob koncu leta. In akcija lajkanja bloga še traja….

In ko smo že pri FaceBook maniji, si oglejmo še najbolj lajki zapise po vašem izboru, kjer so tudi padali rekordi. Redki so blogi, ki prejmejo 1000 in več lajkov za zapise in zdaj ste me postavili med redke.
Predstavljam prvih 7 najbolj FB lajki zapisov v 2012 :

(1288 lajkov) Uradno prešteto – največ slovencev na našem ozemlju so pobili domobranci
(731 lajkov) Gospod Franc Rode, a ste na extaziju ali travarici ?!
(265 lajkov) Maribor pokazal ogromno srce, Janez Janša in Vinko Gorenak pa pravi svinjski diktatorski obraz
(202 lajkov) Proslava samostojnosti in enotnosti 2012 – Janševo masturbiranje, Rodetovih miši orgazmiranje
(195 lajkov) Naša vlada sovraži Islandijo, ker ne zna plavati
(126 lajkov) Janez Janša – od junaka do bedaka (strip verzija)
(59 lajkov) Svetovna premiera – blog Don Marko M od danes 1. slovenski avdio blog

Še ena letošnja novost bloga je dodan Twitter račun – Blog Don Marko M, katerega sem dodal poleti. S tem orodjem zaenkrat sicer še vedno ne znam kaj preveč operirati, ker si pač še nisem vzel potrebnega časa, a za čivkanje bo še dovolj časa. Moram pa priznati, da mi je to orodje všeč v praktičnosti in funkcionalnosti. Se je pa zgodilo, da je bil prvi najbolj čivkan zapis tudi 5 najbolj deljen čivk tistega tedna v Sloveniji.

Glede čivkanja pa se še posebej zahvaljujejm twitterašu Goranu (@lazgor), ki je opravil truda za vsaj gajbo piva in kar bova, Goran, še morala spravit v red. Gajbo mislim. Seveda pa sem ponosen tudi na prav vsakega sledilca čivkov bloga posebej.
In tukaj je prvih 7 najbolj čivkanih v 2012 :

(23 čivkov) Uradno prešteto – največ slovencev na našem ozemlju so pobili domobranci
(10 čivkov)  Maribor pokazal ogromno srce, Janez Janša in Vinko Gorenak pa pravi svinjski diktatorski obraz
(9 čivkov) Proslava samostojnosti in enotnosti 2012 – Janševo masturbiranje, Rodetovih miši orgazmiranje
(9 čivkov) Borut Pahor – povej imena stricev ozadja ali spokaj
(7 čivkov) Za goljufijo ministra Vinka Gorenaka 1-8 let zapora
(6 čivkov) Nagrada Janezu Janši parodija – 3 nove obsodbe Janši in SDS nova stvarnost
(4 čivkov) 30. november – petek, dan za začetek padca skorumpiranih politikov

Zgornji zapisi so bili obenem tudi najbolj brani v kategoriji resnega oziroma t.i. aktualnega gradiva.
A po branosti so jih zelo dohiteli tudi zapisi bolj sproščujoče narave, čeprav so mogoče bolj resni od vseh tistih resnih, katere sicer še vedno najraje zapišem.
In tukaj je tistih 7 sproščenih najbolj branih kolekcije 2012 :

Uošča, ki nas je zamelo (foto)
Loli, prava mačka
Blog Don Marko M danes v polnočnem klubu
Radio Morje 20 let pozneje še vedno prvi
Retro tajm, ful tajm
Ko je avto bil avto
Najboljši vici Balkana – spešl edišn 1

Meni osebno je najljubši letošnji zapis, za kar imam 1001 razlog – Loli, prava mačka.

Tako, na brzino je to za 365 dni, to. Pred jutri še zadnjim letošnjim zapisom na blogu oddajam posebno medijsko zahvalo ekipam Drugega sveta, Planetu Siol, Televiziji Slovenija in ostalim medijem, ki ste opazili in predstavili ta blog v svojem dragocenem prostoru.

Dodatna zahvala pa tudi številnim bralcem, ki ste povezave mojih zapisov, v svojih komentarjih, posredovali po širnem vesolju spleta, kakor tudi nekaterim šolarjem, dijakom, študentom, ki ste v svojih krožkih oz. delih povzemali delno ali v celoti zapise bloga. Ja, zelo mi je bilo všeč, da ste spoštovali avtorsko zakonodajo in pravila bloga. Tudi to.

Vse iskrene zahvale pa tebi, spoštovana bralka/bralec, znanec, prijatelj, da si si odtrgal trenutke svojega dragocenega časa za branje mojega bloga. Tudi to je namreč razlog, da je blog letos pridrsal na 15 mesto najbolj priljubljenih slovenskih blogov, kar je v bistvu največja nagrada za moje delo in upravičeno sem ponosen na vsako/vsakega od vas posebej in na vse skupaj.

Uh, da ne pozabim. Potem, ko sem se še lani na glas spraševal ali obstaja kdo, ki je prebral vse moje zapise bloga, poleg mene seveda, sem letos dobil odgovor. Ja, obstaja. Mogoče celo še kdo. A za zdaj zanesljivo vem, da je vse zapise bloga obdelala Mojca N in za to si zasluži posebno priznanje.

Ekola, tako smo se blogersko presežno pripeljali pred cilj 2012. Zdaj pa na juriš na nove zmage in, saj veš – Hvala ti, da si.

Don Marko M

Tipkovnica blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *